Birçok sinemaseverin bu yıl belki de en çok beklediği filmin vizyona girmesine bir haftadan az bir süre kaldı.

Gelmiş geçmiş en özgün yönetmenlerden biri olan, benim de şahsen en sevdiklerimden Quentin Tarantino, dokuzuncu filmiyle karşımızda.

Tarantino sözünü tutup gerçekten de onuncu filminden sonra yönetmenliği bırakacaksa bu filmin değerini daha da çok bilmemiz gerekir gibi geliyor bana. Bu yüzden de size henüz Türkiye’de vizyona girmemiş olan Once Upon A Time In…Hollywood filmi ile ilgili “izlemeden önce bilmeniz gerekenler” tadında bir yazı yazmaya karar verdim.

Filmin yönetmeninden sonra şüphesiz en çok dikkat çeken yönlerinden biri, oyuncuları. Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie ve Al Pacino gibi Hollywood’un en çok tanınan bazı isimlerinin yanında Tarantino’nun filmlerinde sık sık yer verdiği Michael Madsen, Kurt Russell ve Bruce Dern de bu altın kadroda yer alan isimlerden. Böylesine rüya gibi bir kadroyla nasıl bir sorun çıkabilir diye düşünüyor insan, ancak bir sorun daha film Cannes Film Festivali’nde ilk gösterimini yaptıktan sonra patlak verdi: bir gazeteci, Tarantino’ya, filmde Sharon Tate’i canlandıran Margot Robbie’nin çok az repliği olduğuna dikkat çekerek, neden filmlerinde orijinal diyalogları ön planda tutmayı seven bir yönetmenin böyle başarılı bir oyuncuyu diyaloglara bu kadar az dahil ettiği sorusunu yöneltti. Tarantino’nun cevabı ise kısa ve özdü: “Bu hipotezinizi kabul etmiyorum.”.

Tabi kötü yorumlara aldanmamak lazım; film Cannes’daki ilk gösteriminin ardından altı dakika boyunca ayakta alkışlandı.

Kısaca filmin konusundan da bahsetmek istiyorum. 1969 Hollywood’unda geçen film, Charles Manson ve “ailesi”nin cinayetlerinin işlendiği dönemin etrafında şekilleniyor. Değişen döneme ayak uydurmayı başaramamış, unutulmanın eşiğinde bir oyuncu olan Rick Dalton(DiCaprio) ve dublörü Cliff Booth(Pitt)’un yeniden Hollywood’da bir yer edinmeye çalışma yolculuğunu anlatıyor film. Tarantino’nun Manson’ın Los Angeles’ta terör estirdiği yılları seçmiş olması da bir tesadüf değil elbette. O zamanlar daha altı yaşında bir çocuk olan Tarantino, bu cinayetlerden fazlasıyla korkuyor ve etkileniyor haliyle. Bu dönemi bizzat yaşayan biri olarak bunu özgün tarzıyla filmine nasıl yansıtmış olduğu ayrı bir merak konusu bana sorarsanız.

Biraz da Charles Manson’dan bahsedelim. 1934 yılında 16 yaşındaki bir hayat kadınının gayri meşru çocuğu olarak dünyaya gelen Manson, daha o çocukken annesi cezaevine girince sokaklarda yaşamaya başladı. Kendisi de hırsızlık gibi çeşitli suçlar işledikten sonra genç yaşta cezaevine girdi. İnsanları ikna etme, onların akıllarına girme kabiliyetini hapishanede edindiğini iddia etmiştir. Manson 1967’de hapisten çıktı ve ileride Los Angeles’a korku salacak olan Manson Ailesi Tarikatını şekillendirmeye başladı. İnsanları, özellikle de genç kızları LSD gibi bazı uyuşturucu maddelerin de yardımıyla ikna edip onların beyinlerini yıkıyor, sonra da onlara vahşi cinayetler işletiyordu. Kendisi bir cinayet işlememiş olan Manson bu işi müritlerine yaptırıyordu ve asıl amacı ırklar arasında bir savaş başlatmaktı, kendisi de bu savaşın sonunda yükselen lider olacaktı. Hatta onun İsa’nın reenkarne olmuş hali olduğuna inanan bir grup bile vardı takipçileri arasında. 1971 yılında 7 cinayetten tutuklanıp idama mahkum edildi, 2017 yılında da 83 yaşında bulunduğu cezaevinde öldü.

Film de Manson’ın hapisten çıktıktan sonra “ailesi”ni oluşturduğu ve cinayetler işlemeye başladığı yılları konu alıyor.

Once Upon A Time In…Hollywood, karanlık bir dönemde geçiyor olmasıyla Tarantino’nun Zincirsiz(Django Unchained) ve Soysuzlar Çetesi(Inglorious Basterds) gibi başka filmlerini de hatırlatıyor aslında, tabii bu filminin de diğer filmleri gibi özgün ve tarantinesk bir yapıt olacağına şüphe yok.

Şimdiden hepinize iyi seyirler dilerim!

İzlemek isteyenler için filmin fragmanını buraya bırakıyorum:

 

Kaynaklar:

https://www.theverge.com/2019/7/26/8931587/once-upon-a-time-in-hollywood-quentin-tarantino-review-golden-era-tribute

https://www.bustle.com/p/is-charles-manson-still-alive-itvs-new-documentary-manson-the-lost-tapes-looks-creepy-af-12062690

https://m.peepingmoon.com/news/news/31176/Once-Upon-A-Time-In-Hollywood-new-poster-is-an-ode-to-handmade-painted-posters-of-the-s-.html

https://www.youtube.com/watch?v=nyErR1FS1_0

https://onedio.com/haber/hamile-kadini-oldurtup-bebegini-karnindan-aldiran-psikopat-bir-seri-katil-charles-manson-732163

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-42048879

https://tr.wikipedia.org/wiki/Charles_Manson

https://www.biography.com/crime-figure/charles-manson

seven sinema dergisi http://www.tsa.org.tr/tr/dergi/dergigoster/318/sinema-se7en-mecmua

Leave a Reply