Okurumuza teşekkür ederiz.

Masmavi gözleri, otoriter sesi ve bambaşka hayalleri vardı O’nun. Çoğunlukla asker üniforması vardı belki ama, karlar üzerinde uyuyabilecek kadar da insanca yorgundu… Kolay değildi koca, koskoca bir ulusu kitlesel olarak peşinden sürüklemek; kolay değildi koca, koskoca bir ulus için gerekirse hayatından vazgeçebilmek.

Kitaplar okudu, devrimler yaptı; her şeyden de önemlisi bağımsız Türkiye’ye inandı. Okurken edindiği Kemal adının yanında bir de ATATÜRK soy adını aldı. Kocaman hayalleri, koskocaman umutları vardı O’nun. Çoğunlukla üniforması içinde ‘çocuk’ diye seslenirdi yaverlerine ama içine hiç sığdıramadığı kocaman inançları vardı.

Kafasında planları, gözlerinde çakmak çakmak yanan istekleri vardı. Bir ülkeyi yoktan var edip, uzun süre de yönetti ama; o ülkeyi sömürmeyen tek yöneticiydi. Türk milleti yaptığı şeyleri, kimi zaman da tarihlerini unuttu ama; O’nu, asil mavi gözlerindeki inancı ve değerini hiç unutmadı. Çoğunlukla askerliğine, başkomutanlığına atıfta bulunulurdu ama; kara tahtanın başına geçip öğretmen, traktörün üzerine geçip çiftçi, meclise girip devlet adamı da olurdu.

Kanun çıkarıldı, Türkiye sınırları içinde doğmayanlar Türk değildir denildi. Çoğunlukla bir Türk’ten daha kırmızı akardı kanı ama; yine de bu kanuna karşı sükunetini korudu. Dinsiz dendi, küffar dendi. Çoğunlukla bilinmeyen bir meclisi açarken önünde namaz kıldığı bir fotoğrafı vardı ama; laikliği korumak pahasına sessiz kaldı. Kafatasçı dendi, diktatör dendi. Çoğunlukla devrim yaparken kan akmadan, ülke kurulurken insanlar yargılanmadan olmazdı ama; çoğunlukla diktatörlerin yaptığının aksine güçler ayrılığını getirmişti ama; yine de ses etmedi bütün bu söylenenlere.

O ‘çocuk’ dediği kişilere bu ülkeyi emanet etti ya; O asker üniforması içinde inkılapları getirdi ya; O dinsiz yaftası altında insanlara hür bir şekilde namaz kılmalarını sağladı ya; gözlerini çok rahat yumdu 10 Kasım günü hayata.

SEN RAHAT UYU ATAM; UĞRUNDA, YOLUNDA, BIRAKTIKLARIN ADINA BİR KERE DEĞİL, HER GÜN AYRI AYRI ÖLMEYE DE RAZIYIZ. MEVZU BAHİS VATANSA, GERİSİNİN TEFERRUAT OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ!

Leave a Reply