Japonya’da Vettel Kanatlandı!

Formula 1, geçtiğimiz pazar günü Japonya Grand Prix’si ile Uzak Doğu’daki yarışlarına devam etti. Suzuka pistinde gerçekleşen yarış, 2012 sezonunun kaderini değiştirecek gelişmelere sahne oldu.

Hafta sonundan önce pilotlar ve takımlar garajlarda yavaş yavaş yerlerini alıp antrenman turlarına hazırlık yapmaya başladılar. Antrenman turlarında Ferrari’nin Japonya’da da yavaş kaldığı görülürken, Redbull ve McLaren hızlarını korumaya devam ederek Ferrari’nin önünde kalmayı başardılar.  Sıralama turlarında, Vettel bir kez daha pol pozisyonunu elde ederek rekor kırarken, gridde onu takip eden isimler Webber ve Button oldu. Sauber pilotu Kobayashi kendi evinde iyi bir performans elde ederek 4. sıraya yerleşti ve Japon izleyicileri sevindirdi.  5. ve 6. sırada Grosjean ve Perez yer alırken Alonso, 7. sıradan öteye gidemedi ve bu sonuç Ferrari’nin gelişme anlamında ne kadar geri kaldığını gözler önüne koydu.

Vettel’in liderliğiyle başlayan yarışta start olaylarla başladı. Kırmızı ışıkların sönmesiyle birlikte, yer kazanmaya ve yerini korumaya çalışan pilotlar birbirini gözlerken, Alonso ve Raikkonen’in yakınlaşması bir temasla sonuçlandı. Olağan bir temas olarak değerlendirilen bu olay, şampiyona lideri Fernando Alonso’nun lastiğinin patlamasına neden oldu ve Alonso’nun yarışı tehlikeli kontralar ve spinlerin ardından sonlandı. Japonya’dan 0 puanla ve hayal kırıklığıyla ayrılan Alonso, hemen röportaj vermeyerek duygularını ve üzüntüsünü sessizce belli etti ve şampiyonadaki konumu büyük bir darbe almış oldu.

Bu kaza sonrasında haftanın ve şampiyonanın en şanslı ismi Vettel oldu. Pit stoplarda da bir sıkıntı yaşamayan ve yarışını en sevdiği yerde, liderlikte devam ettiren Vettel, yarış boyunca pek de fazla rekabete girmeden, sorunsuz şekilde yarışına devam etti. Finish’e ulaşırken en hızlı turu da elde eden Vettel, pol pozisyonu elde ederek, yarış boyunca lider giderek ve zafere ulaşarak hem Grand Slam hem de hat-trick yaptı ve  Suzuka’ya damgasını vurdu.

Yarışın devamı durgun geçse de Felipe Massa ve Japon pilot Kamui Kobayashi’nin yarışı ikinci ve üçüncü sıralarda bitirip podyuma çıkmaları herkesi heyecanlandırdı. Bir seneden fazla bir süreden beri podyuma çıkamayan ve Ferrari ile olan sözleşmesi sallantıda olan Massa için bu podyum senenin ilk podyumu olmaktan daha fazla şey ifade ediyordu. Kobayashi ise podyuma çıkarak seneler sonra podyuma tekrar çıkan ilk  Japon pilot oldu ve finish’e varmasıyla birlikte tezahüratların ardı arkası kesilmedi. Böyle bir atmosferde podyum oldukça coşkulu kutlamalara sahne oldu. Vettel ise şampiyonada Alonso ile arasını sadece 4 puan farka kadar indirmeyi başardı. Bu da şampiyonluk mücadelesinin belki de daha yeni başladığını gösteriyor. Sezonun geri kalanında Alonso ve Vettel 3. kez şampiyonluk unvanını elde etmek için ellerinden gelen her şeyi ortaya koyacaklar; fakat bir gerçek var ki Alonso’nun başarıyı elde etmesi için kendi yeteneklerinden çok daha fazlasına ihtiyacı var. Ferrari’nin aracı yeterince geliştirememesi durumunda, en ufak bir puan kaybı Alonso’ya Abu Dhabi 2010’un bir tekrarını yaşatabilir.

Gelelim diğer pilotlarla ilgili yaşanan önemli gelişmelere…  Sezonun sonuna doğru yaklaşırken, kontratı biten pilotların takımlarla görüşmeleri hızlandı. Kimi pilotlar koltuk kapma yarışına girerken, kimi takımlar da pilot arayışlarına çıktı. Söylentilerin kulaktan kulağa hızla yayıldığı bu dönemde, bazı dedikodular gerçek oldu. Hamilton’ın sözleşmesinin bitmesiyle birlikte, Mercedes Hamilton’a bir teklif götürdü ve bu gelişmenin ardından Hamilton resmi olarak 2013’te Mercedes’le yarışacağını bildirdi. Hamilton’ın Mercedes’e geçmesi Schumacher’in de takımdan gitmesi demek oluyor. Bu olaylar sırasında Schumacher’e biraz saygısızca davranılması büyük tepkilere yol açsa da Schumacher’in önümüzdeki sezonda Mercedes’te yarışmayacağı kesinliğe kavuştu. Schumacher emekliğe ayrılacağını resmi şekilde açıkladı. Bunun nedeni Mercedes’le yaşadığı tatsız ayrılık mı bilinmiyor; fakat F1’e geri dönüşünün ardından hem araçta hem de Formula 1 camiasında aradığını bulamadığı bir gerçek.  Mercedes’de bunlar yaşanırken, McLaren’in ise Hamilton’ın koltuğunu Perez’le doldurabileceği konuşuluyor. Ferrari Genç Sürücüler Akademisi üyesi olan Perez’in, Massa’nın gitmesinin ardından Ferrari’ye geçeceği düşünülüyordu. Ferrari’nin Perez’i almaları için daha zamanları olduğunu belirtmesinin ardından, Perez’in ismi bu sefer de McLaren’le geçmeye başladı.

Öte yandan Massa’nın bu sene de Ferrari’de devam edebileceği söz konusu. Alonso’ya odaklanan Ferrari şu an için Alonso’nun yanına güçlü bir rakip çıkarmak istemiyor. Bu da demek oluyor ki, Massa gitse bile Ferrari, Massa’nın yerine gelecek olan pilotla uzun bir anlaşma yapmayacak. Hulkenberg’in “acaba olabilir mi?” diye düşünüldüğü Ferrari’de,  karar diğer takımların da stratejileri söz konusunu olduğundan şu an için Massa’nın kalması yönünde. Hulkenberg ise bu durumda Sauber’de yarışacak. Redbull ise Vettel ile yoluna devam ediyor; fakat Ferrari’nin gelecek planları doğrultusunda ilerisi için Vettel’i kaybetmeleri söz konusu.  İleride Alonso ve Vettel aynı takımda yarışır mı, Vettel Ferrari için Alonso’nun gitmesini bekler mi bilinmez ama şu an için odaklanmaları gereken 3. şampiyonluğa doğru adım adım giden Kore yolu…

Leave a Reply