2017 yılında Erzurum’da düzenlenen Avrupa Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye Buz Hokeyi Milli Takımı; grup müsabakalarında Fransa’ya 10-0, Rusya’ya ise 42-0 gibi net skorlarla mağlup olmuştu. Sosyal medyada ve basında özellikle Rusya maçı geniş yankı bulmuş, bu büyük organizasyonun Erzurum’da düzenlenmesinden çok bu maç konuşulmuştu. Çoğu insan sosyal medyadan bu maça yorum yaparken “Türkiye’de buz hokeyi nerde görülmüş kardeşim?” gibi ifadeler takınmış ve yıkıcı yorumlar kullanmıştır. İnsanların zannettiği bu durumun aksine, Türkiye’de yıllardır gelişmeye çabalayan bir buz hokeyi aşkı var. Gerek milli takım gerekse kulüp takımlarımızın Avrupa başarılarının olduğu bu spor dalını, pakı buz yüzeyine ilk kez koyduğumuz zamandan bugüne kadar inceleyelim.

Türk halkının buz hokeyi ile ilk tanışması bundan yıllar öncesine, 1980’li yıllara, dayanır. O zamanlar sadece İstanbul’da ve Ankara’da oynanan bu spor; İstanbul’da Korukent Buz Pisti’nde, Ankara’da ise Atatürk Buz Pisti’nde ve Gençlik Parkı’ndaki havuz donduğu zaman o parkta oynanırdı. O zamanlar yurtdışından malzeme getirtmek çok zahmetli ve buz hokeyi için gerekli materyaller Türkiye’de üretilemediği için halk kendi malzemesini kendi yapmak zorunda kalırdı. Örneğin kasklar, bisiklet kasklarının içine sünger yapıştırılıp yapılırdı. Gerçek malzemelerini bile daha önce hiç görmemiş Türk halkı; bu spora Türkiye’de yaşayan Amerikalı askerler ile duymuş, ilk defa gerçek kurallarıyla 9 Ocak 1988 yılında Ankara Atatürk Pisti’nde oynamıştır. Maçı, takım kaptanlığını Amerikalı subay Glenn Brown’un yaptığı Ankara karması ile İstanbul’da askerliğini sürdürmüş Sinisha Tomic’in önderliğindeki İstanbul karması yapmıştır. Eksi 15 derece sıcaklığına rağmen maçı 200 civarı kişi izlemiştir ve basında bu maçtan sıkça söz edilmiştir.

 

Soldaki dönemin bakanı ve sağdaki Glenn Brown

1989 yılında Türkiye, buz hokeyine karşı gelişimine 1988 yılındaki gibi tam gaz devam etmiştir. Şubat ayında Ankara’da inşa edilen Bel-Pa Buz Pateni salonu, Türkiye’nin ilk olimpik buz hokeyi pistiydi. Aynı yıl, Ankara Tarım Kredi Buz Hokeyi takımı ile İstanbul Paten kulüplerinin maçı organize edilmiştir. Bu maçı bu kadar özel kılan unsur, Türkiye’de organize edilmiş Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu’nun (IIHF) kriterlerine uygun ilk maç olmasıdır. Bu maç ve bu maçtan sonra düzenlenecek maçlar için Avrupa’dan buz hokeyi ekipmanları getirtilmiştir. Aynı yıl Cüneyt Kozan ve Fahri Paslı tarafından ilk buz hokeyi okulu açılmıştır ve nitelikli oyuncu yetiştirilmesi için çok önemli bir adım atılmıştır. 1990 yılında ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Buz Hokeyi kulübü kurulmuştur ve oyuncular o zamanın parası 400 lira karşılığında Ankara Tarım Kredi’den transfer edilmiştir. Bu oyuncular Ankara Büyükşehir Belediyesi kulübüne, Türkiye’de ilk defa organize edilmiş; İstanbul Paten, Ankara Atatürk ve İstanbul Boğaziçi Patinaj kulüplerinin katılmış olduğu şampiyonayı kazandıracaktı. Bu gelişmeleri 1991 yılında Federasyon’un kurulup IIHF üyeliği kazanması, 1992 yılında Türkiye Buz Hokeyi Milli Takımı’nın ilk dünya şampiyonasına katılması ve 1993 yılında ilk ulusal ligin kurulması takip edecekti.

Günümüzde Türkiye’de sekiz farklı lig, otuz farklı lisanslı takım vardır ve işin en önemli tarafı; bu otuz takım yedi farklı ilin takımıdır. Birkaç yıldır sponsorluğunu Didi’nin yaptığı Türkiye Buz Hokeyi Süper Ligi’nde sekiz farklı takım vardır ve ilk dörde girmek için mücadele ederler. Birincinin dördüncüyle, ikincinin üçüncüyle iki maç yaptığı play-off yarı finallerinde şampiyonu tek maç belirler. 1993 yılından beri her yıl düzenlenen bu turnuvayı dokuz farklı takım şampiyon olarak tamamlamıştır. En fazla şampiyonluğu bulunan kulüp, yedi şampiyonluğuyla Ankara Büyükşehir Belediyesidir. 2017- 2018 sezonunda Süper Lig’de bu dokuz şampiyon takımdan sadece dördü vardır ve dahası, Süper Lig’de olmayan bu beş kulüp, federasyonun resmi sitesinde lisanslı kulüpler arasında yer almamaktadır ki bu beş kulüp arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi ve altı şampiyonluğuyla Polis Akademisi Buz Hokeyi kulübü de vardır. Şimdiye kadar kurulmuş kulüpleri inceleyecek olursak üç farklı aşamada incelememiz gerekir. Bunlar: belediye kulüpleri, spor okulları kulüpleri ve üniversite kulüpleridir.

