Beko Basketbol Ligi’nde Play-Off Çeyrek Final Turu 17-18 Mayıs tarihleri arasında oynanacak maçlarla başlayacak. İki galibiyet alan takımın bir üst tura, yani yarı finale çıkacağı çeyrek final serileri şu şekilde:

(1) Galatasaray  Medical Park – Tofaş (8)

(2) Anadolu Efes Ted Ankara Kolejliler (7)

(3) BanvitBeşiktaş (6)

(4) Fenerbahçe ÜlkerKarşıyaka (5)

Play -Off’un ilk maçları 17 Mayıs cuma günü oynanacak.

Anadolu Efes – Ted Ankara Kolejliler

Beko Basketbol Ligi’nde kazandığı 13 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan takım unvanına sahip olan Anadolu Efes, Play-Off uygulamasının başladığı 1983-84 sezonundan bu yana her yıl Play-Off’a katılma başarısı göstererek bu alanda da ilk sırada yer alıyor. Ancak, son şampiyonluğunu 2008-09 sezonunda Fenerbahçe karşısında 2-0 mağlup durumdan geri dönüp seriyi 4-2 kazanarak şampiyon olan Anadolu Efes o gün bugündür şampiyonluğa hasret bulunuyor. Bu sezon Oktay Mahmuti yönetiminde Euroleague’de çeyrek finale kalma başarısı gösteren Efes; artık şampiyonluğu kazanmak ve müzesine bir şampiyonluk kupası daha götürmek istiyor.

Ted Kolejliler gibi deneyimli ve yetenekli oyunculardan kurulu bir takıma karşı zorlu maçlar oynayacak olan Efes’te, Jordan Farmar’ın sakatlığının devam etmesi onların hanesine yazılacak bir eksi.  Anadolu Efes, Barac’ın sezonu kapatması ile birlikte pota altı rotasyonunda da bir kişi eksikle oynayacak. Euroleague nedeniyle ertelenen maçlarını geçen hafta boyunca oynayan Efes’in play-off’lara formda mı yoksa yorgun olarak mı gireceği bir diğer merak konusu.

Efes’in önemli oyuncularından Jordan Farmar sakatlığı sebebiyle oynayamayacak

Ted Kolejlilere gelince; onlar da sene başında transfer ettikleri tecrübeli oyuncuların katkısı ile çok iyi bir sezon geçirdiler. Ligin en yaşlı kadrosuna sahip olan Ted, dar rotasyonlu bir takımla mücadele ediyor. Kirk Penney gibi tüm dünya tarafından kabul görmüş bir şutöre ve her ne kadar yaşı ilerlemiş, ayakları yavaşlamış olsa da Jovo Stanojevic gibi çok iyi bir pivota sahipler. Bunun yanında, Nedim Yücel gibi ligin en iyi ribaund alan ve en iyi savunma yapan 4 numaralarından birini kadrosunda bulunduruyor. Özetle; Ted Ankara Kolejliler, tecrübeli oyuncuları ile sonuca gitmek isteyen bir takım ve Efes karşısında da bu kozlarını sıkça kullanmak isteyecektir. Ancak, Nedim Yücel’in küçük bir sakatlığı bulunuyor ve takımı onu Efes serisine yetiştirmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. “Seri ne olur?” sorusuna gelirsek; Efes’in favori olduğu su götürmez bir gerçek fakat Ted Kolejliler de oynadığı her maçta mücadeleyi bırakmayan bir görüntü çizmiş durumda. Bununla birlikte Efes’i elemesi pek de kolay görünmüyor.

Tahmin:  Anadolu Efes 2-0  Ted Ankara Kolejliler

Banvit – Beşiktaş

Geçen sezonu üç kupa ile kapatan Beşiktaş, şampiyon apoleti ile Play-Off’a altıncı sıradan giriyor. Banvit ise mücadeleye yirmi beş galibiyet ile averajla üçüncü sıradan başlayacak.

Genel anlamda iyi bir sezon geçiremeyen Beşiktaş sezon ortasında Curtis Jerrels’i gönderip Ricky Minard hamlesini yaparak daha dengeli ve topu daha fazla paylaşan bir takım hüviyetine büründü. Beşiktaş, Euroleague Top 16 gruplarının bitişi ile yoğun fikstürden çıkıp, tamamen lige kanalize olarak oyununu bir miktar geliştirmiş durumda.  Ancak, Banvit gibi oynadığı basketbolu  her yıl biraz daha geliştirmeye çalışan, kısacası düzen basketboluna sahip bir takıma karşı ne derece iyi oynayacakları henüz soru işareti olmaya devam ediyor.

Seri öncesi Beşiktaş’ta sakat oyuncu bulunmuyor. Banvit ise normal sezonda Beşiktaş ile oynadığı iki maçı da kazandı. Şu anda ligin en oturmuş takımlarından biri. Koç Orhun Ene de bildiği ve güvendiği doğrular üzerinden takımını iyi bir şekilde yönetiyor. Yıllardır bu takımın en önemli oyuncusu olan Chuck Davis ve Erman Kunter’in eski öğrencisi Sammy Mejia takımın kilit oyuncuları olarak duruyor. Bunun yanında Serkan Erdoğan gibi iyi bir şutöre ve ligin iyi pivotlarından Stimac’a sahipler. Banvit’in bu sezondaki görüntüsü Beşiktaş’a göre çok daha iyiydi ama Play-Off’larda ortam çok farklı oluyor ve her şey sıfırdan başlıyor.  Banvit – Beşiktaş serisinde çok çekişmeli maçların bizleri beklediğini düşünüyorum.

