3 PKK’lı kadının Paris’te öldürülmelerinin ardından bir dedektiflik başladı. Önce PKK’nın iç çatışması dendi. Sonra başlayan görüşmeleri baltalamak isteyenler yaptı dendi. İran ve Suriye de olağan şüpheliler listesine eklendi tabi hemen. Bugün de AKP Diyarbakır milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu Rusya’yı işaret etti. Herkes bir Hercule Poirot bir Robert Langdon edasıyla katili aramaya başladı. Hala bulunamadı tabi ki katiller. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande öldürülen kadınlardan birini tanıdığını söyledi. Bizimkiler coştu tabi, vay sen bizim terörist dediğimizle nasıl görüşürsün de, İnterpol tarafından aranan birini nasıl saklarmışlar da? Adama sorarlar:

1-) Hollande çıkıp dese ki sen de bizim gizli servisin terörist dediği Suriyeli Muhalifleri destekliyorsun ne ayak?

2-) Bize İnterpol tarafından aranan birini saklıyoruz diye laf ediyorsun da, sen niye madem İnterpol tarafından aranan Tarık el Haşimi’yi  saklıyorsun?

Ne cevap verir bizim yetkililer bilemiyorum.

Bir de olağan şüphelilere bakalım

Türkiye: Türkiye’nin görüşmelerin başladığı bu dönemde böyle bir operasyon yapmayacağı kanaatindeyim. Türkiye derin devleti mi? Vala derin devlet diyerek herkesi içeri atanlara sorun onu..

Fransa: Hollande’ın Türkiye’ye en azından Sarkozy gibi ters bakmadığını biliyoruz. Ayrıca seçim döneminde büyük vaatler de bulundu halkına. Bu arada böyle bir operasyona müsaade edeceğini sanmam.

Suriye: Esad’ın derdi başından aşkınken böyle bir şey yapar mı? Belki hayır. Peki Suriye gizli servisi El-Muhaberat? Fransa ile ilişkileri gayet yakın bir gizli servis bu. Paris’te binlerce kameranın arasından böyle bir cinayet gerçekleştirebilirler mi? Eğer ki Fransa gizli servisinden izinliyseler evet. Peki Fransa gizli servisi SDECE Hollande’dan habersiz böyle bir şey yapabilir mi? Gizli servislerin bazen başına buyruk hareket ettiklerini ve Hollande’ın henüz belki de devletin tüm kademelerine hakim olmadığını düşünürsek evet.

PKK: Peki PKK’nın iç çekişmesi olabilir mi? PKK kadrosunun kimi liderlerinin bu görüşmelere karşı çıktığı biliniyor. İyi de kendi arkadaşlarını öldürürler mi? Hem de kurucu kadrodan bir ismi bile.  İşte bunu pek sanmıyorum. Yine de diğer seçeneklerden daha mantıklı.

İran ve Rusya: En düşük ihtimalli seçenekler bunlar. Ne Rusya’nın ne de İran’ın bu konuda böyle ciddi bir adım atacağını sanmıyorum. Evet aramız iyi değil ancak Suriye gibi boğaz boğaza da değiliz.  

Kimi yerlerde komplo teorisi oldu kimi yerlerde varsayım farkındayım. Ancak şu konuşup yorum yapanların hangisi gerçek bir delile dayanarak konuşuyor ki bir düşünün? Benim düşüncem Suriye gizli servisi ve Fransa gizli servisi ortaklığı olduğu. Hemen arkasından da PKK’nın görüşme karşıtı liderleriyle Fransa gizli servisinin ortaklığı. Peki bulabilecek miyiz katili? Hiç sanmıyorum. Ya faili meçhul kalacak ya da aha katil bu denip üstü kapatılıp olayı birinin üzerine bırakacaklar. Çünkü son anlarda göze çarpan bir ayrıntıyla, bir ipucuyla her şeyin aydınlığa çıkması ancak kitaplarda olur.

Leave a Reply