Şampiyon Olamayan Formula 1 Efsaneleri – 2

Aynı başlıklı ilk yazımda 90’lar ve 2000’lerde yarışmış ancak sezon sonlarında ipi göğüsleyememiş pilotları anlatmıştım. Bu kez biraz daha gerilere gideceğiz. Tarih şampiyonları yazar ancak F1’de bazıları vardır ki ikinci olsa bile iz bırakır.

Chris Amon

1963-1976 yıllarında Formula 1 kariyerini geçiren Yeni Zelandalı pilot Reg Parnell , Cooper, Ferrari, March, Matra, Martini, Tyrrell, BRM, Ensign Walter Wolf takımlarında yarıştı. Bir de kendi adını taşıyan Formula 1 takımını kurdu ancak 2 sezonda toplam 5 yarışa girebilirken yalnızca birinde start alabildi ve onda da yarışı tamamlayamadı. Kariyerinde 11 podyum başarısı yakaladı ve bunların çoğu 60’ların sonlarında Ferrari ve 1970’te March ile geldi. 5 kez de yarışlara en önde başlamasına rağmen kariyerinde hiç galibiyet yüzü göremedi. Hiç galibiyet alamamış olup en çok pol pozisyonu alma rekoru da Chris Amon’a ait. Peki bu kadar sıradan bir pilot neden efsane olsun? Chris Amon kendi çağında iyi pilotlardan biri olarak gösteriliyordu ve kısa sürede Ferrari koltuğuna oturması bunun kanıtı olarak gösterilebilir.

Onun şanssızlığı ise kariyeri boyunca peşini bırakmayan dayanıklılık sorunları oldu. Ferrari’de belki de şampiyon olabilecek hıza sahip aracı olmuştu ancak birçok kez lider giderken yaşadığı dayanıklılık problemleri eli boş dönmesine neden oldu. Yaklaşık 12-13 yarıştan sezonlarda her galibiyet bugünkünden daha büyük önem taşıyordu ve kaybettiği galibiyetler onun şampiyon olmasının önüne geçti. Öyle ki yarış kazanamadan tam 183 tur lider giderek bu alandaki rekorun sahibi ve yarış kazanamadan 107 tur lider gidebilen ikinci Jean Behra’ya hatrı sayılır bir fark atmış durumda. Ancak bu lider gittiği 183 turun hiçbiri herhangi bir yarışın son turu olamadı.

 

Stirling Moss

Belki de herkesin gözünde şampiyon olan bir pilot. 1951-1961 yılları arasında yarışmış ve kendisi şu an 88 yaşında İngiltere’de hayatını sürdürüyor. 66 yarışlık kısa F1 kariyerine 16 yarış galibiyeti , 16 pol pozisyonu, 24 podyum, 19 en hızlı tur başarısı sığdırmasına rağmen hiç şampiyon olamadı. 1955-56-57-58  sezonlarında arka arkaya 2. oldu. Bunların üçünde dönemin rekor makinesi Fangio şampiyon olurken 1958’de Mike Hawthorn, Moss’un 1 puan önünde şampiyonluğa erişti. Son 3 sezonunda da şampiyonayı yine zirveye yakın bir şekilde fakat üçüncü sırada kapattı ve 1961’de Formula 1’den emekli oldu.

Stirling Moss (sağda) , 70lerin bir diğer efsane ismi Jackie Stewart (solda) ile.

2000 yılında motorsporlarına katkılarından ötürü şövalye ilan edildi ve “Sir” ünvanını aldı. Seremoniden sonra arabasına binip hızlıca gidecekken sarayın güvenlik görevlilerinden biri onu durdurdu ve şaka maksatlı “Siz kendinizi ne sanıyorsunuz? Stirling Moss falan mı?” dedi. Moss ise dönüp “Sir Stirling Moss” cevabını verdi  :)

 

 

Leave a Reply