Tahmin: Banvit  2-1  Beşiktaş

Fenerbahçe Ülker  –  Pınar Karşıyaka

Sezon başında büyük yatırım yaparak Simone Pianigiani önderliğinde hedefini lig şampiyonluğunun yanı sıra Euroleague’de Final Four olarak belirleyen Fenerbahçe Ülker, beklentilerin çok altında kaldı. Simone Pianigiani’nin gönderilişi ile takımın başına geçen yardımcı koç Ertuğrul Erdoğan da pek çare olamadı sarı-lacivertlilere.

Pınar Karşıyaka’ya gelince; çok çok iyi bir sezon geçirdi. Ligi Beşiktaş’ın önünde tamamlarken, Euro Challenge’da ise son topta kupayı kaybetti. Onlar adına çok özel bir sezondu. Fakat bu sezona daha ilk turda veda etmek istemeyeceklerdir. Fenerbahçe’nin de bu sezondaki durumu gözler önündeyken onları eleme hedefine daha iyi motive olabilirler.

Karşıyaka kadro olarak çok atletik ve bireysel yetenekleri olan oyunculara sahip. Takım, hem guard pozisyonunda Bobby Dixon, hem de pota altında Alede Aminu gibi bireysel yeteneklerini iyi kullanan oyuncuları ile sonuca gidiyor. Ayrıca John Diebler gibi iyi bir şutör oyuncuya da sahip.

Fenerbahçe ise Bobby Dixon’dan daha atletik ve daha yetenekli olan Bo McCalebb’in direksiyonda olduğu bir takım. Bunun yanı sıra Avrupa’nın en iyi kanat savunmacılarından biri olan Romain Sato takımın bir diğer önemli parçası. Top 16 MVP’si olan Bojan Bogdanovic de takımın en önemli skor opsiyonu olarak gözüküyor. Fenerbahçe’nin oyuncularını isim isim saydığımızda çok önemli kariyerlere sahip ve önemli başarılar kazanmış oyuncular olduğu açık. Ancak aynı oyuncular birlikte oynadıklarında parkede bir türlü istediklerini ortaya koyamıyorlar ve bu Fenerbahçe için en büyük sıkıntı olarak gözüküyor.

Bu seride hangi takımın bir üst tura çakacağını kestirmek zor. Karşıyaka, Fenerbahçe’nin yıllardan bu yana gelen ve halen devam eden ikili oyun savunması zaafını değerlendirebilirse şansı artacaktır. Ancak zor da olsa Fenerbahçe’nin her şeye rağmen, saha avantajı ile birlikte turu geçeceğini düşünüyorum.

Tahmin:  Fenerbahçe Ülker  2-1  Pınar Karşıyaka

Galatasaray Medical Park  –  Tofaş

Galatasaray Medical Park için Play-Off’a en formda giren takım dersek herhalde yanlış söylemiş olmayız. Sarı Kırmızılılar, üst üste on yedi maçı kazanıp normal sezonu %90 galibiyet oranıyla bitirdiler. Sezonu, Beşiktaş’a üç kupa kazandırmış olan Ergin Ataman önderliğinde açan Galatasaray bu sezon çok fazla sıkıntı yaşadı. Henry Domercant’in sezonu kapatması, David Hawkins’de de doping çıkması üzerine takıma Carlos Arroyo ve Manuchar Markoishvili eklemelerini yapmak zorunda kaldılar. Bu iki oyuncunun takıma adapte olması ile form grafiğini arttıran Galatasaray Medical Park, ligin ikinci yarısında en düzenli basketbolu oynayan takımlardan biri oldu.

Tofaş ise sezonu parlak geçiremeyen ekiplerden. Sezon başında Ahmet Çakı’yı takımın başına getiren Bursa ekibi çıtayı bir üst seviyeye koymak amacındaydı. Fakat bu amacını pek de gerçekleştiremedi. Aslında Tofaş, ligin en iyi altyapı organizasyonuna sahip takımlarından biri ve ligdeki sırasından ziyade altyapısından çıkan genç oyunculara bol süre vermeyi amaç edinmiş bir kulüp. Ancak bu sezon için ne yazık ki, bunu da pek başardıklarını söyleyemeyiz. Bütün olumsuzluklara karşın Tofaşlı oyuncular, Galatasaray karşısında sürprizi gerçekleştirmek isteyeceklerdir. Ne var ki; yirmi üç yıldır şampiyonluğa hasret kalmış, iştahlı bir Galatasaray’ın ve şampiyon koç unvanını korumak isteyen Ergin Ataman’ın karşısında direnç göstereceklerini söylemek güç.

Tahmin: Galatasaray Medical Park  2-0  Tofaş

Leave a Reply