Pandemi sürecinde her şeyi online; çoğunlukla Zoom gibi online konferans uygulamaları üzerinden yaşar olduk. Derslerden arkadaş buluşmalarına, terapi seanslarına, hatta ve hatta nişan ve kına benzeri kutlamalara kadar yüz yüze gerçekleştirdiğimiz çoğu aktivite online’a döndü. Karantina süreci hayatımıza yepyeni şeyler kattı, sinemanın eksik kalması da beklenemezdi tabi. Kaç Para Kaç, Beş Vakit ve Korkuyorum Anne gibi önemli ve bol ödüllü filmlere imza atan Reha Erdem; karantinaya özel bir online filme de imza atmış oldu.

“Seni Buldum Ya!” online bir komedi filmi olduğu gibi aynı zamanda bir müzikal de. Hayat eve gerçekten de sığıyormuş, bu film en çok onu gözler önüne seriyor bana kalırsa. Aşk, dans, terapi seansları ve hatta dolandırıcılık da sığıyormuş evlere. Bir akademisyenden tutun emekli tapu memuruna kadar pek çok eve ve yaşama değiniyor film, komedi ve müzikal unsurlarını içinde bulunduğumuz izolasyonla harmanlıyor.

Film tam bir kara komedi bana sorarsanız, sürpriz bozanlardan kaçınarak özetlemeye çalışacağım sizler için. Felek ve Kerim 4. Daire adında gerçek olmayan bir devlet kurumu yaratıp geçmişte bazı “küçük hatalar” yapmış olan insanlarla online bir konferans uygulaması üzerinden iletişime geçerek suçlarından para karşılığı “aklamayı” teklif ederler, daha doğrusu zorlarlar. Tabi bu süreçte kimin kimi akladığını takip etmek biraz zorlaşabiliyor, bir noktada söz konusu mağdurlar da suçlu çünkü. Ava giden avlanır atasözünü sık sık hatırlatan bir film diyebilirim. Zoom üzerinden olması sebebiyle sıkıcılaşabilecek film çeşitli şaşırtmacalarla izleyiciyi faal tutmayı başarıyor.

Filmin konusu izleyicinin deneyimini oldukça eğlenceli kılan türden, buna ek olarak bu deneyim aynı zamanda izleyiciyi filmin içine de çekiyor bana sorarsanız. Bir kere tüm sahneleri Zoom formatında sunuyor izleyiciye, böylece oyuncular direkt kadraja yani izleyiciye bakıyor ve 4. duvar böylece yıkılmış oluyor. Bilmeyenler için 4. duvar, izleyici ve oyuncular arasında yer alan görünmez duvar olarak nitelendirilebilir ve ne zaman ki oyuncu bu duvarı hiçe sayıp izleyiciyle birebir iletişime geçerse 4. duvar yıkılmış olur. İzleyici olarak kendimizi dolandırılan ve dolandırıcı konumunda buluyoruz yani, deneyim daha da gerçek hissiyatını uyandırıyor. Bunlara ek olarak gelen müzikal unsurlar, dans dersleri, eski şarkılar ve karantina günlerinden bomboş sokaklarıyla İstanbul görüntüleri de izleyiciye apayrı bir zevk sunuyor.

Serkan Keskin, Nihal Yalçın ve Bülent Emin Sarar başta olmak üzere Taner Birsel, Tilbe Saran ve Ezgi Mola gibi yıldızları da bünyesinde barındıran “Seni Buldum Ya!” izlemeye değer bir yapım. Reha Erdem güçlü sinematografisini tecrübesiyle birleştirmiş, üstüne de yaratıcılığını ekleyip yepyeni bir biçim denemiş- bizce de olmuş. Film sadece Mubi’de şu an gösterimde, kaçırmayın derim!

Leave a Reply