Analiz | Anadolu Efes – Fenerbahçe

fbefes_7B3U8

Spor Toto Basketbol Ligi’nde şampiyonun belli olacağı final serisi başlıyor. Dört maç kazanan takımın şampiyon olacağı Anadolu Efes – Fenerbahçe serisinin ilk maçı 3 Haziran Cuma günü saat 20.00’da başlayacak. Final serisi öncesi iki takımın artıları ve eksilerine kısaca bir göz atalım.

Anadolu Efes

Anadolu Efes, sezona Dusan Ivkovic yönetiminde yine büyük umutlarla başladı ve yıllardan boyu süre gelen başarısızlığını kıramayarak yine beklentileri karşılayamadı. Euroleague’e Top 16 turunda veda eden Efes’in tutunacağı tek dal ise lig oldu. Normal sezonun son haftalarına doğru Ivkovic ile yollarını ayıran ve yardımcı antrenör Ahmet Çakı ile yola devam eden Efes, form olarak biraz daha kendini geliştirmiş durumda. Kadrosunda bulunan tüm oyuncuları kullanma şansına sahip olan Efes, Fenerbahçe’ye oranla burada bir avantaja sahip. Bu avantajı getiren en önemli özellik ise yerli oyuncuların daha kaliteli ve süre alıyor olması. Efes’te Doğuş – Furkan – Birkan – Cedi üçlüsü süre alırken Fenerbahçe’de düzenli süre bulabilen tek yerli Melih Mahmutoğlu konumunda.

Galatasaray serisinde gördük ki; Fenerbahçe rakiplerine net bir şekilde eşleşme problemi yaratan bir takım. Galatasaray’ın elindeki personal sayısının bu handikapı gidermeye yetmemesi bir sorun oluştursa da Efes takımında da Fenerbahçe’ye sıkıntı çıkaracak oyuncular mevcut. Özellikle Derrick Brown’ın eşleşme bozan bir oyuncu olması ve hem 3 hem de 4 numarada oynadığında yüzü dönük oyununun yanı sıra sırtı dönük oyunda da etkili olması Fenerbahçe’ye sıkıntı yaratabilir. Bununla beraber yine pota altında Bryant Dunston gibi fiziki yönden çok kuvvetli bir oyuncuya sahipler ve Dunston’ın Udoh ve Vesely gibi sert oyuncularla eşleşme problemi yaşamayacaktır.

Anadolu Efes baş antrenörü Ahmet Çakı.

Anadolu Efes başantrenörü Ahmet Çakı.

Efes için bir başka belirleyici faktör ise kısa oyuncuların performansı olacak. Galatasaray kendi sahasında oynadığı maçlarda tıpkı Laboral’in Final Four’da Fenerbahçe’ye uygulamış olduğu kısa oyunculara baskı prensibini uygulamaya çalıştığını gördük. Tabii Galatasaray eldeki oyuncu grubunun buna çok uymaması sebebiyle bu baskıyı çok etkili yapamasa da belirli ölçüde başarılı oldu diyebiliriz. Efes’te de bunu yapabilecek oyuncu sayısı kısıtlı. Kadroya baktığımızda Doğuş ve Granger’ın bunu yapabileceğini düşünebiliriz. Ancak Doğuş savunmada bir artı getirse de hücum yönünde Efes adına bir eksi getirebilir. Granger’ın da tek başına bütün maç bunu yapabilmesi oldukça zor. Bu noktada Ahmet Çakı’nın buradaki süre ayarlaması ve hangi ikiliyle ön alanda Fenerbahçe’ye karşılayacağı belirleyici olacaktır.

Anadolu Efes için en önemli olacağını düşündüğüm oyuncu ise Thomas Heurtel. Geldiğinden bu yana savunmadaki zaafiyetinden dolayı çok fazla eleştirilen Heurtel’in seri boyunca göstereceği performans Efes’in yol haritasını belirleyebilir. Saha görüşü ve pasörlük meziyetleri çok üst düzey bir oyuncu olan Heurtel’in savunma açısından bu kadar eleştirilmesini doğru bulmamakla birlikte savunma olgusunun bir bütün olarak yani takım olarak düşünülmesi gerektiği kanısındayım. Benzer bir durumu Galatasaray – Carlos Arroyo durumunda görmüştük ve Ergin Ataman’ın Arroyo’yu savunmada ustalıkla sakladığını hatırlamakta fayda var. Yani Efes’in Heurtel gibi bir oyuncudan yüksek verim alması adına onu muhakkak savunmada gizlemesi ve rakip takımın hücum yönünde en zayıf halkası olan kısa ile eşleşmesini sağlaması yani en az hasarla kurtulmasını sağlaması gerekiyor. Bu nedenle Heurtel’in performansının Anadolu Efes adına çok hayati bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum.

