Berlin’de bulunan herkes sanırım şehrin tarihi mekanlarından arta kalan her yerinde grafiti yani sokak resimleri bulunduğunu fark etmiştir. Berlin belki de tarihi baskılanmanın ve bölünmüşlüğün verdiği bir dışavurum ile her yönüyle bir grafiti şehri halini almıştır. Alt kültürlerin yoğun bir biçimde kendine şehirde sahne bulabildiği ve gerek “Berlin Duvarıyla” gerekse şehirdeki herhangi bir duvarla ön plana çıkan bu karmaşık sanat Berlin’in ruhunu tamamlıyor.
Grafitti denince akla özellikle Berlin menşeili Grafiti grubu “1UP” geliyor. Genellikle kolektif ve anonim çalışmalar yapan bu grubun şehrin abartısız her yerinde kendi isimlerini yazdıkları görülebiliyor. Bazı görseller amatör ve sokak sanatçılarına aitken bazıları ise anlamlı sanat eserleri olarak tanımlanabilir.
Bu grubun tam saysı ve katılım koşulları bilinmemekle birlikte asıl amaçlarının estetik kaygılardan ziyade bir yayılma ve etiket meselesi olduğu görülüyor. Şehrin her yerinde daha yükseklere ve daha absürt yerlere kendi çalışmalarını koymayı hedefledikleri görülüyor. Bu yayılma meselesinin sadece Berlin ile sınırlı kalmaması ise grubun şehrin her yerinde mevcut olmasının doğal bir sonucu. Avrupa’nın büyük şehirlerinde ve hatta İstanbul’da da kendilerine ait işleri görmek mümkün.
Bu bağlamda onları Banksy’ye benzetebiliriz fakat aralarında bariz bir fark olduğu görülüyor o da mesaj kaygısı. Banksy işlerinde genellikle topluma ve politikaya dair bir şeyler söylerken “1UP” grafitinin kendisini yayma ve isimlerini duyurma peşinde. Tabi ki grafiti meraklıları için her bir iş ayrı detaylar ve yapanın imzasına sahip denebilir fakat bir sanat biçimi olarak temelini yayılmacı ve dışavurumcu tavrından alıyor. Bu yüzden biraz ilginç bir sanat yaklaşımını temsil ediyor aslında. Estetik kaygı gütmeden sadece daha çok yere, daha hızlı ve daha aşırı olmanın peşinde koşuluyor. Gitmekte olan trenlerin üstünde, çatılarda ve bakmaya başladıkça aslında şehrin en ücra köşelerinde bile varlıklarını belgeliyorlar.
Berlin’in tarihi ve baskıcı geçmişiyle yoğurulan bir çok genç aslında grafitiyi varlıklarının bir temsili olması adına geliştiriyor denebilir. Meselenin özünde aslında bir varolma çabası olduğu görülüyor. Bu anlamda da aslında oldukça ilgi çekici bir kolektif çaba. Bir dahaki sefer şehir merkezinde etrafınıza daha dikkatli bakın, belki buralara kadar gelmişlerdir.