Her sene ziyaretçilerini kitapların büyülü dünyasına yolculuğa çıkaran, gelenekselleşen, Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir yanından katılımcılara ev sahipliği yapan TÜYAP Kitap Fuarı bu sene de 33. kez kapılarını okumaktan ve öğrenmekten vazgeçmeyen kitap tutkunlarına açtı. Ünlü gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz’un da dediği gibi, aslında kitap okuma alışkanlıklarının televizyon ve internet yüzünden bunalımlar geçirdiği bu dönemde, Tüyap kitap fuarı yine çok büyük bir ilgiyle karşılandı. “Yine de kitap iyi dayanıyor, her sene eskisinden daha fazla baskı oluyor bu da iyi bir gelişme. Bilakis, ben internet, televizyon gibi mecraları kitaba karşı rakip olarak görmüyorum.” diyen Hıfzı Topuz’a katılmamak elde değil. Elimize alıp sayfalarına dokunduğumuz, kokusuyla, dokusuyla, sayfaları çevirme sesiyle bile bambaşka bir zevk veren kitabın yeri asla doldurulmaz.

Tüyap Kitap Fuarı 8 Kasım Cumartesi günü “Türk sinemasnın 100. Yılı” sloganıyla ve ünlü sinema ve edebiyat eleştirmeni, fuarın bu yılki onur konuğu Atilla Dorsay’ın konuşmasıyla açılış yaptı. Tasarımını Sadık Karamustafa’nın gerçekleştirdiği  ve Atilla Dorsay’ın yaşamının, sinema yolculuğunun ve çalışmalarının anlatıldığı “Renkli Sinemaskop Bir Hayat: Atilla Dorsay” sergisi de ziyaretçilere onur konuğu Atilla Dorsay’ı daha yakından tanıma fırsatı verecek.

atilla

Bir hafta boyunca birçok edebiyatçının,sinema eleştirmeninin katılacağı paneller, seminerler ve söyleşilerle devam edecek olan fuarda Doğan Cüceloğlu, Gülten Dayıoğlu,  Ahmet Şerif İzgören,  Mavisel Yener,  Canan Tan, Ataol Behramoğlu, Haydar Ergülen, İlber Ortaylı gibi isimlerin yanı sıra; popüler oyunculardan Rıza Kocaoğlu,  Meltem Cumbul, Mete Horozoğlu gibi konuşmacılar da yer alacak. Yeşilçam ruhunu yaşatmak adına açılışta konuşma yapan Tarık Akan ve Hülya Koçyiğit’in yanı sıra Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray ve Hababam Sınıfı’nın unutulmaz Güdük Necmi’si Halit Akçatepe, yıllar içinde bugün Türk sinemasında nelerin değiştiğini konuşacaklar.  Türk dili uzmanı Feyza Hepçilingirler’in de yer alacağı fuarda, “Baş Parmak Çocuk” başlıklı söyleşisi ile çocukların gözde yazarlarından Yalvaç Ural ve çocuk edebiyatının diğer yazarlarından Aytül Akal ile Mine Sota gibi isimler de çocuk ziyaretçilerin ilgisini çekecek. Kitaplarını imzalatmak isteyenler için ise Ahmet Ümit bu sene de imza günü olan yazarlar arasında olacak. Onun yanı sıra Aytül Akal, Yekta Kopan, Mine Sota, Muazez İlmiye Çığ gibi daha birçok yazar, kitaplarını imzalatmak isteyen okuyucularla buluşacak.

tüyap

Bu sene programdaki ilgi çekici isimlerden biri başarılı bir polisiye ve gerilim yazarı olan, yayınlanan dizisiyle birlikte ünlenen; “Rizolli” ve “Isles” karakterlerinin yaratıcısı Tess Gerritsen. “Asla Arkana Bakma”, “Kan Gölü”, “Gece Nöbeti”, “Günahkar” gibi çok satan polisiye romanların yazarı ilk defa Türk okuyucularla buluşacak.Tess Gerritsen’in yanı sıra senarist ve yazar Petros Markaris, Polonyalı yazar Janusz Glowacki, eleştirmen ve sinema tarihçisi Philip Kemp,  çevirmen ve yazar Maureen Freely diğer uluslararası konuklardan olacak.

rizzoli-and-isles

Hemen hemen her sektörden, alanında başarılı kişilerin konuşma yapacağı fuarda sağlık konusunda tavsiyeleri herkesçe bilinen ve konuşulan ünlü diyetisyen Canan Karatay da yer alacak.  Kolombiya Elçiliği’nin organizasyonuyla, geçtiğimiz Nisan’da hayatını kaybeden Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez’i anmak için de etkinlikler düzenlenecek.

gabriel

 

Bu yılın onur konuğu ülke olarak belirlenen Macaristan, Nazım Hikmet’in bir şiirine atıfta bulunarak fuarın sloganını ” Bir Bahçeden Bir Bahçeye”olarak belirledi.

“Ama bilirim
Gün olacak bilirim
Senden bize, bizden sana, misafir gidilecek
Bir bahçeden bir bahçeye geçer gibi” Nazım Hikmet (Macar Toprağı Şiirinden)

Onur konuğu Macaristan’ı tanıtma kapsamında modern Macar edebiyatının yazarları Peter Esterhazy, Laszlo Darvas, Dora Csanyi, Katalin Szegedi, Peter Zilahy, Toth Krisztina, Spiro Gyorgy, Mihaly Hoppal, Timur Davletov, Fodor Pol, David Geza ve Zsofia Mautner kitapseverlerle buluşacak. Sadece Macar edebiyatının değil, kültürünün de tanıtılacağı fuarda katılımcılar Macar müzikleri eşliğinde Macar yemekleri tatma imkanını da bulabilecekler.

macaristannazım

 

 

Fuarda bu sene yapılan bir yenilik ise Uluslararası Salon’da açılan Mutfak bölümü… Takip edilen yemek yazarlarının yemekler sunacağı ve söyleşiler yapacağı bu bölümde Macaristan’ın ünlü yemek blogu yazarı ve programcısı Zsofia Mautner de ağırlanacak ve Türk okurlar lezzetli Macar yemeklerinin tariflerini alacak. Refika’nın Mutfağı’nın kurucusu Refika Birgül de yaratıcı tarifleriyle zengin Türk mutfağını gözler önüne serecek.

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı,16 Kasım’a kadar hafta içi  10:00-19:00, hafta sonu ise 10:00-20:00 arasında açık olacak. Ziyaret edip, bir günlüğüne de olsa kendilerini bu kitap mevsimine kaptırmak isteyenlere duyurulur…

Leave a Reply