Bir filmi beğenmemizi sağlayan birçok farklı etken vardır. Oyunculuk, yönetmenlik veya senaryo bu etkenler arasından en çok öne çıkanlardır diyebiliriz. Bunların yanında birçok kişi tarafından fazla farkedilmeyen ama en az bu saydıklarım kadar önemli bir yere sahip olan bir diğer etken ise filmin müzikleridir. Her sahnede gereken etkiyi yaratabilmek, filmin bir bütün olabilmesini sağlamak için müzik vazgeçilmezdir. Bu görevleri yerine getirebilecek müzikleri bestelemek de hiç kolay bir süreç olmasa gerek. Bu yazımda sizlere bu işin en iyilerinden diyebileceğimiz, filmleri güzelleştiren, bize daha çok dokunmalarını sağlayan üç film müziği bestecisinden bahsetmek istiyorum.

  1. Hans Zimmer

Film müzikleri camiasının en çok tanınan ve sevilen isimlerinden biri olan Hans Zimmer 1957 yılında Almanya’da doğdu. Müzik kariyerine pop müzik ile The Buggles grubunun bir üyesi olarak başlayan Zimmer, film müzikleri yapmaya ise ünlü besteci Stanley Myers’ın yanında çalışarak başladı. Bugün tanıdığımız Hans Zimmer olma yolunda onun için bir dönüm noktası diyebileceğimiz film Barry Levinson’ın ünlü Rain Man’i oldu ve bu film ile ilk Oscar adaylığını almayı başardı. 1995 yılında Aslan Kral’ın müzikleri ile En İyi Film Müziği Oscar’ını kazanan Hans Zimmer’ın şimdiye kadar on tane Oscar adaylığı var. Yaptığı birbirinden farklı müzikler ile oldukça geniş bir yelpazesi olduğunu söyleyebileceğimiz Hans Zimmer’ın müziklerini yaptığı filmler arasında Inception, Interstellar, The Dark Knight serisi, 12 Years a Slave ve Pirates of The Caribbean gibi filmler yer alıyor.

  1. Alexandre Desplat

Film müziklerinin bir diğer ustası ise 1961 Paris doğumlu Fransız müzisyen Alexandre Desplat. Daha beş yaşında piyano çalmaya başlayan Desplat bununla yetinmeyip ilerleyen yıllarda flüt ve trompet çalmayı da öğrendi. Hem müziğe hem de sinemaya olan büyük ilgisi sonucunda daha on beş yaşındayken film müziği bestecisi olmak istediğine karar verdi. Müziklerini yaptığı ilk film 1985 yapımı Ki Lo Sa? filmi oldu. İlk Oscar adaylığını 2007 yılında başrolünde Helen Mirren’ın yer aldığı The Queen filmi ile, ilk Oscar’ını ise 2015 yılında The Grand Budapest Hotel filmi ile aldı. Müzikleriyle insana yoğun duygular yaşatmayı başararak kendine has yumuşak ve ağır bir tarz oluşturmuş bu başarılı müzisyenin müziklerini yaptığı filmler arasında The Shape of Water, The Danish Girl, Imitation Game, The Curious Case of Benjamin Button ve The King’s Speech gibi filmler yer alıyor.

 

  1. Toygar Işıklı

Yaptığı müzikler ile yıllardır konuşulan, Türk film ve dizilerinin önemli bir kısmının müziklerini bestelemiş ünlü müzisyen Toygar Işıklı 1974 yılında Kocaeli’nde doğdu. Marmara Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü Şan Ana Dalı’ndan mezun olduktan sonra Müzik İleri Araştırmalar Merkezi Kompozisyon bölümünü bitirdi, daha sonra da İTÜ müzikoloji ve Müzik Teorisi doktorası yaptı ve Boston’daki Berklee College of Music’te Film Scoring eğitimini tamamladı. Bu inanılmaz eğitimin ardından birbirinden çeşitli türlerde dizi ve filmlerin müziklerini yapmaya başladı. Besteleri, yer alacağı diziyi veya filmi olabilecek en güzel şekilde tamamlayan Toygar Işıklı’nın müziklerini yaptığı film ve diziler arasında Aşk-ı Memnu, Ezel, Çukur, Kuzey Güney, Medcezir, Yaprak Dökümü ve Bizim İçin Şampiyon yer alıyor.

 

 

https://www.imdb.com/name/nm0001877/awards?ref_=nm_awd

https://www.allmusic.com/artist/alexandre-desplat-mn0000254147/biography

https://www.kimnereli.net/toygar-isikli.html

https://www.imdb.com/name/nm0006035/awards?ref_=nm_awd

http://www.hans-zimmer.com/index.php?rub=bio

https://www.denofgeek.com/uk/movies/hans-zimmer/52500/how-hans-zimmer-changed-modern-film-scores

https://www.amazon.com/Alexandre-Desplat/e/B000AR9B80

https://www.haberturk.com/unlu-sarkici-toygar-isikli-nin-aci-gunu-1752750-magazin

https://wallpapercave.com/piano-wallpapers

Leave a Reply