Sonbaharın keskin soğuğu, vurucu rüzgarları gelmeden önce güneşli, içimizi ısıtan ilkbahardan kalma son günlerimizi yaşıyoruz. Sararmış yaprakların patikaları donatıp, haşır huşur sesler çıkardığı, güneşin erkenden saklandığı günler artık yakında. Açık hava etkinlikleri için artık son şanslarımız. Uzun bir süre boyunca dış mekanlardaki konserleri, şenlikleri, festivalleri göremeyeceğiz. Birçok Avrupa ülkesinde de yaz ayları boyu süren yoğun festival programları duruldu, bazı sonbahar festivalleri kaldı geriye. Berlin’de şehrin her yerinin projektörlerle ışıklandırıldığı ışık festivali başladı. Brandenburg Kapısı, Alexander Platz birbirinden renkli ışık gösterileriyle canlandı. Münih’in meşhur Ekim festivali Oktoberfest ise dünyanın her yerinden gelen birçok ziyaretçisini ağırlamak için gün sayıyor. Up filmini canlı canlı yaşıyormuşsunuz hissini veren, Amerika Albuquerque’de gökyüzünde yüzlerce sıcak hava balonunun dolaştığı Uluslararası Balon Festivali de bu yıl 5 Ekim’de gerçekleşti.

Peki bizde neler olup bitiyor? Bozcadada’da Ekolojik Belgesel Festivali 22-25 Ekim’de gerçekleşecek. İzmir Gümüldür Yoga Festivali ve Bornova Gençlik Festivali birkaç hafta önce olup bitti bile. Gelenekselleşen, adını uzaklara duyurmayı başarabilmiş festivallerimiz henüz belki de çok az, ancak saklı kalmış birçok güzelliğin bulunduğu ülkemizde adını fazla duyurmamış da olsa keşfedilmeyi bekleyen yöresel etkinlikler var. İşte bunlardan biri de Polonezköy‘de karşımıza çıkıyor.

 

balon festivali

Albuquerque Uluslararası Balon Festivali

 

Polonezköy eski adı Adampol olan bir Polonyalı köyü. 1830 Polonya Ayaklanması sırasında hükümet başkanı ve daha sonra siyasi sürgünlerin lideri olan Adam Czartoryski tarafından kurulmuş. Adamköy anlamına gelen ismini de kurucusunun adından almış. O dönemlerde Polonyalılar için siyasi göçün merkezi Paris’ti, fakat bir süre sonra Osmanlı Devleti de onlar için cazip bir seçenek halini aldı. Yıllar geçtikçe köyün nüfusu Polonya Ayaklanması, Kırım Savaşı, Sibirya Sürgünü gibi siyasi olaylardan kaçan Polonyalılarla arttı. Köyün sakinleri uzun süre hayvancılık, çiftçilik ve ormancılıkla uğraştı. İkinci Dünya Savaşı öncesi bu doğal cennet keşfedildi ve tatilcilerin uğrak mekanlarından biri olmaya başladı. 1938 yılında ise Polonezköy sakinleri birer Türk vatandaşı olarak kabul edildiler.

 

Polonezkoy

 

İki hafta önce bir hafta sonu kaçamağı şansı bularak Polonezköy’e gittiğimde Hasat Şenliği için hazırlıklar vardı. Adımınızı attığınız ilk anda içinizi kaplayan huzuru hissettiğiniz, gözünüzün gördüğü görmediği her yerin yemyeşil olduğu Polonezköy, büyük şehrin karmaşasından ve daha da ziyade kendi aklınızın karmaşasından kaçabileceğiniz şahane bir mekan. Zihnin sadece etrafındaki yeşili algıladığı, diğer tüm düşüncelerden uzaklaştığı, doğadan gelen sesleri dinleyip derin bir huzura kavuştuğu, dingin bir meditasyon ortamı burası. Yeşillik ovalarda dolaşan inekler, horozlar, dağların ardındaki sis… Her şey pastoral bir tablodan fırlamış gibi. Yaklaşık beş kilometrelik yürüyüş parkuruyla Tabiat Parkı ise tamamen ormanın ve sık ağaçların içinde, sizi doğanın kalbinde bir yolculuğa çıkarıyor. Ormandaki yürüyüş parkuru boyunca tertemiz havayı içinize çekip yol boyu neredeyse gökyüzünü kapatmış ağaçlarla yan yana yürüyorsunuz. Parkurun sonunda birçok kahvaltı yeri, mangal evi var. Acıkan karnınız için birbirinden lezzetli seçenekler burada sizi bekliyor.

 

polonezköy orman

 

Polonezköy daha önce de festivallere ev sahipliği yapmış. Her yıl haziran ayında düzenlenen Kiraz Festivali, köy için gelenekselleşmiş bir etkinlik. Geleneksel giysileri ile Polonya’dan gelen ekipler köy meydanındaki kilisede kültürel etkinlikler, sergiler, konserler düzenliyorlar. Festival girişinde ise tüm misafirlere organik domates, dut, çilek ve tabii ki kiraz dağıtılıyor. Köy meydanı gece ışıklandırıldığı zaman büyülü bir görüntüye sahip olan ve hala köyün yerlileri olan Polonyalılar tarafından kullanılmakta olan bu eski kiliseden, eski evlerden, bir mezarlıktan, restoran ve dükkanlardan oluşuyor. Hasat Şenliği de 18 Ekim Pazar günü ilk kez köy meydanında ve daha sonraları dalından meyveler toplamak üzere ziyaret edilen bahçelerde gerçekleşti. Birbirinden lezzetli birçok organik meyve ve sebzeyi tatma ve dalından toplama fırsatının yanında, ziyaretçiler bu doğal güzelliğin içinde bir gün de olsa her zaman yapma fırsatı bulamayacakları birçok şeyi yapma şansı buldular. Belki de sonbaharın son şenliği Polonezköy için gelenekselleşerek Kiraz Festivali’nin yanında yerini alır.

 

şenlik kilise

 

Yemyeşil örtüler içinde sonbaharı selamlayan, bir rüyada dolaştığınızı sandığınız Polenezköy’ü bir de Kiraz Festival’i zamanı  ziyaret etmeli…

Resim Kaynakları:

http://bianet.org/bianet/toplum/152614-polonezkoy-tabiat-parki-nin-yapilasmasina-itiraz-var

http://www.milliyet.com.tr/en-renkli-balonm-festivalleri-gezimanya-galeri-1820111/?PAGE=3

http://haftasonu.com.tr/index.php/gezi/item/137-icinizi-isitacak-bahar-gezmeleri.html

Leave a Reply