Gazete Bilkent’in Şubat ayı için son konuğu Güzel Sanatlar bölümü mezunu olan  Zeynep Yazıcıoğlu. Kendisiyle yaptığımız bu röportajda Bilkent mezunu olmanın ayrıcalıklarını, yaşadığı güzel zamanları ve mezuniyet sonrası hayatını konuştuk.

Gazete Bilkent: Öncelikle adınız ve soyadınızı öğrenebilir miyiz? Kendinizden, eğitim ve iş hayatı sürecinizden bahsedebilir misiniz?

Zeynep Yazıcıoğlu: Ben Zeynep Yazicioğlu. Okul öncesi dâhil olmak üzere tüm eğitim ve öğrenim hayatımı Bilkent’ de tamamladım. Okul hayatımın bir yılını AFS değişim öğrencisi olarak İngiltere’de geçirdim. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Görsel Sanatlar mezunuyum. Yaklaşık bir sene önce de İstanbul’a taşındım. Şimdi Kala Film Ajansında Kostüm Tasarımcısı ve Stilist olarak çalışıyorum.

GB: Üniversite eğitimi için Bilkent’i seçme nedeniniz nelerdi?

ZY: Bilkent Üniversitesi’nin Türkiye standartlarında iyi eğitim veren iyi bir okul olduğunu yakından biliyordum. Bütün eğitim hayatım bu çatı altında geçti. Bu yüzden benim için burada okumak bir seçenek değil tercihti. İsteyerek ve severek tamamladım ve mezun olduğum bölümümden, şimdi girdiğim her ortamda bunun ayrıcalığını taşıyarak yaşıyorum.

GB: Hangi bölümden mezun oldunuz?  Bu bölümü tercih etme nedeniniz nelerdi?

ZY: Güzel Sanatlar bölümünden mezun oldum. Bu bölüm sadece resim değil heykel, seramik ve seçmeli ders olarak grafik eğitimi almamıza olanak sağlayan bir bölüm. Türkiye’de başka hiçbir Üniversitede bu imkanı bulamıyorsunuz. Bu yüzden tam donanımlı, Güzel sanatların tüm dallarına hakim birer birey olarak mezun olmak benim için burayı seçmemdeki en büyük neden diyebilirim.

GB:Okuduğunuz süreçte veya sonrasında bu bölümü okuduğunuz için bir pişmanlık duydunuz mu? Eğer şansınız olsaydı başka bir bölümde okumak ister miydiniz?

ZY:4 sene boyunca her öğrenci gibi bende “Acaba…” ile başlayan yüzlerce cümle kurdum ama bu hiç pişmanlık duygusu yaşatmadı bana. Sonuçta kişisel olaraktan arayışlar içerisinde olduğunuz yaşlarda oluyorsunuz. O yaşlardaki bir çok öğrenci gibi bende ufak tefek git geller yaşadım ama üzerinde durmadım. Sürekli hedeflerimi düşündüm. İleriye yönelik planlar yaparak kendimi motive ettim. Geriye dönüp baktığımda iyi ki sabırlı olmuşum ve bu bölümü başarıyla bitirmişim diyorum.

GB: Sizce Bilkentli olmak bir ayrıcalık mıdır? Bunu okurken ya da mezun olduktan sonra nerelerde gördünüz?

ZY: Bizim zamanımızda öyle derlerdi “Bilkent Üniversitesinden mezun olmak bir ayrıcalık.” O zaman gerek ders yoğunluğu, gerekse iş tecrübemiz olmamasından dolayı bu söylemi pek umursamazdık ama az önce bahsettiğim gibi çalıştığım gittiğim her ortamda burada okumanın gerçekten büyük bir ayrıcalık olduğunu görüyorum. Yapmış olduğumuz projeler, hocalarımızdan almış olduğumuz eğitimler, konferanslar kısacası tüm olanaklarıyla bizi hayat hazırlamış eşsiz bir Üniversite olduğunun her gün farkında varıyorum.

GB: Okuduğunuz dönemde bölümünüzde en sevdiğiniz hocalarınız kimlerdi ve dersleriniz nelerdi?

ZY: Hemen hemen her biri benim için çok değerli hocalardı. Hepsinden ayrı ayrı tecrübeler edindim. Çok şey öğrendim. Ancak Dural Kadıoğlu’nun hakkını hiçbir zaman ödeyemem. Hayatımda büyük izler bırakan bir hocadır. Kendisinden sadece eğitim değil aynı zamanda hayata dair çok şey öğrendim. Kendisine buradan saygılarımı sunuyorum.

GB: Okuduğunuz dönemde keşke yapsaydım veya yapmasaydım dediğiniz şeyler var mı?

ZY: Açıkçası yok  çünkü her şeyi dolu dolu yaşadım. Artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Nerde o eski Mayfest’ler demek istiyorum. Biz Üniversitemizin en güzel zamanlarını yaşadık. Keyifli zamanlar geçirdik. Yaşadıklarımız bizim için anlamlıydı, değer biliyorduk. Şimdi öyle değil. Kendi adıma keşke diyebileceğim bir şey yok ama yeni arkadaşlarım için böyle düşünemeyeceğim. Okulumuza sahip çıkmalarını ümit ediyorum.

GB: Geleceğe yönelik planlarınız nedir?

ZY: Bu sorunun zihnimi ele geçirmesine izin vermeyenlerdenim. İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorum. Karşınıza ne çıkacağı hiç belli olmuyor. Güzel teklifler alıyorum. Bunları zamanla değerlendirerek kariyer planlarıma yön vereceğim.

GB: Hala Bilkent ile bağınız devam ediyor mu?

ZY: Elbette. Kardeşim Deniz Yazıcıoğlu Bilkent de okuyor. Ailemde yıllardır Bilkent konutlarında ikamet ediyor. Özlemedim desem yalan olur. Okulda geçirdiğim zamanlar bana evimde olduğum hissi uyandırıyordu. Çok özledim.

GB: Son olarak başarılı bir mezun olarak Bilkentli öğrencilere vereceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Açıkçası tek tavsiyem okulu sadece dersler, projeler ve sınavlar olarak görmemeleri. Tüm sosyal olanaklarından doyasıya yararlanmalılar.
Kulüp ve dernekler var. Bunları araştırarak mutlaka birine üye olsunlar derim. Keyifli vakitler geçirsinler.

GB: Mezunumuz Zeynep Yazıcıoğlu’na değerli vaktini bizimle paylaştığı  için  Gazete Bilkent – Mezunlar Birimi olarak teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Leave a Reply