Warriors nasıl yenildi ?

Süslü, tılsımlı kelime ve cümleler kurup ana fikirden uzaklaşmaktansa, sözü fazla uzatmamayı, direk konuya gelmeyi her zaman daha mantıklı bulmuşumdur. Hele ki ortada bu kadar ciddi bir durum söz konusuysa: NBA’de şampiyonluğun uzun süre tekelleşmesi. Yıllarca NBA, tıpkı diğer Amerikan sporları gibi, çok büyük bir istisna olmadığı takdirde kazananların değiştiği bir lig olduğu için dünya basketbolunun en önemli organizasyonu oldu. Zengin olandan ziyade mantıklı stratejiler üreten ve bunları başarıyla uygulayan takımların ödüllendirildiği bir lig olduğu için de büyük resimde en başarısız görünen takımın bile destekçilerinin her zaman umut ve ilgi dolu olmasını sağladı.

Fakat geçtiğimiz sezonun yazında kağıt üstünde NBA’in en iyi takımı olarak görünen Warriors, Kevin Durant’i takıma katarak seviyeyi ulaşılamaz bir yere çıkardı.

Bu noktada “hani başarı sirkülasyon içindeydi”, “hani zengin değil iyi strateji üreten kazanıyordu” dediğinizi duyar gibiyim ama bu tamamen farklı bir konu. Olan oldu ve Warriors her NBA taraftarının hayalindeki takımı kurdu. Ben de elimden geldiğince Warriors’ın nasıl kaybettiğini, istatistiklere ve naçizane tecrübelerime dayanarak ele almaya çalışacağım

Warriors bu sezon 15 maç kaybetti ve sezonu 67-15 ile tamamladı. İlk önce Warriors’ın bu sene kaybettiği maçlara odaklanmalı. Mümkün mertebe olaylara Warriors taraftarı gibi, kaybedilen maçlara mümkün olduğunca bahane bulmaya çalışarak, yaklaşacağım. Bahane üretilemeyecek durumdaki maçlar ise asıl üzerinde durulması gereken maçlar olacak.

Bu maçların arasında Lakers, Heat, Nuggets karşısında alınmış tek maçlık mağlubiyetler Durant, Thompson ve Curry’nin formsuzluğuna bağlanabilecek maçlar. Warriors’ın sahip olduğu bu üç ana skor çarkının hepsi de her zaman sorunsuz bir şekilde dönecek diye bir durum söz konusu değil. Ama, Warriors’ı devirmeyi planlayan bir ekibin, bu üç çarkın da aynı anda bozulması ihtimalini hesaba katması rasyonel bir hesap olmaz. Çünkü bu isimler tekleme ihtimali oldukça düşük ve gözardı edilebilir parçalar.

Wizards, Celtics, Spurs, Jazz, Wolves maçlarına gelecek olursak; biraz önce de bahsettiğim gibi bu maçlar da dikkate değer maçlar değil. Çünkü bu maçlarda takımın skor yükünü sırtlayan yıldızlarından en az biri (Durant, Curry, Thompson) sahada yoktu. Kalan sağlar ise eksik olan parçanın yokluğunu tamamlayamadı. Bu maçlarda eksik parçanın genellikle Durant olduğunu düşünürsek zaten bu hiç de kolay bir iş değildi.

Bir takım karşısında alınan bir mağlubiyet tesadüf olarak görülebilir ama sayı iki olunca oturup üzerinde düşünmek gereklidir. Warriors bu sezon Spurs ve Grizzlies’e ikişer defa kaybetti. Spurs karşısındaki ilk maçı kayda değer bulmuyorum, çünkü bir tarafta yeni oluşmuş bir takım, diğer tarafta tam anlamıyla oturmuş bir organizasyon… Diğer maçta ise tamamen yedek kadroyla sahaya çıktı Warriors. İlk Grizzlies maçı ise bu 3 çarkın da dönmediği maç kategorisinde değerlendirilebilir.

