1 Martta MUBİ Türkiye’de vizyona girmesiyle sevdiğim bir yönetmen olan ve onu  The Virgin Suicides ile tanıdığım Amerikalı yönetmen ve oyun yazarı Sophia Coppola’nın yeni filmini izleme fırsatı yakaladım. Başrollerinde Euphoriadan da Nate karakteri ile tanıdığımız Jacob Elordi (Elvis) ve komedi ve korku filmi olan Vice tan tanıdığım Cailee Spaeny ( Priscilla) yer alıyor.  Sophia Coppola’nın bu yeni filmi Priscilla beni sosyal medyada ilk gördüğümden beri oldukça heyecanlandırmıştı.

 Filmimiz Priscilla Presley’i anlatıyor. Hatta film Priscilla’nın kendisi tarafından yazılan ’Elvis and Me‘ adlı kitabın bir uyarlaması niteliğinde.

Bilmeyenler için Priscilla birçokları tarafından rock n rollun babası olarak adlandırılan Elvis Presley’nin karısı

Film Elvis ve Priscilla’nın Priscilla daha 14 yaşında iken bir arkadaş daveti üzerine gittiği partide tanışmaları ile başlıyor. Babası bir asker olan Priscilla,Elvisi ilk gördüğü günden itibaren aklından çıkartamıyor. Tabii aynı şekilde Elvis de onu öyle ama aralarında oldukça yaş farkı var ve daha o zaman Elvis amerikayı ve tüm dünyayı şarkıları ile kasıp kavururken Priscilla daha bir lise öğrencisi, önceleri annesi bir Elvis fanı olduğu işin razı olduğu bu tanışıklılığa babası pek razı olmuyor. Fakat sonrasında Elvisin gerçekten kızlarına iyi bakacağı düşüncesi ve kızlarının hayatının kurtulacağı düşüncesi ailenin razı gelmesini sağlıyor. 

Priscilla’ nın aşkı bir yangına dönmüşken Elvis’ ten bir telefon geliyor ve seni yanıma alacağım ve vasin ben olacağım diyor. Priscillanın ailesi buna ilk başlarda karşı gelsede sonrasında Elvisin de etkisi ile aile razı geliyor ve Priscilla Elvisin yanına taşınıyor ve orada dindar bir okula başlıyor. Priscilla ortamdan ve Elvisin yanında olmaktan başlarda çok mutlu olurken sonrasında işler Elvisin konserleri,turneleri ve Priscilla’yı çok kısıtlaması ile onu mutsuz etmeye başlıyor. Priscilla yanlızca evin içerisinde zaman geçirmeye başlıyor çünkü ne zaman dışarı çıksa insanların söylemleri veyahut kameralardan kaçmak zorunda kalıyor. Elvisin turnelerinin ve konserlerini yanı sıra evdeki stresi ve bir nevi başkalarını acılarını Priscilladan çıkartması Priscillanın Elvise olan masum aşkına ket vuruyor. Tüm bunlar olurken Priscilla’nın anne olduğu, basında Elvis ve dönemin ünlü yıldızlarından Ann-Margret hakkında çıkan dedikoduları uzaktan okuduğu, en önemlisi Elvis’ten ayrılma kararını aldığı zamanlar Priscilla ve Elvisin arasını iyice bozuyor ve çocuğu ile ilgilenmeyen ve Priscillayı tek başına bıraktığından dolayı onun yanlız hissetmesine sebep olan Elvis en sonunda Priscillayı büyük bir buhrana sokup onun yıllarca aşık olduğu ve onun hayatını güzelleştirmek için çabalan Priscillaya karşı oldukça saldırganlaşmasından sonra Priscilla artık güçlü ve kendi ayaklarının üzerine durabilen bir kadın olarak Elvisten ayrılma kararı alıyor.

 Filmde geçmese de Priscillanın sonrasında başka bir adamla Elvisi aldattığı dedikodular arasında. Özellikle bir çok kişi tarafından Priscilla’ nın  daha 14 yaşında iken Elvis ile tanışması ve aralarında 10 yaş olması dikkat çekmektedir. Gelelim filmin sinematografik yapısına Coppola bize buhranlı bir dünya sunuyor. İlk başlarda hayalleri olan babasının atandığı Almanyada yalnız başına sıkılan bir genç kız görüyoruz. Fakat Elvis ile tanıştıktan sonra kendini daha büyük göstermek için makyaj yapması veyahut giydiği kıyafetlerdeki feminenlik dikkat çekiyor. Coppola bize Priscillanın gözünden aslında bir yandan sadece Priscilla değil benzer şeyleri yaşayan  kadınların üzerinden bir feminizm dayanışması yaptırmaya çalışıyor da olabilir. Aynı zamanda film Cailee Spaeny’ye Venedik Film Festivalinde ‘ En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü de kazandırdı. 

Kaynakça: 

https://time.com/6331185/priscilla-presley-true-story/

https://www.biography.com/musicians/elvis-priscilla-presley-relationship-marriage-divorce

Leave a Reply