4. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, bu yıl göç temasıyla 7-13 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da izleyicileriyle buluşuyor.

festivalkatalogTRSuç ve Ceza Film Festivali’nin yapılması; Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından ortaya atılan bir fikirle, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin öncülüğünde yıllar önce ilk kez gerçekleşmiştir. Dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan bu festival; sinemanın insanlar üzerindeki etkisini hukuk, adalet, demokrasi ve özgürlük gibi çok temel konuları ele alan bir zemin oluşturmuştur. Hem akademisyenlerin, hem de yerli ve yabancı sinemacıların, sanatçıların destekledikleri bu festival;  dünyanın birçok yerinden suç ve ceza temalı filmleri izleyicileri ile bir araya getirmektedir.

Ana konu olarak göçün belirlendiği bu yılki festivalin açılışı dün,  7 Kasım Cuma günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Prof. Dr. Bengi Semerci yöneticiliğinde düzenlenen “Onlar Yaşadılar: Kendi Evinin/Ülkesinin Dışında Yaşamaya Mahkum Olmak “paneliyle yapıldı. Türkiye’de ve Avrupa’da göçmenlik olgusu, mülteci akımları ve karşılaşılan sorunlar ile  bunlara yönelik hukuki yaklaşımlara dair paneller festival süresince devam edecek. Alanlarında uzman seksen konuşmacının yer  alacağı programın etkinlikleri Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek.

Göçmen filminin başrollerini Marion Cotillard,Joaquin Phoenix ve Jeremy Renner paylaşıyor.

Göçmen filminin başrollerini Marion Cotillard, Joaquin Phoenix ve Jeremy Renner paylaşıyor.

Filmlere gelecek olursak, 2013 yapımı “Göçmen” (The Immigrant) 7 Kasım 21.30’da Atlas Sineması’nda açılış filmi olarak gösterildi. 2013 yılında New York Film Festivali’nde en iyi film ve Münih Film Festivali’nde en iyi yabancı film başta olmak üzere birçok ödül almış olan “Göçmen”; 1921 yılında Polonya Savaşı’nda kaçarak kardeşi ile birlikte New York’a gelmeyi başaran Ewan’ın hikayesini ekrana taşıyor.

Ayrıca, Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında dünyaca ünlü birçok sinemacı da izleyicilerle buluşacak. Atlas ve Rexx sinemalarında gerçekleşecek yönetmen ve oyuncu söyleşilerinin arasında; “Namus” (Honour) filmi aktörlerinden Aiysha Hart ve yönetmen Shan Khan, “Geçiş” (Transit) filmi yönetmeni Hannah Espia ve oyuncu Irma Marasigan bulunmakta. Festival kapsamındaki, “Uluslararası Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması”nda ise “Abu Ghraib’in Çocukları”,” Geçiş”, “Mateo”, “Namus”, “Yıldızlar Altında “başta olmak üzere birçok film yarışacak.

Festival süresince Atlas ve Rexx sinemalarında gün boyu film gösterileri devam edecek. Film gösterim programıyla ilgili detayları festivalin sitesinde bulabilirsiniz:

http://www.icapff.com/gosterim.php

İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde, bugünden itibaren 8-9-10 Kasım tarihlerinde ücretsiz olarak gösterilecek kısa film ve belgesellerin gösterimi ise şu şekilde:

gosterimprogrami2014

Leave a Reply