2018 Fransa Bisiklet Turu Panaroması – Neler Oldu?

2018 Fransa Bisiklet Turu’nu geride bıraktık. Le Tour’da neler oldu, kimler öne çıktı, kimler hayal kırıklığı yarattı bir bakalım.

KİM KAZANDI? NASIL KAZANDI?

2018 Fransa Bisiklet Turu’nu Team SKY’ın Galli (Turu kazandıktan sonra kendisine sıkça Britanyalı denmeye başlandı) bisikletçisi Geraint Thomas kazandı. Geraint Thomas’ın şampiyonluğu uzun zamandır görmediğimiz türden. Kendisi takım lideri olmamasına rağmen (takımın şampiyonluk için belirlediği sporcu Thomas olmamasına rağmen) şampiyonluğu elde etti. Team SKY’ın belirlediği lider son beş Tour de France’ın dördünde şampiyon olan ve tura katılmadan önce İtalya Bisiklet Turu’nu kazanan Chris Froome’du. Geraint Thomas’ın şampiyonluğunu lider olmamasına rağmen mümkün kılan şey taht kavgasını kazanması değildi. Thomas ilk haftanın kaotik ortamında elde ettiği zaman farkını turun sonuna kadar korudu. İkonik Alpe d’Huez tırmanışını kazandı ve kimsenin yanına yaklaşmasına izin vermedi. Takımı bazen Geraint Thomas’ı yalnız bıraksa da o doğru zamanda doğru atağı yaptı ve son haftada hiçbir problem yaşamadı. B planı, A planının boşa çıkması beklenmeden uygulanmaya koyulmak zorunda kaldı. Kendisi Froome’un üç yıllık Le Tour hegemonyasına son verdi ve Froome’un Fransa Turu’nu en çok kazanan bisikletçilerden biri olma hayalini erteledi.

Geraint Thomas şampiyonluğu Galler bayrağı ile kutluyor.

PODYUMUN BASAMAKLARI

Sıralamada Thomas’ın ensesindeki isim Team Sunweb’in Hollandalı bisikletçisi Tom Dumoulin’di. Dumoulin Thomas’ın 83 saat 17′ 13″ ile tamamladığı yarışta Thomas’ı 1 dakida 51 saniye geriden takip etti. Podyumun son basamağı ise Team SKY’ın Britanyalı bisikletçisi ve turun son şampiyonu Chris Froome’un oldu. Thomas iki, Dumoulin bir etap kazanarak turu tamamladı. Froome ise etap galibiyeti alamadan turu tamamladı.

Şampiyon Thomas (ortada), iki numara Dumoulin (solda), üç numara Froome (sağda)

Genel klasman sıralaması www.letour.fr sitesinden alınmıştır

DİĞER KLASMANLARI KİMLER KAZANDI?

Yeşil Mayo (Puan Klasmanı): Yeşil mayoyu Bora-Hansgrohe’nin Slovak bisikletçisi Peter Sagan kazandı. Bu klasman şampiyonluğu ile Peter Sagan beşinci kez yeşil mayoyu kazanmış oldu.

Polka Mayo (Tırmanış Klasmanı): Quick Step-Floors’un Fransız bisikletçisi Julian Alaphilippe tırmanış klasmanını zirvede tamamladı.

Beyaz Mayo (Gençler Klasmanı): AG2R La Mondiale takımının Fransız bisikletçisi Pierre Roger Latour 25 yaş altı bisikletçiler arasında en iyi süre ile turu tamamladı ve beyaz mayonun sahibi oldu.

Takımlar Sıralaması: Movistar takımı turu takımca en kısa sürede tamamlayarak takımlar klasmanında zirveyi elde etti.

Kombativite Ödülü: Emirates takımının İrlandalı bisikletçisi Dan Martin tur boyunca devam ettirdiği istekli ve savaşçı performansıyla kombativite ödülünün sahibi oldu.

OLAYLAR

  • Chris Froome tura aklanmış olarak başladı. ASO, Froome’un doping soruşturması sonuçlanmadan son şampiyonun yarışa katılmasına izin vermeyeceğini açıkladıktan bir gün sonra soruşturma apar topar Froome’un aklanması ile sonuçlandı ve son şampiyon yarışa katıldı.
  • Mark Cavendish turu etap kazanamadan tamamladı. Abandone olan Cav iki yıldır etap kazanamıyor ve Eddy Merckx’in 35 etaplık Fransa Bisiklet Turu etap galibiyeti rekoruna yaklaşamıyor. İki senedir kazalar peşini bırakmıyor.