Geriye sadece 4 maç kalıyor: kronolojik olarak, Rockets, Cavaliers, tekrar Grizzlies ve Kings’e karşı alınmış mağlubiyetler.

Daha önce de belirttiğim gibi olaya bir Warriors taraftarı gibi yaklaştığımız zaman bu 4 maç üzerine üretebileceğimiz yüzeysel bir bahane görünmüyor.

Rockets maçında iki uzatma oynandı, rahatlıkla başa baş gittiğini söyleyebiliriz. Curry ve Durant şut yüzdeleriyle pek de gününde olmayan Thompson’ın eksikliğini hissettirmemiş gibi görünüyor. Bu maç için en büyük farkı yedekler yarattı. Warriors benchinin hepsi süre almış olmasına rağmen toplam 23 sayı üretebildiler, diğer tarafta ise Rockets benchinden sadece 4 kişi sahaya çıkmış olmasına toplam 49 sayı kaydettiler. Kısacası o gün Rockets benchi, Warriors benchine göre daha az ve öz oynayarak galibiyeti getirdi hem de Oakland’da.

Houston Rockets vs Golden State Warriors

 

Cavaliers’a kaybettikleri maçı izlemiştim. Son pozisyonda top Durant’in elindeyken Richard Jefferson’ın yaptığı faulü görmezden gelen hakemler nedeniyle Warriors aslında biraz şaibeli bir mağlubiyet almıştı. Ama sonuç olarak kaybettiler. Tıpkı Rockets maçında olduğu gibi bu maçta da sorumlu bench oyuncularıydı. 6 tane bench oyuncusu süre buldu; fakat, Cavaliers 3 tane bench oyuncusu sahaya sürmesine rağmen bu 3 oyuncunun, 6 oyuncuya karşı skora katkısı daha yüksekti ve Warriors kaybetti.

Golden State Warriors vs Cleveland Cavaliers

 

Grizzlies maçı… Yine uzatmaya giden ve yine benchinden yeteri kadar katkıyı alamayan Warriors(Sadece 14 sayı). Senaryo yine aynı. Ama bu sefer daha farklı olarak Grizzlies alışılmış Warriors oyun temposunu biraz daha düşürmüş durumda. Top kaybını da mümkün olduğunca düşürerek, Warriors’ın affetmediği ve bolca ceza kestiği transition hücumunu da başlatmadan bitirmiş.

Memphis Grizzlies vs Golden State Warriors

 

Kings maçına gelecek olursak Curry başta olmak üzere ilk 5 oyuncuları elinden geleni yapmış gibi görünüyor. Thompson hariç diğer 4 oyuncu minus/plus istatistiğine göre oldukça başarılı(+10) Kings ilk 5’i ise bir o kadar başarısız görünüyor(-16). Dananın kuyruğu yine takımın yıldızları sahadan ayrıldığında kopuyor. Pek de iddialı bir takım olmamasına rağmen, Kings benchi hem savunma hem hücum yönüyle Warriors benchine baskın geliyor ve kazanan taraf Kings oluyor.

Golden State Warriors vs Sacramento Kings

 

Bu yazıda bazı önemli maçları belirleyerek Warriors’ın nasıl kaybettiğini ele almaya çalıştım. Sonraki yazımda Warriors’ı mağlup etme şansının nasıl artırılabileceğini tartışacağım. Zaten bu “önemli maç” olarak nitelendirdiğim maçlardan çıkardığım sonuçlardan konunun nereye doğru gideceğini az çok anlamışsınızdır. Devam yazısında görüşmek üzere…

 

Kaynakça:

  1. Kapak Fotoğrafı: espn.com
  2. Fotoğraf-1: MercuryNews
  3. Fotoğraf-2: Jason Miller/Getty Images
  4. Fotoğraf-3: SFGATE

 

Leave a Reply