Magnus Carlsen Satranç Turu’nun üçüncü ayağı olan Legends of Chess 21 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında chess24 üzerinden çevrimiçi olarak düzenleniyor. Turnuvada turun önceki turunun yarı finalistleri Magnus Carlsen, Anish Giri, Ian Nepomniachtchi ve Ding Liren’in yanı sıra 5 kez Dünya Şampiyonu Viswanathan Anand, 2000-2007 yılları arasında dünya şampiyonluğu unvanının sahibi Vladimir Kramnik, 2004 yılı unvan maçı finalisti Peter Leko, 2012 yılının finalisti Boris Gelfand, 8 kez Rusya Şampiyonu olmuş Peter Svidler ve 30 yılı aşkın süredir satranç dünyasında önemli bir yere sahip Vasyl Ivanchuk yer alıyor.  Yenı nesilden 4 oyuncunun önceki neslin en iyi oyuncularına karşı mücadelesi turun belki de en ilginç ayağını oluştururken oyuncular ön eleme aşamasında 15’+10’’ zaman temposunda 4 oyun üzerinden maçlarda karşı karşıya gelirken ön elemede ilk 4 sırayı alan oyuncular final aşamasında şampiyonluk için mücadele edecek.

Turnuvanın ilk turu 1990 yılında dünyanın 3 numarası olan Boris Gelfand’ın şu anın 3 numarası Ding Liren’e karşı siyahlarla 2 oyun kazanarak aldığı 3-1’lik sürpriz galibiyetle başlarken dünya şampiyonu Magnus Carlsen de Anish Giri’yi aynı skorla geçerek turnuvaya iyi başladı. Eski ve yeni neslin bir başka mücadelesinde satrançtan emekli olmuş Vladimir Kramnik Nepomniachtchi’ye karşı 2.oyunu kazansa da son dönemin formda ismi bir sonraki oyunda eşitliği sağladı ve 2-2’lik eşitliğin ardından gidilen Armageddon oyununda siyahlarla kazanarak maçın galibi oldu. Svidler-Anand mücadelesinde beraberlikle sonuçlanan 3 oyunun ardından 4.oyunda kazanç konumda yaptığı büyük hata sonucunda maçtan mağlubiyetle ayrılan Anand turnuvada ilerisi için sinyal verirken gelmiş geçmiş en sıra dışı oyunculardan biri olan Ivanchuk maçın son oyununu elit seviyede görülmeyen şah gambiti açılışını oynayıp kazanmasına rağmen Armageddon’da beyaz taşlarla Leko’ya yenilmekten kurtulamadı ve turnuvaya kötü başladı. 

Vasil Ivanchuk 2.oyunda kazanç bir finali kazanamayınca maçta mağlup olmaktan kurtulamadı.

İkinci turda 2013 ve 2014 yıllarında unvan maçında karşılaşan Carlsen ve Anand’ın ilk 3 oyunu beraberliklerle noktalanırken Anand ilk turda olduğu gibi son turda eşite yakın bir konumda yaptığı büyük hatayla maçtan puansız ayrıldı. Ivanchuk-Gelfand maçı 2.oyunda önemli bir kazanç fırsatını kaçıran Ivanchuk’un aynı şekilde mağlubiyetiyle sonuçlanırken Leko’ya karşı maçın 2.oyununda mağlup olarak geriye düşen Svidler arka arkaya kazandığı 2 oyunla 6 puana ulaştı. Turun diğer eşleşmelerinde ise Giri Kramnik’i 2.5-1.5, Nepomniatchi de Giri’yi 2.5-0.5 mağlup etti. 3. turda dünya şampiyonu Carlsen Leko’ya karşı çok zorlansa da son oyunda rakibinin fare kayması sonucu kazanıp 2.5-1.5 galip gelirken Svidler ve Ivanchuk da turun aynı skorla kazanan oyuncuları oldular. Bu noktada Ivanchuk’un dünyanın 3 numarası olan Ding Liren’e karşı kazandığı 2 mükemmel oyunuyla galip geldiğini ve bu satırların yazarı gibi hayranlarını oldukça sevindirdiğini vurgulamam gerekiyor. Giri Nepomniatchi’ye, Anand da Kramnik’e karşı fazla direnç koyamadı ve maçtan 3 oyun sonunda mağlubiyetle ayrıldı. 4. turda 2004 yılındaki unvan maçının rövanşı niteliğindeki maçta Kramnik Leko’yu son oyundaki galibiyetiyle mağlup ederek rövanşı vermezken Nepomniachtchi de Ivanchuk’u aynı şekilde mağlup etmeyi başardı. Turnuvaya kabus gibi bir başlangıç yapan Ding Liren Svidler’e karşı ilk puanlarını alırken Carlsen ilk turların flaş ismi Gelfand’ı 3-0 gibi net bir skorla geçti. Anand ise Giir karşısında turnuvada ilk galibiyetini almaya yaklaşsa da Armageddon’da kaybetmekten kurtulamadı.

