52.Türkiye Kupası Galatasaray’ın…9 yıl aradan sonra Galatasaray, Ziraat Türkiye Kupası final maçında Eskişehirspor’u 1-0 mağlup ederek 15. Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü. Sarı-kırmızılı ekip, vasat geçen sezonun sonunda teselli buldu, taraftarının yüzünü nihayet güldürmeyi başardı, bu sezonu da kupasız kapatmadı. Maçın adamı ödülünü alan Wesley Sneijder, maçtaki tek golü kaydederek kupanın kaderini belirleyen isim oldu.

1

İşte maçtan notlar:

  • Süper Lig’in en az gol yiyen iki takımı karşı karşıya geldi.
  • Stat, Türkiye Kupası finali gibi önemli bir maçın oynanması için çok elverişsizdi, zemin her iki takımın da futbolcularına zor anlar yaşattı.
  • Mancini, kadro ve oyun dizilişi değiştirme geleneğini bu maçta da bozmadı. Galatasaray, aynı anda iki farklı oyun dizilişiyle oynadı.
  • Drogba’nın yokluğunda Burak önde çok yalnız kaldı, Eskişehirspor’lu futbolcuların arasında sıyrılmakta zorlandı.
  • Hüseyin Göçek, 6.dakikada penaltıyı görmezden geldi.

5

  • Sneijder belki de sezonun en verimsiz performanslarından birini sergiledi ama kupayı müzeye taşıyan isim O oldu. Vuruşu çok başarılı ve usta işiydi. Sneijder bu sezonda benzer şekilde, yine tek golüyle, Aslan’ın Juventus’u 1-0 yenmesini ve Şampiyonlar Ligi’nde bir üst tura atlamasını sağlamıştı.
  • Genel anlamda keyifsiz ve heyecansız bir karşılaşmaydı. Maça iyi başlayan taraf Galatasaray, karşılaşmanın büyük bölümünde baskın oynayan tarafsa Eskişehirspor’du.
  • Karşılaşmada kırmızı kart çıkmadı ve sakatlık yaşanmadı. Bu durum, haftasonu Trabzonspor karşısında kritik bir mücadeleye çıkacak olan Aslan adına avantaj oldu.
  • Türkiye Kupası boyunca Galatasaray’da en çok ağları sarsan isim 4 golle Selçuk İnan olurken, Wesley Sneijder 3 golle Selçuk’u takip etti.
  • Felipe Melo kupa töreninde, Fenerbahçe derbisinde Emre Belözoğlu’na yaptığı hareketten sonra “Melo, Galatasaray’dan gönderilmeli.” açıklamasında bulunan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in elini sıkmadı.
  • Fenerbahçe’nin lig şampiyonluğundan sonra Galatasaray’ın Türkiye Kupası’nı kazanması, gelecek sezon oynanacak Süper Kupa’nın taraflarını da belirlemiş oldu. Son iki sezondur, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanan Süper Kupa mücadelelerini, sarı-kırmızılı ekip 1-0 ve 3-2’lik skorlarla kazanmıştı.

2

Wesley Sneijder bize bu maçta “Büyük oyuncular, büyük maçlarda ortaya çıkar.” sözünü bir kez daha hatırlattı.Futbol tatmin etmedi belki ama felaket sezon kupayla tamamlandı. 2013-2014 sezonunda Galatasaray, “üç kulvardan” birinde başarılı oldu.Sarı-kırmızılılar’da gözler şimdi lig ikinciliğine çevrildi. Roberto Mancini maç sonunda, kazanılan kupanın yanında şampiyonlar ligine direk katılabilme hakkının elde edilmesi durumunda bu sezon için amaçların yerini bulmuş olacağını; lig ikinciliğin ve kupanın kendisini iyi hissettireceğini, Galatasaray’la 3 sene daha sözleşmesi olduğunu ve burada “şampiyonluk” yaşamak istediğini söyledi. Yani Mancini, Galatasaray’ı öyle kolay kolay bırakacak gibi gözükmüyor. Gelin hep birlikte, Kayserispor mücadelesinde alınan mağlubiyetin ardından “Bu takım, benim takımım değil.” diyen Mancini’ye soralım: Şampiyon olmak istediği takım, kimin takımı?

 

Fotoğraflar: www.tff.org

 

Leave a Reply