  • Richie Porte yine, yeni, yeniden abandone oldu ve beklentileri boşa çıkardı. Porte son iki yıldır yarış dışı kalıyor.
  • Fernando Gaviria katıldığı ilk Fransa Bisiklet Turu’nda yarıştığı ilk etabı kazandı ve sarı mayoyu bir etap boyunca taşıdı. Gaviria turu iki etap galibiyeti ile tamamladı.
  • Yeşil mayonun son şampiyonu Michael Matthews yarış dışı kaldı. Team Sunweb 2017 Fransa Bisiklet Turunda iki mayo kazanmasına rağmen 2018 yılından klasman biriniliği çıkaramadı.
  • Gianni Moscon yarış devam ederken pelotondan bir bisikletçiyi yumrukladığı için diskalifiye edildi. Moscon daha önce Dünya Şampiyonası’ndan diskalifiye edilmişti ve öncesinde Fransız bisikletçi Kevin Reza’ya ırkçı saldırıda bulunduğu öne sürülmüştü.

https://www.youtube.com/watch?v=NtEBuPbtxpY

  • Katusha’nın Alman bisikletçisi Rick Zabel 11’inci etapta zaman limitinin dört saniye gerisinde bitiş çizgisini geçti. Normal şartlarda sonraki etaplarda yarışamaması gereken Zabel’e yarış komitesi farkın sadee dört saniye olması sebebiyle izin verdi. Zabel bir sonraki etapta yine zaman limitinin dışında kaldı ve tura veda etti.
  • Turda neredeyse sprinter kalmıyordu. Etap galibiyeti alaağı düşünülen isimlerin çoğu yarışın büyük bir bölümünü göremeden abandone oldu. Bu isimlerin bir bölümü Laporte, Cavendish, Kittel, Matthews, Gaviria, Greipel ve Groenewegen.
  • Andre Greipel, Arnaud Demare’nin dağlık 17’inci etaptan sonra Demare’nin son tırmanışı beklenenden çok daha hızlı geçmesi üzerine Demare’yi takım aracından destek alarak tırmanmayla suçladı. Greipel bir süre sonra verilerin kesin olmaması sebebiyle özür diledi.

ÖNE ÇIKANLAR

Geraint Thomas: Şampiyonun hikayesini anlattım. Öne çıkanlara adını yazmamak olmaz. Alpe d’Huez adamım!

Dumoulin ve Thomas

Tom Dumoulin: Giro’daki ikinciliğin ardından Fransa Turu’na katılan Dumoulin’den yorulmuş olduğu düşünüldüğü için pek bir şey beklenmiyordu. Kim bilebilirdi Hollandalı bisikletçi son etaba kadar şampiyonluğu kovalayacağını? Giro’dan sonra Le Tour’da da ikinci oldu Dumoulin ve katıldığı son üç büyük turun hepsinde podyumda yer aldı.

Michal Kwiatkowski: Team SKY’ın Polonyalı “her şeyi” bu turda da üstüne düşeni fazlasıyla yaptı. İnsan üstü bir varlık.

Egan Bernal: Team SKY’ın 21 yaşındaki Kolombiyalı yokuşçusu Bernal kariyerinin ilk Grand Tour’unda başarılı bir tur koştu. Genç yaşına ve tecrübe eksikliğine rağmen dağlarda son anlara kadar takımını çeken Bernal bu sezon Tour of California’yı kazanmıştı.

Julian Alaphilippe: Genellikle klasiklerde öne çıkan Quick Step-Floors’un Fransız bisikletçisi bu turda hem kazandığı etaplarla hem de tırmanış klasmanı mayosunu kazanması ile öne çıktı. Alaphilippe’nin yokuş özellikleri gelişmeye devam ediyor.

Fernando Gaviria: Kolombiyali Sprinter ilk Fransa Turu’nda iki etap kazandı ve sarı mayoyu bir etap sırtına geçirdi.

Sagan: Bildiğiniz gibi.

