beko-basketbol-ligi-play-off-2-4652151_4849_o

Beko Basketbol Ligi’nde Play – Off ilk turları tamamlandı ve yarı final eşleşmelerinin başlaması için geri sayım başladı. Üç galibiyet alan takımın finale adını yazdıracağı yarı final serileri şu şekilde:

Galatasaray Medical Park – Pınar Karşıyaka

Anadolu Efes – Banvit

Galatasaray Medical Park – Pınar Karşıyaka

Bir tarafta üst üste 19. maçından da galibiyet ile ayrılan, play-off ilk turunda karşılaştığı Tofaş’a iki maç sonunda ortalama 30.5 sayı fark atarak yarı finale adını yazdıran Galatasaray, diğer tarafta ise çok özel bir sezon geçiren ve bu sezonun sonunda Fenerbahçe’yi eleyip, yarı finale yükselerek yeni bir halka ekleyen Karşıyaka. Finale adını yazdırmak için mücadele edecek iki takım da ilk turda rakiplerine maç vermeden bir üst tura yükseldiler.

Karşıyaka sezon başında koyduğu hedefleri teker teker ve fazlasıyla gerçekleştirdi. Sezona başlarken eldeki imkanlar ölçüsünde çok iyi bir takım kuran Ufuk Sarıca, sezon sonuna doğru takımına çok doğru ve akıllı bir basketbol oynattı. Özellikle hücum oyunlarını takımın liderli olan Bobby Dixon’ın zaaflarını minimize ederek oynatması bu doğru oyunun en kilit noktası. Takımın hücumdaki ilk opsiyonu olan Dixon, atiklik ve çeviklik özelliklerini çok iyi kullanıyor. Tepede uzun forvet ve pivot ile oynadığı ikili oyunlardan sonra takım arkadaşlarını saha içinde çok iyi görüyor. Karşıyakalı oyuncular hücumda genellikle iyi bir şutör olan John Diebler’i kullanmak istiyorlar. Bunu uygulayamadıkları anlarda ise Dixon’ın bire bir yeteneklerine ve dış şutlarına kalıyorlar. Bu nedenle Karşıyaka için Dixon’ın varlığı inanılmaz derecede önemli.

Gününde bir Dixon Galatasaray Medical Park'ı zor durumda bırakabilir.

Gününde bir Dixon Galatasaray Medical Park’ı zor durumda bırakabilir.

Karşıyaka, savunmada çoğu zaman tam saha baskıyı tercih ediyor. Zaten Aminu ve Thomas gibi atletik özellikli oyunculara sahip oldukları için sürekli savaşıyorlar. Galatasaray karşısında da onlara final kapısını açacak anahtar savunmaları olacak.

Galatasaray cephesine gelince; sarı kırmızılılar serinin favorisi durumunda. Ergin Ataman ve öğrencileri son maçlarda ortaya koydukları performans ile sene başındaki dominant ve daha ilk çeyrekte maçı koparmaya çalışan agresif kimliklerine tekrar bürünmüş durumdalar. Set temposunu üst seviyede tutan Galatasaraylılar, savunma yardımlarını ve kaymaları en doğru zamanda yapan ve rakibin pas kanallarına müthiş baskı uygulayan bir takım hüviyetindeler. Ayrıca hücumda hem oynayan hem de takım arkadaşlarını işin içine dahil eden Arroyo gibi bir lider oyuncuya sahipler. Savunmada ise Manuchar Markoishvili gibi sahaya her şeyini koyan, savaşan bir oyuncu önderliğinde başarıyla mücadele ediyorlar.

Galatasaray Madical Park 23 senelik şampiyonluk hasretine son vermek istiyor.

Galatasaray Madical Park 23 senelik şampiyonluk hasretine son vermek istiyor.

Sarı Kırmızılılar için kritik nokta, Jamont Gordon’ın performansı olacak gibi duruyor. Eğer Gordon iyi oynarsa Galatasaray oyunun her alanında rahatlıyor. Galatasaray için topu çok iyi paylaşan ve oynadığı oyundan oyunun her anından zevk alan bir takım diyebiliriz. Eğer Galatasaray bu seriyi geçmek istiyorsa Karşıyaka karşısında maçın hiçbir anında gevşememesi gerekiyor. Çünkü Karşıyaka ölmedikçe tekrar ayağa kalkabilen bir takım. Güzel ve çekişmeli maçların bizi beklediğini söylemek zor değil.

