Başlığı okuyup da gezici festival de neymiş diye merak edenler için söyleyelim, bu festival gerçekten de her sene yollarda. Zaten bu yüzden tekerlekli festival diye de tabir ediliyor. Hem de bu sene ilk durağı Ankara! 26 Kasım-2 Aralık arası Ankara gezisini tamamlayıp Bursa’ya (4-7 Aralık) ardından da Kastamonu’ya (9-10 Aralık) doğru yola çıkacak. Hala anlayamadım diyorsanız biraz detay verelim. Esasında 1995 yılında yola çıkmış Gezici Festival. Amacı da sinemanın sayılı seçkin örneklerinden bir demeti, Türkiye’nin farklı farklı şehirlerinden her kesime sunmak ve dünya sinemasını tanıtmak. Sinema salonu bile olmayan kentlerde, birçok film ulaşılmaz ve uzak noktalardaydı bu festivalden önce. Festivalin başlangıcı ile birçok kent sinemayla tanıştı, beyazperdede dünya filmlerini izlemek bir düş olmaktan çıktı. Her yıl bu zamanlarda festivalin kendi şehirlerine gelmesini bekleyen, sayısı giderek artan sinemaseverler yaratıldı birçok şehirde. Sadece film gösterimleri değil, sinemaya dair her şeyi bulabilirsiniz bu festivalde. Söyleşiler, atölye çalışmaları, ustaların konuşmaları, Türk filmlerinin tanıtımları, kısa filmler ve daha birçoğu, Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği Gezici Festival ile Türkiye’nin farklı kesimlerine ulaştı.

20 yıl içinde Ankara, Artvin, Bakü (Azerbeycan), Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Drama (Yunanistan), Edremit, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Mersin, Ordu, Samsun, Saraybosna (Bosna Hersek), Sinop, Tiflis (Gürcistan), Üsküp (Makedonya) ve Van, Gezici Festival’in duraklarından oldu.

Festival aynı zamanda yabancı sinemacılarla Türk sinemacıları bir araya getirerek onların ortak fikirlerle ortak projeler çıkarmalarına da vesile oldu.

2014

2014 yılında Gezici Festival

Peki bu sene gezdiği şehirlere neler getirecek bu festival? Her sene birbirinden farklı film gösterimleriyle klasikleşen Dünya Sineması bölümünde Olağanüstü Öyküler (Extraordinary Tales), Türkiye’deki ilk gösterimini yapacak. Gotik öykülerin sıradışı yazarı Edgar Allen Poe’nun kaleminden sinemaya uyarlanmış, karakterlerin karanlık psikolojisi ile izleyiciyi içine çeken bu film, yazarı sevenlerin kuşkusuz ilgisini çekecek. Hovarda ve uyuşturucu bağımlısı bir İngiliz film yıldızı, bir ortaçağ kontesinin aşk ve nefretle dolu hayatı, sadist eğilimleri olan Avusturalyalı bir gencin katil olma süreci öykülerden bazıları. İspanyol canlandırma sanatçısı Raul Garcia yorumuyla Olağanüstü Öyküler, Sir Christopher Lee, Bela Lugosi, Julian Sands ve Roger Corman seslendirmesiyle karşınızda olacak.

edgar

Festivaldeki bir diğer film ise Bosnalı kadın yönetmen Ines Tanovic’ten Gündelik Yaşantımız (Our Everyday Life). Ülkenin savaş sonrası sorunlarına odaklanan film, Saraybosnalı sıradan bir aileyi anlatıyor. En İyi Yabancı Film dalında Bosna Hersek’in Oscar adayı.

Bir başka film ise Slovakya’dan geliyor. Ivan Ostrochovsky’nin yönettiği Koza, ailesini kurtarmak ümidiyle tekrar ringlere dönen eski bir Roman boksörün acıklı, izleyenlerin yüreğine dokunan hayat hikayesini anlatıyor. Gerçekten de profesyonel sporcuların ( Peter Baláž  ve Ján Franek) yer aldığı film birçok festivalde ödül almış ya da aday gösterilmiş. Aldığı ödüller; Vilnius Film Festivali En İyi Film, East Film Festivali En İyi Yönetmen, Lisboa Bağımsız Film Festivali Özel Mansiyon Ödülü, CICAE Sanat Sineması Ödülü ve Slovakya’nın da Oscar adayı.

gündelik yaşam

Ines Tanovic’ten Gündelik Yaşantımız

ivan-ostrochovsky

Ivan Ostrochovsky’den Koza

 

Brezilya’nın Oscar adayı, Berlin Film Festivali C.I.C.A.E ve Panorama İzleyici Ödüllü film Annemle Geçen Yaz(Second Mother), Anne Muylaert’in yönetmenliğinde varlıklı bir ailenin evinde hizmetçilik yapan Val’in üniversiteye hazırlanan kızının çıkagelmesi sonucu gelişen olayları anlatıyor. Sınıf çatışmasının çarpıcı bir şekilde anlatıldığı film izleyicilerden övgü dolu yorumlar almış.

Annemle Geçen Yaz

Annemle Geçen Yaz

Festivalde izlenebilecek diğer filmler:

Santiago Mitre imzalı Arjantin yapımı Paulina (Fipresci Ödülü, Eleştirmenler Haftası Büyük Ödülü)

paulina poster

Tikkun (Avishai Sivan) (Locarno ve Kudüs Film Festivallerinden Ödüller)

E002_C001_0216OG

İtalyan yönetmen Paolo Sorrentino’dan Gençlik (Youth)

YOUTH 1

Taylandlı yönetmen Apichatpong Weerasethakul’un imzasını taşıyan Saltanatın Mezarlığı (Cemetery of Splendour)

SALTANATIN MEZARLIGI

Dünya sinemasının hepsi ödüllü festival filmleri Berlin’den, Brezilya’dan, Slovakya’dan ve dünyanın daha birçok yerinden Gezici Festival ile soluğu sırasıyla Ankara, Bursa ve Kastamonu’da alacak. Siz de filminizi seçin ve festival keyfini yaşayın.

 

Kaynaklar

http://www.gercekgundem.com/kultur-sanat/167844/gezici-festival-sinemaseverlerle-bulusacak

http://www.trtturk.com/haber/gezici-festival-geziyor-90844.html

http://www.trtturk.com/haber/edgar-allan-poe-okurlarina-mujde-76447.html

Leave a Reply