‘Uyumsuz’ serisinin üçüncü ve son kitabının sinema uyarlaması geçtiğimiz cuma vizyona girdi. ‘Allegiant (Yandaş) Part 1’ ismiyle vizyona giren film kitabın ilk yarısında geçen olayları ele alıyor. Yönetmen koltuğunda Robert Schewentke’nin oturduğu filmin oyuncu kadrosunda ‘The Fault in Our Stars’ filminden tanıdığımız Shailene Woodley, özellikle son zamanlarda ‘The Newsroom’ dizisiyle tekrar adından söz ettiren Jeff Daniels, Naomi Watts ve Theo James yer alıyor.

İlk iki filmini izlemeyen ya da kitapları okumayanlar için seri uzak bir gelecekte gerçekleşen distopik bir hikayeyi ele alıyor. İnsanlar her biri farklı bir erdemi temsil eden beş farklı grup halinde yaşarken baş kahramanımız Tris Prior, 16 yaşına gelip de bir grubu seçmesi gerekince aslında hiçbir gruba ait olmadığını ve ‘uyumsuz’ olduğunu fark ediyor. Tris, uyumsuzların hedef alındığı bu düzende hem kendi hayatını kurtarmak hem de doğru olduğuna inandığı şeyi yapmak için mücadele etmek zorunda kalıyor ve bu macerada en büyük destekçisi yeni tanıştığı Four oluyor.

Serinin üçüncü filmi ise Tris ve Four’un bu düzeninin muhafazası için şehri çevreleyen duvarların dışına çıkarak ikinci filmin sonunda ortaya çıkan gizemi çözmek  ve sevdiklerini arkalarında bıraktıkları kaostan kurtarmak için bilinmeyene doğru yol almalarını anlatıyor. Harry Potter’ın son kitabının iki parça halinde vizyona uyarlanmasıyla birlikte başlayan furya etkisini Divegent serisinde de gösteriyor. Ancak maddi kaygıyla yapılan bu hamlenin Harry Potter’da olduğu gibi burada da başarılı bir strateji olduğunu iddia etmek oldukça zor. Kitabı ikiye bölmek daha çok anlamsız sahnelere ve yavan bir olay örgüsüne yol açmış. Tris’in önceki iki filmde olduğu gibi almak zorunda olduğu zor kararlar, yapmak zorunda olduğu fedakarlıklar artık kabak tadı vermeye başlayarak kurguyu kilitlemeye ve karakterlerin inandırıcılığını yitirmesine yol açıyor. İzleyicinin filmin başından itibaren sezdiği gerçekleri Tris’in algılayamaması karakterin hikayenin başından itibaren uğrunda mücadele ettiği şeyleri bize sorgulatıyor. Son zamanlarda oldukça revaçta olan ‘young adult fantasy’ ve bilim kurgu romanlarının mihenk taşlarından olan ‘dünyayı kötülüklerden kurtarma’ amacı bu filmde sekteye uğramış ve inandırıcılığını kaybetmiş gibi görünüyor. Bu noktada kitabı ikiye bölmenin bir hata olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım.

Son kitabın 2. yarısının uyarlaması olan serinin 4. filmi ‘Ascendant’ 2017’de vizyona girecek. Serinin sıkı takipçilerinden biri olarak ilk kısımdan daha güzel olacağını umut ediyorum.

Leave a Reply