Tahmin: Galatasaray Medical Park 3 – 1 Pınar Karşıyaka

 Anadolu Efes – Banvit

İlk turda Ted Ankara Kolejliler karşısında zorlanan Efes, yıllardır Play – Off’larda yarı final oynayan; ancak bir türlü final yoluna adım atamayan ve artık bu eşiği aşmak isteyen Banvit ile karşı karşıya gelecek.

2-0 ile rahat geçmesi beklenen ve yoğun maç temposundan bir nebze olsun kurtulup, dinlenmesini beklediğimiz Anadolu Efes, ilk maçı kaybederek seriyi uzattı. Bu yenilginin ana sebepleri yorgunluk ve konsantrasyon eksikliğiydi. Kirk Penney ve Jovo Stanojevic’in etkili oyunlarının da bu kayıpta etkili olduğu söylenebilir. Ancak Efes, diğer iki maçı çok iyi savunma yaparak ve kalite farkını ortaya koyarak seriyi geçti. Yarı finalde Efes’in rakibi olan Banvit ise Beşiktaş karşısında iki maçı da istediği şekilde oynadı. Maçlarda ipleri daima elinde tutan Banvit, geriden gelme ve maç sonunu iyi oynama ve gibi özelliklerini ortaya koyarak seriyi geçti.

Serinin favorisi burun farkıyla Anadolu Efes gibi duruyor ama Farmar’ın durumu hala belirsiz. Eğer o olmazsa terazide dengeler değişebilir. Peki Banvit bu seriyi nasıl geçer? Banvit’in seriyi geçebilmesi için öncelikle Ted Ankara Kolejliler’in Efes önünde ilk maçı neleri yaparak kazandığına  odaklanması gerekiyor. İlk maçta Kolejliler, Efes’in en büyük zaafı olan dış şut atan oyuncularının istikrarsızlığını başarıyla kendi lehlerine çevirmesini bildiler. Oyunun belirli bölümlerinde alan savunması yaparak Anadolu Efes’in hücumdaki etkinliğini çok aşağıya çektiler. Buna karşılık Efes’in tempolu oyunu tercih etmemesi de yenilginin bir başka sebebi oldu. Efesliler ikinci maçın başından itibaren bu tempo oyununu benimseyip, Ted Ankara Kolejliler’in Jovo Stanojevic’e top indirmelerini ve onu etkin biçimde kullanmalarını olabildiğince engellediler. Aynı zamanda, çok yüzdeli şut atarak maçı ve seriyi kazanmasını bildiler.

Anadolu Efes oyuncularının bir diğer zaafiyeti ise ikili oyun savunmasında ortaya çıkıyor. Eğer Banvit, Efes’in bu dezavantajını değerlendirebilirse tur için şansını yükseltebilir.

Banvit final kapısını Chuck Davis ile aralamaya çalışacak.

Banvit final kapısını Chuck Davis ile aralamaya çalışacak.

Favori olmasına rağmen Anadolu Efes’in handikapları devam ediyor. Oyuncuları, Oktay Mahmuti’nin sahada uygulamak istediği oyun sistemini bir türlü istenilen şekilde uygulayamıyorlar. Sene başından beri en büyük sorunları da oyundaki istikrarsızlıkları. Efes her ne kadar yüksek bütçeli ve kaliteli oyunculardan oluşan bir kadro kursa da, bu kadronun homojen bir yapıya sahip olduğunu söylemek güç. Bu nedenle Oktay Mahmuti istediği düzeni oturtmakta zorluk çekiyor. Ancak bu düzeni oynamaktan da hiç vazgeçmiyor.

Anadolu Efes'in Banvit karşısında önemli kozlarından biri de Jamon Gordon olacak.

Anadolu Efes’in Banvit karşısında önemli kozlarından biri de Jamon Gordon olacak.

Anadolu Efes’in hücum temeli, klasik Oktay Mahmuti takımlarında gördüğümüz ikili oyunlara dayanıyor. Bu hücum düzeninde de kuşkusuz en önemli silahlardan biri Dusko Savanovic. Dusko’nun yüzü dönük hücumlardan faul çıkarma, tepede oynanan ikili oyunlarda ise yay gerisinden ciddi bir şut tehdidi var. Boyalı alana gelince; bu bölgede Semih – Ermal – Kerem Gönlüm üçlüsünün sırtı dönük oyunlarını tercih ediyor Oktay Mahmuti. Tabii ki saha içi organizasyonun başında Jamon Gordon var. Bütün bunların yanı sıra Anadolu Efes için en belirleyici etken, oyun içi istikrar olacaktır. Eğer Anadolu Efes, oyun içi istikrarını yakalayabilirse Banvit karşısındaki şansı daha da artacaktır.

Tahmin : Anadolu Efes 3 – 2 Banvit

 

Leave a Reply