Elit arabesk, sürreal arabesk, uzaydan gelen seda, psikedelik fantezi müziği… Siz nasıl tanımlarsınız bilmiyorum ama özgür ve özgün tarzıyla, hiçbir kalıba girmeyen müziğiyle alternatif sahnenin en fantastik ismi Gaye Su Akyol.

Son yıllarda yurtdışında da sadık bir hayran kitlesine sahip olan Gaye Su Akyol ile benim yolum İstanbul Kırmızısı filmiyle kesişti. Bu ilk keşiften sonra filmin müziği Kırmızı Rüyalar da dahil 2014’ten beri çıkardığı tüm şarkıları sayısız defa dinledim. Uzaydan gelen bu sedaya her kulak verdiğimde, Gaye Su Akyol’suz şarkı listelerimin pişmanlığını yaşadım.

Gaye Su Akyol

2014 yılında çıkardığı ilk albümü Develerle Yaşıyorum’la Gaye Su Akyol çok özgün ve fantastik işler yapacağını müjdeledi. 2014’teki başarısını bizi Plüton’a Jüpiter’e, Uranüs’e kaçırdığı albümü Hologram İmparatorluğu (2016) takip etti. Hayal Gazinosu konseptiyle hayranı olduğu Zeki Müren’e selam gönderen Gaye Su Akyol’un bu albümünden en sevdiğim şarkıları Akıl Olmayınca, Fantastiktir Bahtı Yarimin ve Anlasana Sana Aşığım.

Hologram İmparatorluğu (2016) Albüm Kapağı


İlk albümünden bu yana yurtdışında çeşitli festivallerde de sahne alan Gaye Su Akyol geçtiğimiz hafta İstikrarlı Hayal Hakikattir single’ı ile 26 Ekim’de aynı adla çıkaracağı albümünün felsefesini koydu ortaya. Single ile ilgili şunu söyleyebilirim ki bizi ilk iki albümün gölgesinde kalmayacak bir albüm bekliyor. 10 şarkıdan oluşan İstikrarlı Hayal Hakikat’in turnesine de hızlı başlayacak Gaye Su Akyol. Açıklanan konser takvimine göre albümün ilk Türkiye konseri 23 Kasım’da İstanbul Babylon’da ardından 13 Aralık’ta ise IF Ankara’da.

Songlines Eylül sayısı kapağında Gaye Su Akyol 

Uzaydan, hayallerden, Pink Floyd’dan ve tabiki aşktan beslenen şarkı sözleriyle sırtını arabesk müziğe dayayan işler yapan Gaye Su Akyol için bu aralar yabancı basında da pek çok şey yazılıyor. Müziğiyle tüm dünyayı kucaklamaya hazırlanan Gaye Su Akyol, İngiltere’nin en önemli müzik dergilerinden olan “Songlines”‘ın kapağına çıkan ilk Türk müzisyen oldu. Financial Times, Gaye Su Akyol’un müziği için Turkish Grunge ifadelerini kullanırken, kimisi İstanbul’un yeni sesi diyor onun için. Uluslararası festivallerde insanlar Gaye Su Akyol’un şarkılarına eşlik ederken o istikrarlı bir şekilde hayalinin peşinden gidip sesini ulaştırabildiği herkesin gönlünü şenlendirmeye devam ediyor. Öyle ki İstikrarlı Hayal Hakikattir müzik platformlarında paylaşıldıktan sonra gittiği ilk yurtdışı konseri olan Kosova’da, Gaye Su Akyol’u dinlemeye çok büyük bir kalabalık gitti. İşte bu yüzden genelleme yapıp onun müziğini tek bir türe sığdırmaya çalışmadan fantastik tınıların tadını çıkartalım. 

Ne de olsa “ya o uzaya gidilecek, ya o uzaya gidilecek!”

Görseller: Gaye Su Akyol Official Facebook sayfası 

Leave a Reply