Roma şehri iki büyük İtalyan takımına evsahipliği yapıyor. AS ROMA, SS LAZIO. Roma Olimiyat(Olimpico) Stadı’nda maçlarını oynayan bu iki takımın ultraları kendilerine stadın karşılıklı iki köşesini mesken tutmuşlardır. Curva Nord(kuzey kale arkası)’nda Lazio taraftarları, Curva Sud(güney kale arkası)’da Romalılar. Hemen her derbinin hikayesinde bir sebep vardır. Roma-Lazio derbisinin sebebi politik. Roma ultraları sol görüşlü, Lazio ultraları ise ırkçı. Her derbide Roma takımında oynayan siyahi oyunculara Lazio taraftarları tarafından maymun taklitleri yapılır, muz atılır. Derbide Totti’ye faul yapmak taraftarın gözünde notunu artırır Lazio’lu oyuncuların. Bu iki taraftar grubunun anlaşabildikleri tek nokta ise polistir. Eğer polis iki gruptan birine dokunursa iki takım taraftarları anında birleşir. Diğeri ise hem Roma hem de Lazio takımı için sezon kaybedilebilir ama derbi hepsinin üstündedir.

 

 

 

 

 

Bu iki büyük takımın  tribününü bir yazıda anlatmak mümkün değil. O yüzden birinden başlayalım. Curva Sud’dan kimler gelmiş, kimler geçmiş bir göz atalım buyrun.

9 Ocak 1977 yılında AS Roma’nın 3-0lık Sampdoria galibiyetinden sonra Guerriglieri della Curva Sud, Pantere,Boys, Fossa dei Lupi grupları Commando Ultra Curva Sud grubunu kurdu. CUCS yıllarda Olimpico Stadı’nın güney kale arkasında AS Roma’yı başarıyla destekledi.

Ta ki Mafredonia’nın 1987 yazında takıma gelmesine kadar. Mafredonia’nın Roma taraftarları hakkında daha önce söylediği sözler yüzünden taraftar onun alınmasına karşı çıktı ama takıma dahil olduğunda taraftarın bir kısmı onu takımın bir parçası olarak görüp kabul etti, bir kısmı ise  Anti-Mafredonia adıyla gruptan ayrıldı. Bir kere güç kaybetmişlerdi ve gittikçe daha da bölündüler. Artık Curva Sud’da her grup kandi şarkısını söylüyordu.

 

1999/2000 sezonunun ilk maçında yeni bir grup Curva Sud’da kendini gösterdi AS ROMA ULTRAS. CUCS’un tecrübelirini ve gençlerin heyecanını birleştiren bu grup artık tribüne hakim olmuştu. İlk üç yıl herşey iyi gitmektedir, kareografiler, yeni şarkılar, devasa pankartlarla geçer. Fakat CUCS rahat durmamakta ve yeni tribün anlayışını benimsememektedir. Yılların asabi grubu tribünü geri almak ister, alırda ama artık tribünü yönetecek mecali kalmamıştır. Daha yeni sezon açılmadan AS ROMA ULTRAS’a iade edilir.

 

 

Söylemeden geçmeyelim AS ROMA takımının efsanesi Francesco TOTTI’nin yeri ayrıdır Roma taraftarlarının gözünde. Kareografilerde, pankartlarda siluetini göreilirsiniz. Ultras grupları takımını para için bırakmayan formasını armasını seven futbolculara daha önce de örnek verdiğimiz gibi büyük saygı duyuyorlar.

AS ROMA ULTRAS grubunun çok genç bir grup olmasına rağmen bu kadar önemli kılan ise yayınladığı manifestodur. Taraftarlar arasında büyük yankı uyandıran bu manifesto artık ultras grupları için bir çeşit kanun niteliğine büründü. Ultras Movement için büyük öneme sahip bu grup umarız bu hareketi çok daha ileriye taşır. Bir sonraki yazıda Curva Nord’da görüşmek üzere.

Not: Manifestoyu merak edenlerin ULTRAS HAREKETİ yazısına bakmalarını tavsiye ederim. 

Endüstriyel Futbola Karşı Ultras Hareketi yazısının linki: 

http://gazetebilkent.com/2012/02/19/endustriyel-futbola-karsi-ultras-hareketi/

 

Leave a Reply