Fenerbahçe

Fenerbahçe bu sezon göstermiş olduğu performans ve Euroleague finali ile herkesin saygısını kazanmış bir ekip. Sezon boyuncu ivmelenerek artan performans grafikleri ve oyuncuları ortaya koymuş olduğu performans büyük takdir toplamış durumda. Elbette ki sezonun sonunun gelmesi ve Euroleague finalinin dramatik bir şekilde kaybedilişi hem mental hem de fiziksel yönden Fenerbahçe’yi etkilemiş durumda. Bogdanovic ve Vesely’nin inişli çıkışlı performansları da zaman zaman Fenerbahçe’yi zor durumda bırakabiliyor. Ancak taraftar desteğinin getirdiği önemli bir artı ve bu sezonki performansları ile serinin favorisi olarak gösterilmeleri oldukça doğal.

Fenerbahçe’nin bu sezon rakiplerini uyguladığı ve onları en çok yıpratan özelliği, switch yani adam değişmeli savunma. Eldeki oyuncu grubunun her pozisyonda switch yapmaya uygun olması Obradovic’in en etkili silahı. Çünkü uzun – kısa değişmelerinin hepsinde ayak çabukluğunu ve fiziksel sertliğini ön plana çıkartan bir Fenerbahçe var. Sürekli savunmada eksilmeden rakiple 5’e 5 kalıyorlar ve rakibi çözüm üretmeye itiyorlar. Günümüzde switch savunmaya ceza kesebilmenin en etkili yolu alçak posta topu indirip, sırtı dönük oyunu iyi olan bir oyuncuyla oynamak olarak gözükse de Fenerbahçe bunu da doğru zamandaki yardım savunmalarıyla etkisiz hale getirebiliyor.

Fenerbahçe Ülker başantrenörü Zeljko Obradovic.

Fenerbahçe Ülker başantrenörü Zeljko Obradovic.

Kısa pozisyonunda ise Fenerbahçe’nin Efes’e üstünlüğünden rahatlıkla bahsedebiliriz. Granger ve Heurtel’in istikrarsızlığı ve bazı handikaplarını göz önüne aldığımızda tüm sezonu iyi geçiren Dixon, Bogdanovic ve Final Four ile çıkışa geçen bir Sloukas görmekteyiz. Fenerbahçe burada dominant ve sert gözükmekte. Özellikle Sloukas’ın savunma performansı Efes’in kısalarını ciddi şekilde tehdit edecektir.

Efes için eşleşme bozan oyuncunun Derrick Brown olacağından bahsetmiştik. Fenerbahçe’de bu tanıma uygun oyuncu ise Luigi Datome. Tıpkı Derrick Brown gibi hem 3 numarada hem de 4 numarada şut tehdidi ve sırtı dönük oyuna sahip olması Fenerbahçe için çok değerli olacak. Bu açıdan Brown – Datome eşleşmesini de izleyecek olmak da ayrı bir keyif olacaktır.

Obradovic’in yabancı tercihleri de oynanacak maçlar açısından önemli. Obradovic’in Galatasaray serisinin son maçında bir parça performans düşüklüğü bir parça da yorgunluk sebebiyle takımın önemli parçalarından Bogdanovic’i kestiğini gördük. Bununla beraber ilk maçta Antic, ikinci maçta ise Kalinic’i tercih eden Obradovic’in hangi yabancıyı oynatacağı hakkına net bir şey söylemek zor. Direnci artırma adına Kalinic hamlesi gelirken Antic’in de hücumda dış atışının olması Fenerbahçe için bir avantaj sağlamakta.

İki takımın son durumlarına baktığımızda hamle yapması gereken takım Anadolu Efes olarak duruyor. Fenerbahçe tüm sezon oyun planına sadık kalarak performansını hep yukarı çekti ve rakipleri onları mağlup etme adına çözüm üretmek zorunda kaldı. Özetle; Efes bu seriyi kazanmak ve şampiyonluğa ulaşmak istiyorsa Obradovic’i şaşırtmak zorunda.

*Fotoğraflar ntvspor.net ‘ten alınmıştır.

Leave a Reply