J.K Rowling’in fantastik roman serisi Harry Potter’dan uyarlama bir spor olan Quidditch, Türkiye’de ve dünyada her geçen gün artan bir hızla yayılmaya devam ediyor. İlk olarak 2005 yılında Amerika’da başlayan sporda Amerika halen ağırlığını korurken bu spor, başta Avrupa olmak üzere diğer kıtalara da yayılmış durumda. Türkiye’de de ilk olarak 2014’te ODTÜ’de başlayan spora ilgi giderek artmakta ve halen yalnızca üniversite takımları arasında oynansa da 10 üniversite 20 takım bulunmakta. Her yıl düzenlenen Türkiye Quidditch Kupası ve Türkiye Quidditch Ligi hem EQC’ye (Avrupa Quidditch Kupası) gidecek takımları belirlerken hem de takımların arasındaki rekabetin gözler önüne serilmesinde rol oynuyor. Şimdi de Türkiye Quidditch Ligi’nin geçirdiği aşamalara ve son düzenlemelere kısaca göz atalım:

İlk olarak 2015 yılında Türkiye’de yalnızca 5 takım (ODTÜ Hippogriffs, METU Unicorns, İTÜ Honeybees, Hacettepe Phoenix, BOUN Centaurs) bulunurken başlayan Türkiye Quidditch Ligi, tüm takımların birbiriyle birer maç oynadığı döner sistem üstünden oynanırken ligin ilk galip ekibi ODTÜ Hippogriffs olmuştur. 2015’in ikinci yarısında arka arkaya kurulan takımlarla takım sayısı bir anda 9’a çıkarken, Quidditch Bilkent Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Işık Üniversiteleri’ne de yayılmıştır. 2016 Şubat’ta başlayan 2016 Quidditch Ligi’ne 8 takım katılırken takımlar çift devreli lig usulüyle oynamış ve 26 Şubat 2017’de son maçı oynanan ligi METU Unicorns kazanmıştır. Takım sayısının 17’ye çıkması ve döner lig sisteminin imkansız hale gelmesiyle 2017 Quidditch Ligi Doğu—Batı grubu şeklinde oynanırken Doğu Grubu’nda Ankara takımları, Batı Grubu’nda ise İstanbul, İzmir ve Bursa takımları yer almıştır. İki grupta da ilk 3’e girenlerin direkt play-off oynayacağı, 4 ve 5. sıradaki takımların ise çapraz eşleşmeyle play-off oynayacak son iki takımı belirleyeceği ligde, Doğu Grubu şampiyonu ODTÜ Hippogriffs, Batı Grubu Şampiyonu BOUN Centaurs, play-off şampiyonu ise METU Unicorns olmuştur.

2018 Quidditch Ligi’nde ise takım sayısının 20’ye yükselmesiyle yine bütün takımların aynı ligde oynayacağı bir lig sistemi imkansız hale gelmiş ancak farklı bölgeden takımların etkileşim şansının yok olmaması için de alternatifler aranmaya başlanmıştır. Bunun sonucunda birçok spordaki gibi üst ve alt lig sistemine geçilmiştir. Geçtiğimiz sezon lig play-offlarında oynamış ve play-offlarda oynamasa da liglerde ilk 5’e girerek play-off oynamak için mücadele etmiş 10 takım (ODTÜ Hippogriffs, ODTÜ Hippogriffs B,METU Unicorns, BOUN Centaurs, İTÜ Honeybees, Shades Quidditch, Hacettepe Phoenix, Uludağ Aragogs, BOUN Renegades ve İTÜ Zombees) birinci ligde mücadele edecekken, geçtiğimiz sezon play-offlara kalamasa da liglerde oynamış takımlar ve yeni kurulan takımlar (Bilkent Foxes, METU Minicorns, METU Ponicorns, Işık Death Eaters, DEU Perytons, Ege The Beasts, Uludağ Basilisk, İTÜ Beeserkers, Hacettepe Phoenix B ve Bilgi Crows) da ikinci ligde mücadele edecekler. Maçlar önceden belirlenmiş bir fikstürde tek devreli lig usulünde oynanacakken takımlar bir buluşmada 2 maç oynayacaklar, galibiyet 2, mağlubiyet 1 puan değerinde olacak ancak maça çıkmayan takımlar puan alamayacaklar. Sezon bitiminde birinci ligin son 3 sıradaki takımları ikinci ligin ilk 3 sıradaki takımları ile 3 maç üzerinden bir seri halinde yükselme-düşme maçları yapacak olup bu maçların galipleri önümüzdeki sezon birinci ligde olmaya hak kazanacak. Yeni lig sisteminde deplasman kavramının geri gelmesi ve takımların daha çok takımla etkileşim halinde olması ligi daha keyifli hâle getirecek ve Türkiye Quidditch’inin gelişimini hızlandıracaktır diye düşünüyorum. Şubat ayında başlayacak ligde bütün takımlara başarılar diliyoruz.

Leave a Reply