Primoz Roglic ve Steven Kruijswijk: Lotto-NL Jumbo’nun iki atlısı tur boyunca istekli performanslarıyla kendilerine genel klasmanda sırasıyla dört ve beşini sırada yer buldular. Roglic hem etap galibiyeti aldı hem de podyumu 20. etapta kaybetti. Kendilerini olağan şüpheliler listesine ekleyen ikili bundan sonra gözaltında tutulacak.

John Degenkolb: Alman sprinter 2015 yılında geçirdiği kazadan sonra ilk defa etap galibiyeti yaşadı. Arras-Roubaix arasında koşulan 9. etapta galibiyet yaşayan Degenkolb 2015 yılında aynı rotada Paris-Roubaix’i kazanmıştı.

Dylan Groenewegen: Hollandalı sprinter geçtiğimiz sene kazandığı Champs-Elysees etabından sonra bu sene kazandığı iki etap ile performansını her sene yükseltiyor. O da bir olağan şüpheli.

Philippe Gilbert: Kırık bir diz kapağı ile 57 kilometre bisiklet sürüp etabı bitirmeyi başaran Belçikalı klasikçi bütün övgüleri ve bir psikolog seansını hak ediyor.

KAYBEDENLER KULÜBÜ 

Froome: Geraint Thomas’ın performansına bir türlü cevap veremedi. Üçüncülüğü bile 20’nci etapta Roglic’in zaafiyeti ile elde etti.

Vincenzo Nibali: Lo Squalo’ya ümit bağlayan çok sayıda bisiklet tutkunu vardı fakat kendisi yarışı tamamlayamadı.

Warren Barguil: Fransız yokuşçu geçtiğimiz seneki performansının yanından bile geçemedi. Ne etap kazanabildi ne de tırmanış klasmanında iddialı bir pozisyon yakaladı.

Mikel Landa, Nairo Quintana ve Alejandro Valverde: İsimlere bakıldığında mükemmele yakın bir üçlü. Bu üçlünün herhangi birinin ilk beşe bile girememiş olması ve sadece bir etap galibiyeti çıkarmış olması kesinlikle büyük başarısızlık. Landa geçen yılki turun ekmeğini bir süre daha yiyecek olsa da Quintana’nın kredisi gün geçtikçe tükeniyor. Valverde bu üçlünün arasında bu sezon en çok başarı yakalayan isim.

Marcel Kittel: Alman sprinter bu sezona Katusha forması ile başladı fakat tahminimce Quick Step formasını çok özledi. Geçen sezonki dominant performansından eser yoktu. Takımından beklediği desteği göremediği de açıkça ortadaydı.

COFIDIS: Yıllardır bir etap alamayan Cofidis kalp kırmaya devam ediyor.

Jakob Fuglsang: 2017 Dauphine şampiyonluğu sonrasında bir türlü beklenen patlamayı yapamadı. Yaşı geçerken sözleşmeler de kaçıyor Jakob Bey.

TURA KATILMAYAN AĞIR TOPLAR

Elia Viviani: Yüksek performansına rağmen Fransa Bisiklet Turu’nda bir türlü izleyemedik İtalyan sprinteri. Bunun bir sebebi Quick Step’in sprinter kadrosunun kalitesi.

Tim Wellens: Gelseydi puncheur özellikleriyle etap galibiyetine ulaşabilirdi. Önümüzdeki senelerde daha sık duyacağız adını.

 

Görsel Kaynaklar

https://edition.cnn.com/2018/07/29/sport/tour-de-france-geraint-thomas-wins/index.html

http://www.cyclingnews.com/news/tour-de-france-final-analysis-featuring-thomas-froome-and-dumoulin-podcast/

https://www.telegraph.co.uk/cycling/2018/07/29/tour-de-france-2018-stage-21-results-standings-alexander-kristoff/

http://www.bicyclingaustralia.com.au/news/confirmed-peter-sagan-to-ride-the-2018-tour-down-under

http://www.cyclingnews.com/news/nairo-quintana-landa-and-valverde-could-race-2018-vuelta-a-espana/

https://www.news.com.au/sport/cycling/tour-de-france-2018-philippe-gilbert-reveals-ful-extent-of-injuries-sustained-in-horror-crash/news-story/8faf83c039b95d0c4d45d5b0e8d784eb

https://www.eurosport.co.uk/cycling/tour-de-france/2018/geraint-thomas-secures-historic-win-on-alpe-d-huez-to-extend-lead_sto6854452/story.shtml

Leave a Reply