Mahmood, Müzik ve Müzikte Ötekileştirmeler Üzerine

Mahmood (Alessandro Mahmoud). GQ'dan alıntı bir fotoğraf.

Bu yazımda sizlere, son zamanlarda ritimlerinde enerji bulduğum birinden bahsetmek istiyorum. Asıl adı Alessandro Mahmoud, herkesçe Mahmood olarak bilinen babası Mısırlı, İtalyan müzisyen ve söz yazarı. Ya da bu seneki Eurovision sonrası medyada adının geçirildiği başlıklardaki gibi: Irkçılığa uğrayan İtalyan şarkıcı mı demeliyim bilemiyorum.

Mahmood. Last.fm'den alıntıdır.

Mahmood, müzik okulunda piyano, solfej ve müzik teorisi üzerine yoğunlaşıyor ve bu dönemlerde söz yazarlığına başlıyor. 2016’da  “Dimentica” (unutmak)  şarkısı ile çok ses getiriyor ve Marco Mengoni gibi bazı ünlü sanatçılarla kıyaslanmaya başlıyor. Daha sonraları, “Hola” (Ben Söylerim) isimli parçası ile de Youtube’de 12 milyondan fazla kişi tarafınca izlenerek sesinin, sözlerinin, melodisinin ve dahası emeğinin karşılığını alıyor.  Eurovision’daki başarısı ve bunun ardından ırkçı ve göçmen karşıtı söylemlere maruz kalması ile ise medyada hem başarısı hem de müziğine el uzatan siyasetçilere karşı tavrı ile adından uzunca bahsettiriyor.  Aslında bu sayede, şarkıları medyada çok konuşuldu ve daha önce bu enerjiden yoksun birçok kişinin Mahmood ’un parçalarına ulaşması sağlandı diyebiliriz.

Mahmood, Eurovision Song Contest, 18 May 2019

Eurovision’a katıldığı şarkısı Soldi (para) , kendi hayatının, geçmişinin ve duygularının bir derlemesi adeta.  Küçük bir çocukken babasının evi terk etmesi ile o zamandan bu yana taşıdığı yükü yazmış sözlerine. Bu denli derin sözlerin de büyük acılar ile oluşacağına emindim zaten.  Ayrıca, Soldi parçasında Arapça birkaç kelime ve de “Ramazan’da şampanya içiyor”, “Nargile tüttürüyor” gibi bazı İslamı ve Orta Doğu’yu vurgulayan ifadeler de kullanıyor Mahmood. Kendisi Arapça konuşamasa dahi, bu kelimeleri ve ifadeleri kullanıyor olması bu şarkının geçmişe ait olduğunun bir vurgusu adeta. Babasından ve çocukluğundan kalma birkaç anı gibi. Şarkıda sürekli babasına bir şeyler bağırıyor Mahmood.

“…Waladi waladi habibi ta’aleena

(Oğlum, oğlum, canım benim buraya gel)…”

“…Pensavi solo ai soldi, soldi

(Sadece parayı umursuyorsun, parayı)

Come se avessi avuto soldi, soldi

(Sanki paran varmış gibi)…”

Bu bağlamda sözlerin çevirisini bilmek, şarkının hikâyesi ve adı arasındaki anlamı ortaya çıkarıyor. Burada yalnızca bir çocuğun babasının gitmesi değil, ayrıca paranın aileyi, bütünlüğü ve sevgiyi bozabileceğinden bahsediyor. Belki de bu yüzden Soldi’de bu konuyu işlemesinin dışında Bario gibi birçok şarkısında da silah ve para seslerine sıkça yer veriyor.

 

Gioventù Bruciata albümünün kapak görseli.

Gioventù Bruciata albümünün kapak görseli.

NON SONO MARRA - için üretilen fotografik poster.

NON SONO MARRA – için üretilen fotografik poster.

Ayrıca şarkılarını sözleri ile uyumlu ve son derece etkileyici kliplerinin de  fikir aşamasında çalıştığını söylüyor Mahmood. Ben de tasarım okuyan biri olarak itiraf ediyorum ki görselliğin sesle birleşiminin, yalnız müzikten çok daha etkileyici olduğuna inanıyorum. Ayrıca yalnızca kliplerin değil, albümler ve online müzik dinleme site ve programları için tasarlanan kapak fotoğrafların yahut fotoğraf kolajlarının da müziği ve sanatçının tarzını tamamladığına inanırım. Non Sono Marra için üretilen bu fotoğrafı ve kompozisyonu ve Gioventù Bruciata albümünün kapağını da sizlerle paylaşmak istedim.

 

 

Mahmood.Eurovision Song Contest, 18 May 2019Ve son olarak Eurovision ve sonrasında Mahmood ve şarkısı için hem İtalya’nın ileri gelen liderleri hemde islam karşıtı faşist kişilerce edilen hakaretler hakkında konuşmak isterim.  Müziğin eski çağlarda, insanların avlanırken avını yakalamak için çıkardığı seslerde, danslar ve ayinlerde, kimi zaman tarih kitaplarında gördüğümüz tanrıya yalvarma yahut birinin ölümünde yakılan ağıtlarda yani aslında bir ihtiyaç sonucu ortaya çıktığını biliyoruz. Günümüzde de hala müziğin bir sanat dalı olarak anılmasının yine bedenin ve ruhun bir gerekliliği olarak görülmesi fikrinin bolca yaratıcılık ile harmanlamasından doğduğuna inanıyorum. Kulaklıksız yürüyemeyenler, televizyon açık olmadan uyuyamayanlar yahut içi sıkılınca denizi ya da sokağın seslerini dinleyenler olarak aslında her birimiz ritme muhtacız. Peki,  herkes için bu denli gerekli olan bir şeyi, yani herkese ait olan bir şeyi nasıl oluyor da insanlar olarak dinlere ve ırklara bölmeyi başarabiliyoruz? Dünyanın her yerinde, dilleri farklı olan insanların bir şarkıda harmoni içinde ritmik hareketler yaptıkları bir deney belgeseli izlemiştim. Çocuk, yaşlı genç… Görünümleri, kıyafetlerine bakılarak tarzları ve kültürleri farklı olan insanları bir arada, 8 notada toplayan bir deney. Aslında bu deney birleştirici güce sahip olan müziğin müzikle alakası olmayan fikir ve daha korkuncu insan ayrıştırıcı siyasilerin kirli sözlerinden ayrı tutulması gerektiğini de vurgulamış oluyor diyebilirim.

 

Buraya sizler için Mahmood’un sevdiğim  şarkılarını  bırakıyorum.

Şu sıralar en çok dinlediğim:

 

 

Kaynakça:

Fotoğralar: Eurovision Song Contest, 18 May 2019.

https://www.last.fm/music/Mahmood

Bilgiler: https://www.last.fm/music/Mahmood/+wiki

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mahmood

https://eurovision.tv/participant/mahmood

https://www.gq-magazine.co.uk/fashion/article/gq-style-aw19-mahmood

Eurovision 2019 Review: Italy – Mahmood – Soldi

 

Leave a Reply

1 comment

  1. Anonim

    Birkaç hatayı düzeltmek isterim izninisle, Hola (Merhaba) şarkısının sözleri Mahmood’a ait ama şarkıyı o söylememiştir. Non sono Marra (Ben Marra değilim) şarkısı, İtalyan rapci Marracash ile yaptiklari bir duet. Kapak resmindeki kisi de Marracash ve albüm de ona ait. İtalya’da sık sık birbirleri ile karıştırılıyorlar benzetildikleri için o yüzden de bu şarkıyı yazmışlar 3. paylaşılan şarkı da Marracash’e ait.