Tek Şehir. Tek Gece. Tek Çekim.

            Son yıllarda, özellikle “Birdman” ve “1917” filmlerinde kullanıldığını gördüğümüz “single-take” tekniği, filmi tek bir seferde çekmek veya tek bir seferde çekmiş gibi göstermeyi ifade ediyor. Yine aynı teknikle çekilmiş 2015 yapımı Alman filmi “Victoria”dan bahsetmek istiyorum bugün. Yönetmeni Sebastian Schipper olan filmin başrollerinde Laia Costa, ve Frederick Lau var. Ayrıca kadro Türk asıllı Alman oyuncu Burak Yiğit’i de içinde bulunduruyor. Victoria’yı Birdman ve 1917’den ayıran ise gerçekten tek seferde üç farklı kamera ile çekilmesi. Diğer ikili de ise çekimler “single-take”miş gibi kullanılmış. Berlin Film Festivali’nde üç ödül almasıyla daha da ünlenen film, yapımından beş sene geçmiş olmasına rağmen hala ses getiren yapımlardan biri olarak görülebilir.

            Victoria filmi, Berlin’e Madrid’den taşınmış ana karakterimiz Victoria’nın şehrin meşhur gece kulüplerinden birinde, kendilerine gerçek “Berliner” diyen bir arkadaş grubu ile olan sohbetiyle başlıyor. Arkadaş grubundan birinin bir mafyaya olan borcu yüzünden bu eğlenceli gece filmin ikinci yarısından sonra aksiyon ve gerilim dolu dakikalar yaşatıyor seyirciye. Bazen yapılan seçimlere, karakterlerin hareketlerine anlam veremiyorsunuz ve film tekniğinin de getirdiği bir etki ile sanki bir rüyadasınız ve bu durumdan çıkış yok gibi hissediyorsunuz.

Filmin konusu sıradan gibi gelebilir fakat bu filmi daha da ilgi çekici kılan yukarıda bahsettiğim gibi çekim tekniği. Birdman filminin yönetmeni her sahneyi 15-20 kere çekip tek sefermiş gibi editlerken yönetmen Schipper, tekniğin adının hakkını vererek Victoria’yı kesintisiz çekiyor. 2 saat 14 dakikalık film, sabah 4.30-7 arası çekilmiş. Yani filmde zaman etkeni gerçeklik unsuru için kullanılmış. Seyirci, bir yerden sonra, filme birlikte akıp giden zamanla kendini olayın içinde bulmaya başlıyor.

            Yönetmen Schipper da tekniğinin filmi öne çıkaracağının farkında ki “Bu bir banka soygunu filmi değil, bir banka soygunu” diyor. 2 saat 14 dakika boyunca oyuncuların kesintisiz olarak sergiledikleri oyunculuklar, girdikleri koşuşturmaları da düşününce filmin bıraktığı etki sizde artıyor. Ayrıca film Berlin severler için de birebir diyebilirim, şehrin ünlü noktlarını görmesek bile, Berlin ruhu film boyunca sürüyor. Victoria, yavaş ilerleyen sahneler bulundursa da kullanılan teknik ve oyunculuklarla beraber izlenmesi gereken bir film diyebilirim.

KAYNAK

https://screenrant.com/1917-best-movies-single-take/

Leave a Reply