5. turda birçok satrançseverin beklediği oyunda gününde olduğunda dünyadaki her oyuncuya problem yaratabilecek Ivanchuk, Carlsen ile karşı karşıya geldi. Siyah taşlarla oynadığı ilk oyunda açılıştan itibaren üstünlüğü ele geçiren Ukraynalı dahi, zaman sıkışmasında her iki tarafın da birçok hata yaptığı oyunda galip gelirken 3.oyunda kaybedip maçın uzamasına engel olamadı. Armageddon’da beyaz taşlarla uzun süre zaman üstünlüğünü korumasına rağmen oyunun sonunu iyi oynayamayan Chucky karşısında Carlsen rakibinin hatasını affetmedi ve bir galibiyet daha aldı. Peter Leko da Anand’ı uzatmada mağlup ederken Giri Gelfand’ı 4. oyunu kazanarak geçmeyi başardı. Turnuvanın en formda isimlerinden Nepomniachtchi üst sıraları zorlayan başka bir oyuncu Svidler’i 3-1 mağlup ederken eski şampiyonlardan Kramnik iki defa kale uyuduğu maçta Ding Liren’i 1-0 geriden gelip 2.5-1.5 mağlup etmeyi başardı ve ilk 4 iddiasını sürdürdü. 6. turdaki beş maçın üçü uzatmada Nepomniachtchi’nin Anand’a, Kramnik’in Gelfand’a, Svidler’in de Ivanchuk’a karşı zaferiyle sonlanırken Carlsen de Ding Liren’i 2.5-1.5 mağlup ederek liderliğini sürdürdü.

Carlsen durdurulamaz performansına bu turnuvada da devam ediyor.

7. turun tek uzayan maçında turnuvada liderliği zorlayan Nepomniachtchi Leko’yu mağlup ederken Carlsen son oyun galibiyetiyle kazandığı maçlara Svidler karşısında bir yenisini ekledi. Turnuva ilerledikçe performansını yükselten Ivanchuk Kramnik’i 2017 Dünya Kupası’ndan sonra bu kez 3-1 ile geçerken Anand Gelfand’ı, Giri de Ding Liren’i 2.5-0.5 ile rahatlıkla mağlup etti.  8. turda birincilik mücadelesinde Carlsen Nepomniachtchi’yi 2. oyunda mağlup ederek öne geçmesine rağmen 4.oyunda kaybetmekten kurtulamadı ve maç uzatmalara taşındı. Uzatmada hem konum hem de süre olarak ciddi bir üstünlük yakalayan Nepomniachtchi üstünlüğünü kazanca dönüştüremedi ve Carlsen siyah taşlarla beraberliği alarak maçtan galibiyetle ayrılmayı başardı. İlk 4 iddiasını sürdürebilmek için Giri’ye karşı olan maçını 4 oyunda kazanmak durumunda olan Ivanchuk 2.oyunda kaybetmesine karşın 3. oyunda galip gelerek skoru eşitledi ancak son oyunu kazanamadı ve Armageddon ile kazansa da yarı final şansını kaybetti. İlk 4’ü ilgilendiren başka bir mücadelede Svidler Kramnik’i 2.5-1.5 mağlup ederek son tur öncesi avantaj sağlarken turnuvanın sıralamada alt kısmındaki oyuncuların mücadelesinde Ding Liren Anand’ı 2.5-0.5, Gelfand Leko’yu 3-2 mağlup etti.

Chess24 Legends of Chess turnuvasında ön eleme aşaması 29 Temmuz Çarşamba günü oynanacak son turla tamamlanacak ve ilk 4’e giren oyuncular 31 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında şampiyonluk için yarışacak.

Leave a Reply