Sizleri bilmem ama, not defteri kullanmayı seven biri olarak Aralık ayı benim için merak dolu geçiyor. Zaten Aralık ayına girer girmez, bütün alışveriş merkezleri ve özellikle kırtasiye ürünleri satan dükkânlar yeni yıl havasına bürünüyor. Bu alışveriş çılgınlığını çok sevmesem de, her yıl yeni çıkan ajandaları merakla beklediğimi itiraf etmem gerekiyor. Bunlardan biri var ki, yaklaşık 4-5 senedir takip etttiğim ‘Metis Ajandası‘. Her sene farklı bir tema belirleyen ve bu temayla ilgili ilginç alıntı ve metinlere yer veren Metis Ajandası’nı, “Acaba bu sene hangi temayla karşımıza çıkacak?” diye bekliyorum. Bu heyecanıma bu yıl edebiyatseverlerin fazlasıyla ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir takvim de eklendi: ‘Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi’.

Metis Ajandası- 2015: Beni Siz Delirttiniz!

683171Her sene güncel yada ilgi çekici bir konu belirleyen Metis Ajandası; 2014’te Diren Direniş başlığıyla Gezi Direnişi’ni, 2013’te Ayvayı Yedik başlığıyla yeme ve içmeyle ilgili bilmediklerimize parmak bastı. Benim şu ana kadarki en sevdiğim tema olan Olmayan Kelimeler ise, 2012 ajandasını kullananları hiç duymadıkları kelimelerle tanıştırdı. Bu yıl, pek akıllı işi görmedikleri dünyaya bir parça olsun mizah getirmek isteyen editörler, bizlere ‘delilik’i anlatıyorlar. Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan Ben Deli miyim? , Murathan Mungan’dan Beni Ben mi Delirttim? ve Joanne Greenbeg’den Sana Gül Bahçesi Vadetmedim; ajandanın içerisinde yer alan kısa metinlerden bazıları. Ayrıca neredeyse her sayfada birçok Türk ve dünya siyasetçilerinden, yazarlarından ve atasözlerinden de alıntılar yer alıyor. Yeni Türkü’nün şarkısı Deliler’den, George W. Bush ve Ahmet Hamdi Tanpınar’dan alıntıları gibi.

“Şunu bilmenizi isterim ki, biz savaş hakkında konuştuğumuzda aslında barış hakkında konuşuyoruz.”  –George W. Bush- (sy. 128)

“Psikanaliz çıktığından beri hemen herkes az çok hastadır.” –Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü (sy. 117)

Aslında bütün anekdotları, alıntıları ve metinleriyle; bu bir ajandadan fazlası. Sıkıldığınız zaman sayfalarını karıştırabileceğiniz bir kaynak niteliğinde.

2015- Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi

takvim-2015İletişim Yayınları’ndan çıkan bu takvim, 365 günü birbirinden farklı edebiyat seçkileri ve onlara eşlik eden çizimleriyle yine farklı bir kaynak sunuyor edebiyatseverlere. Kopardığınız takvim yapraklarını atamayacağınız ve elinizin altında tutmak isteyeceğiniz bir edebiyat seçkisi adeta. Editör Levent Canıtek, Tolga Arvas’la beraber; birçok yazar ve çizere çağrıda bulunmuşlar ve sonuç olarak 51 yazar ve 15 çizerin olduğu kalabalık bir ekibin elinden böyle dolu dolu bir çalışma çıkmış. Yekta Kopan, Hakan Bıçakçı ve Ayfer Tunç katkıda bulunan yazarlardan sadece birkaçı. Takvimde, her gün, o güne ait önemli edebi, kültürel ve sosyal gelişmeler kısa kısa not edilmiş. Buna içerikle alakalı çizimler ve karikatürler eşlik ediyor. Bunun yanı sıra, yazarların yayımlanmış eserlerinden kısa alıntılar, paragraflar ve takvimde yer alan yazarların takvim için yazdıkları eserler de yer alıyor. Son olarak, ‘Ne Demiş’ köşesinde yazarların yazın hayatı ile ilgili verdiği tavsiyeler bulunuyor.

Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi'nden örnek bir sayfa

Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi’nden örnek bir sayfa

Peki bu kalabalık ekipte kimler bulunuyor?

Yazarlar: Alper Atalan, Ayfer Tunç, Ayhan Geçgin, Aylin Balboa, Aziz Tuna C., Barış Bıçakçı, Barış Uygur, Behçet Çelik, Burcu Aktaş, Bülent Yıldız, Defne Tarman, E. Ankaralı, Emrah Polat, Figen Şakacı, Funda Cantek, Gaye Boralıoğlu, Giray Kemer, Hakan Bıçakcı, Hasan Ali Toptaş, Hatice Meryem, Jaklin Çelik, Kemal Varol, Kıvanç Koçak, Levent Cantek, Mahir Ünsal Eriş, Memo Tembelçizer, Murat Başekim, Murat Uğurlu, Mustafa A. Kara, Mustafa Çiftçi, Necdet Deniz Duygulu, Necdet Dümelli, Nurşen Güllüoğlu, Ömer Ayhan, Pelin Buzluk, Peride Güntekin, Pertev Başgöz, Post-Sadık-Özben, Sema Kaygusuz, Senem Dere, Seray Şahiner, Sevgi Can Yağcı, Sezgin Kaymaz, Sinan Sülün, Şule Gürbüz, Tanıl Bora, Turan Kara, Ulus Baker, Utku Özmakas, Ümit Kıvanç, Yekta Kopan.

Çizerler: Berat Pekmezci, Cihan Topçu, Ethem Onur Bilgiç, Latif Demirci, Levent Gönenç, Mustafa A. Kara, Deniz Karagül, Mehmet Saygın, Onur Atay, Seyhan Argun, Şenol Bezci, Turan Dertli, Turgut Demir, Uğur B. Sertçelik, Zeynep Özatalay.

 

[box_light]

Kaynakça:

http://www.iletisim.com.tr/

http://www.metiskitap.com/

[/box_light]

 

Leave a Reply