İpek Yolu’nun Kitaro’su Bu Bahar Türkiye’de!

1980’li yıllarda TRT’de çıkan İpek Yolu belgeseline yaptığı müziklerle büyük şöhret kazanan Kitaro, 2016 yılının Nisan ayında Türkiye’de konser verecek. Konser yerleri ve tarihleri, 4 Nisan İstanbul Zorlu Performans Sanatları Merkezi ve 5 Nisan Ankara Congresium olarak belirlendi. Ön satışa çıkan biletler, 15 Ocak’a kadar indirimli fiyatlarıyla satışta olacak. Etkinliğe aylar olmasına rağmen Kitaro şimdiden en çok gişe yapacak sanatçılar arasında yerini almış gözüküyor.

images

Asıl adı Masanori Takahaşi olan sanatçının ismi günümüzde New Age müziğin güçlü temsilcileri olan Vangelis ve Yanni gibi isimlerle anılıyor. Sanatçının “Kitaro” ismi ise arkadaşları tarafından bir anime karakterinden esinlenerek verilmiş. 1953’te Japonya’da doğan sanatçı, müziğini kendi imkanlarıyla geliştirmiştir, müzik eğitimi almamıştır. Hatta kendi müziğini oluştururken notalarla değil resimler çizerek oluşturduğu bilinmektedir.

imagesCACZYOJL

Kitaro, bir müddet dünyayı dolaşmış ve dolaştığı yerlerden ilham alarak müziğini yapmıştır. Hatta kendi ifadesiyle iç huzuruna ulaşması, dünyanın herhangi bir yerinde örneğin Kalküta’da dolaşırken sokaktaki bir dilenciyle eşit olduğunu fark etmesiyle olmuştur. Kavuştuğu “iç huzur“unu müziğine de başarılı bir şekilde aktarmış ve büyük kitleleri etkilemiştir. Kitaro’nun Türkiye’de tanınması İpek Yolu Belgeseli’ndeki “The Silk Road” parçasıyla olmuştur. Bu belgesel sonrasında Türkler tarafından iyice tanınan Kitaro’nun müziğinin gördüğü rağbet katbekat artmıştır.

1

Müziğinin en ayırt edici yönü ise derin ve ruhani olmasıdır. Batı esintilerinden çok Uzak Doğu mistisizmi içeren müziği, insana hakikaten bir belgeselin içindeymiş hissi verir. Sanatçı, etnik ve elektronik müziği iyice harmanlayarak dinleyiciyi yoğun bir felsefi hissin ortasına yerleştirir. “Müziğinin ruhsallığı çağrıştırdığını ve önemli olan şeyin dinleyiciyi düşünme ve hissetmeye sevk etmek olduğunu” ifade eden sanatçının büyük ölçüde bu amaca ulaştığını söyleyebiliriz. Dinleyiciyi yaptığı mistik yolculuğa dahil eden sanatçının canlı performansını izlemenin bir hayli ilginç olacağına eminim.

untitled

Biletler için: http://www.biletix.com/etkinlik-grup/107763954/TURKIYE/tr

En sevilen parçaları ise şu şekilde:

 

https://www.youtube.com/watch?v=xabGHy49zDY

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kitaro

Leave a Reply

1 comment

  1. Rıza ÇETİN

    Kitaro-Matsuri sentez yada karışım diyelim, hiç tutmamış, vurmalılar abartı olmuş, sanki bateri; cennetteki ağaçları kesen balta gibi. Devamlı kızgınlık ve isyan var. Davulların gücünü hissedemedim, belki benim ses sistemimden olabilir.
    Kitaro- Silk Road: iŞTE BENİM MÜZİĞİM diyebilirim, flüt canlı dinlenmeli, dijital kusursuz ses sanki beni rahatsız ediyor, flütteki sanatçının nefessiz kalışını, yada yüreğinin çarpıntısının flütteki sese yansımasını duyamıyorum ama hissediyorum Bu nedenden canlı dinlenmeli. ÇokÇOK güzel bir eser.
    Çok ilgisiz ama, infaz edilmiş ve bütün kahramanları Ankara da yaşayan bir adi suç dosyası var, Aktüel olarak kesinlikle okumalısınız, suçlu masum kesinlikle, tez konusu yapmak isteyen arkadaşlar olabilir.