draft2015

1947 yılından beri uygulanan ve NBA’de takımlar arasındaki güç dengesini koruyabilmek adına takımlar arası bütçe kısıtlamasından sonra en etkili yöntem olan “Draft” bu sene de her yıl olduğu gibi Amerika’nın New York şehrinde gerçekleşecek. Draft’ta seçme önceliği sezonu Playoff’a katılamayan 14 takım arasında yapılan bir lotoyla belirleniyor. En kötü dereceyle sezonu tamamlayan takımların ilk üç sıra için diğer takımlara göre daha yüksek bir şansı oluyor. 25 Haziran gecesi NBA’e birbirinden yetenekli birçok oyuncu adım atacak. Bu yazımda seçim önceliğine sahip ilk 3 takımı ve ihtiyaçlarına göre seçebilecekleri en iyi 3 oyuncuyu incelemeye çalıştım. Öncelikle oyuncunun adını, oynadığı pozisyonu, drafta katıldığı sezonda oynadığı takımı, NBA’de oyun anlayışı ve özellikleri açısından benzettiğim ismi belirttikten sonra oyuncu hakkında detaylı bilgi vereceğim.

karl-anthony-towns-ncaa-basketball-montana-state-kentucky-850x560

  1. Minnesota Timberwolves

Karl-Anthony Towns / C / Kentucky / Marc Gasol

Timberwolves yıllardır Playoff’a katılma başarısı gösteremiyor ve bununla beraber oldukça “lanetli” bir Draft geçmişi olan bir takım. Öyle ki; Timberwolves son on dokuz yılda hepsi ilk 10 sıradan olmak üzere toplam 9 oyuncu draft etti fakat hiçbiri ne Timberwolves’a ne de takaslandıkları takımlara beklenen katkıyı veremedi. Ama Timberwolves’un laneti 2015 Draft’ı ile sonlanacak gibi. Towns, Draft’ın belki de en iyi “çok yönlü” oyuncusu ve bir uzunun yapabileceği ekstra diyebileceğimiz her işi en iyi şekilde başarmakta. Onu Okafor’dan daha iyi yapan şey ise şut menzili ve serbest atış yüzdesi. Her ne kadar bunu NCAA’de göstermese de şaşırtıcı bir şekilde üç sayı çizgisi gerisinden bir uzuna göre oldukça başarılı ve pota altında sıkışması durumunda orta ve uzun mesafeli şutlar kullanması onu savunulması zır bir pivot yapıyor. Ayrıca Towns  yüzde 81’lik serbest atış yüzdesi ile de pota altı mücadelelerinde yapılan fauller sonucunda rakiplerini rahat bir şekilde cezalandıracak gibi görünüyor.

okafor

2. Los Angeles Lakers

Jahlil Okafor / C / Duke / Al Jefferson

2015-16 sezonu, iki yıldır sakatlıklarla boğuşan Kobe Bryant’ın muhtemelen son sezonu olacak. Bir tarafatan yeniden yapılanmaya giden öbür taraftan ise Kobe’ye başarılı bir veda sezonu yaşatmaya çalışan Lakers yönetimi için Okafor tam aranan oyuncu. Okafor da tıpkı Towns gibi bir uzundan beklenilebilecek her şeyi en iyi şekilde sahaya koyan bir oyuncu. Onu diğer oyunculardan farklı kılan en büyük özelliği ise; pota altındaki oyunlarıyla karşısındaki oyuncuyu atlatarak kolayca sayı bulabilmesi. Orta mesafeli şutları ile oldukça etkili olsa da tek negatif özelliği yüzde 51’lik serbest atış yüzdesi. Öte yandan Lakers’ın uzun rotasyonunda oldukça büyük bir boşluk var. Julius Randle-Okafor ikilisine ek olarak yaz döneminde bu ikilinin sahada olmadığı sürece pota altını idare edebilecek bir oyuncu ve Kobe’nin yanına alabilecekleri bir 3 numara ile sampiyonluk yarışına dahil olmaları işten bile değil.

russell

3. Philadelphia Sixers

D’Angelo Russell / PG-SG / Ohio State / Damian Lillard

“DLo”, Sixers’ın aradığı takımı taşıyacak, zor durumlarda ipleri eline alacak bir oyuncu olabilir. Üst düzey yaratıcılığı ile takım arkadaşlarına kolay sayı bulma imkanı sağlıyor ve bu noktada geçtiğimiz sezon Wrotten, Sixers’a çok sıkıntı yaşatmıştı. Russell aslında tam anlamıyla bir combo gard, hem bir numarada hem de iki numarada oldukça rahatça oynayabilen bir oyuncu fakat NBA standartlarında bir atlet olmadığı için iki numara oynaması halinde bu durum onu zor durumda bırakacak gibi görünüyor.  Diğer bölgeler nispeten belirli oyuncular tarafından kapatılmış olsa da Sixers ilk beşinde oldukça net bir guard açığı söz konusu. Wrotten bir numarada isteneni veremiyor. Sixers’ın, Russell’ı seçmesi durumunda guard açığını büyük ölçüde kapatıp Wrotten’ı iki numaraya çekerek ondan daha fazla verim alabileceğini düşünüyorum. Ayrıca, Russell boy avantajını kullanarak karşısındaki oyuncuyu kolayca savunabilir fakat takımının hücumdaki liderliğini üstlenmesi için ellerine daha iyi hükmetmeli ve top kaybı sayısını azaltmalı. Kısacası; DLo potansiyeli oldukça yüksek bir oyuncu, biraz daha çalışarak kendini daha atlet bir oyuncu haline getirmeli ve takımında süre olarak NBA basketboluna adapte olmalı.

Bu üç oyuncu haricinde geleceği oldukça parlak olan ve takip edilmesi gereken oyuncular:

Emmanuel Mudiay, Justice Winslow, Kelly Oubre, Devin Booker

Bu da bu geceki draft için tahminlerim:

2015mockdraft

 

Leave a Reply