Bir Bilkentli Oluşumu: Duy Gör Hisset!

unnamed[1]

Hayvanlara gereken önemin verilmiyor oluşu günümüzdeki en mühim insanlık sorunlardan sadece biri . Günümüzde sayısını parmakla gösterebileceğimiz kadar az bir kitle hayvanlar için gerçekten bir şeyler yapmaya çalışıyor. Şunu vurgulamak gerekli ki hayvanlar birer canlıdır ve bizim sebep olduğumuz birçok sorun onların hayatının zorlaşmasına neden olmaktadır. Her bireyin hayvanların ezilmemesi için en azından insanları bilinçlendirme ve farkındalık yaratma adına yapabileceği bir şey mutlaka vardır.

 

İşte bir Bilkent mezunu tarafından kaleme alınan bir farkındalık ve bilinçlendirme rehberi:

“Duy, Gör, Hisset” Sokaktan kurtarılan ve barınaklardan sahiplenilen köpekler ile onlara yuva sağlayan kahramanların olağanüstü hikayelerinin kitabı. Kitabın yaratıcısı hayvan sever bir Bilkent mezunu: Elif Tezcan. Hayvan sever aktivist Elif Tezcan tarafından kaleme alınan ve tamamen gerçek hikayelerden oluşan bu kitap, sokak hayvanları ile ilgili kötü algıları ortadan kaydırarak yeni bir algı oluşturmayı hedefliyor.

elif-foto (1)

“ELİF TEZCAN”

Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü mezunu olan Elif Tezcan, genç bir hayvan sever, tutkulu bir aktivist ve yaşam hakkına yönelik projeler üreten bir iletişimci. “Duy, Gör, Hisset” projesiyle farklı kuşaklardan, farklı sektörler ve farklı öykülerden gelen isimlerle bir araya gelerek onların serüvenlerini kaleme aldı. Öyküleri dinlerken, başroldeki dostları yuvalarında fotoğrafladı, tarihe not düştü. Okurlar her söyleşide kendilerinden bir şeyler bulacak, bir canı sahiplenmenin bir hayatı nasıl tümüyle değiştirebildiğine tanıklık edecek. Öyle ki Tezcan, öyküleri dinlediğinde bir zaman sonra dayanamamış ve ne yapabilirim diye düşündüğünde yurt genelinde sokaklardan kurtarılan ve barınaktan sahiplenilen köpekler ile onlara yeni bir yaşam olanağı sağlayan kahramanların yani sahiplerinin öykülerini “Duy, Gör, Hisset” adlı bir kitapta toplamaya karar vermiş. Genç hayvan sever kaza sonrası terk edilen, şiddete maruz kalan ve sokaklarda zor koşullarda yaşamaya çalışan sokak köpeklerinin ve sokağa bırakılan ev köpeklerinin yeni yaşamlarına nasıl kavuştuklarını bizzat sahiplerinden dinleyerek oluşturduğu bu kitabını yeni kahramanlara çağrı yapmak, onları cesaretlendirmek için en uygun fırsat olarak görmüş. Kendisini hayvanlara adayan Elif Tezcan, “Duy, Gör, Hisset” ile sokak hayvanları hakkındaki algıyı değiştireceğine inandığı kitabı için şunları söyledi:

“Köpeklerin yeni yuvalarında fotoğraflarını çekerken onların yeni sahipleriyle çok sıcak ve duygu yüklü karelerine şahit oldum. Bu kitap sevginin neleri değiştirebileceğini gösteren, tümüyle gerçek hikayelerden oluşuyor. İddia ediyorum, bu kitabı okuyan çok sayıda kişinin sokak köpeklerine bakışı değişecek. Dilerim ki, bu projem sayesinde sokakta çaresiz kalan köpekler sıcak bir yuvaya kavuşur.”

Tezcan, kitabı ile çocukların da hayvan sevgisi kazanacağına inandığını ifade ederek, “Hayvan sevgisi sayesinde çocuklarda şiddet ve nefret duygusunun barınmayacağına inanıyorum” diye ekledi ve foto röportaj tadındaki kitaptan elde edilecek tüm gelirin sokak hayvanları için harcanacağının da altını çizdi. Şu açık ki bir toplum değişime çocuklardan, gençlerden başlar hayvanlara yardım etmek, insanların içindeki iyilik duygusunu, merhameti harekete geçirir.

Genç hayvan sever, kitabını oluşturdu. Dostluk ve sevgi dolu 45 gerçek hikayeden oluşan bu kitap, raflarda yerini aldı. Sevginin neleri değiştirebileceğine dair insan öykülerini barındıran bu kitap abartıdan uzak ve tümüyle gerçek. Elif Tezcan’ın deyişi ile: Duymanız, görmeniz ve hissetmeniz dileğiyle…

 

 

Leave a Reply