Belediye kulüpleri, Türkiye buz hokeyi kulüpleri arasında en başarılı kulüpler arasında olduklarını kesinlikle söyleyebiliriz. Doksanlı yıllarda en başarılı kulüp olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük meşalesini günümüzde Zeytinburnu Belediyesi Buz Hokeyi kulübüne teslim etmiş olması bu düşüncenin en güçlü örneklerinden birisidir. Zeytinburnu Belediyesi, 2010 yılında “Doğaya Destek Sizden Buz Pateni Biletiniz Bizden” projesiyle kurulmuş bir kulüp ve bu projeyle hayata yeniden dönmeye çalışan gençleri kulübe dahil ederek onlara destekte bulunan bir kulüptü. 2014-2015 ve 2015-2016 sezonlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni, 2016-2017 sezonuda Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ni finalde yenerek şampiyonluğa uzanmış ve 2016-2017 sezonunda Continental Cup A grubunu birinci bitirerek ülkemize ilk Avrupa şampiyonluğunu getirmiştir. Son 3 yıldır finalde karşılaştığı ekiplerin de belediye kulüpleri olması, bu kulüplerin en başarılı kulüpler olduğunu gösterir. Bana göre temel nedeni kadrosunda bulunan Türk oyuncuların neredeyse hepsinin milli takımda olması ve kadrosunun yarısının deneyimli yabancı oyunculardan oluşmasıdır.

Üniversite kulüpleri arasında ligde bulunan tek ekip Koç Rams’tir ve üniversite kulübü olup şampiyonluğu bulunan tek ekip Ankara Panthers’tir. Yeni jenerasyonu buz hokeyine adapte etme anlamında çok önemli olan üniversite kulüpleri uluslararasındaki popülerlikleriyle oyuncularını dünyaya tanıtabilir. 8 Şubat 2018 de ESPN’nin hazırladığı bir haberde Koç Rams’in hücum oyuncusu Tuna Karakurum’un Gümüş Patenler’e karşı attığı gol anlatılmış ve dünyada yılın golü olabileceği anlatılmıştır.

Paten, buz hokeyi gibi çeşitli branşları her çocuğa her yaş kategorisinde takımlara sahip özel kulüpler, çocukların buz hokeyine ilk adımı atmalarını sağlıyor. Narmanspor, Gümüş Patenler, Buz Korsanları gibi kulüpler ülkemizde bu işi en özverili yapan kulüpler arasında sadece birkaçı. İstanbul Paten kulübünün Continental Cup derecesiyle ülkemize ilk Avrupa başarısın getirmiş bu kulüp öncülüğünde Türkiye Buz Hokeyi altyapıları geliştiriliyor ve geliştirilmeye devam edilecek.

27 yıldır adım adım geliştiğimiz bu yolda gerek kulüp gerek milli takım bazında bir sürü mağlubiyet aldık. Bunun yanında fon yetersizliği yüzünden kapatılan kulüpler, medyada buz hokeyinin iyi yönlerinin anlatılmayıp halkın buz hokeyine karşı teşfiğinin artırılmaması ve kulüplerin az seyircisi bu kötü durumun adeta kreması. Oysaki tesislerimizle, oyuncularımızla, kulüplerimizle gelişmemizi bütün Avrupa takip ediyor durumda. 1992 yılında katıldığımız Dünya Şampiyonası’nda aynı sene kurulan Güney Afrika’ya 18-1 yenilmemizden 2016’daki şampiyonada yine Güney Afrika’yı 7-2 mağlup ederek klasman yükseldik, kaç kişi bu durumun farkında veya kaç farklı haber kanalı bunun haberini yapmış durumda? Her geçen gün yeni başarılar eklediğimiz bir branşa adapte olmaya çalışıyoruz ve mağlubiyet kadar doğal bir şey yoktur. Bu branşta prestijimizi yükseltmeli, piste çıktığında her zaman milli takımımızın arkasında olmalıyız. Hazır Didi Süper Lig’inde play-off lar da başlamışken Sports TV’yi açıp bu güzel organizasyonu takip etmeyi şiddetle tavsiye ediyorum.

 

Kaynakça:

http://bilgibankasi.tbhf.org.tr/Anasayfa http://www.wiki-

zero.com/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvU8O8cGVyX0xpZ18oYnV6X 2hva2V5aSk

http://www.wiki- zero.com/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvMTk5Ml9NZW4lMjdzX1dvc mxkX0ljZV9Ib2NrZXlfQ2hhbXBpb25zaGlwcyNXb3JsZF9DaGFtcGlvbnNoaXBfR3JvdXBfQzJfLjI4U291dGh fQWZyaWNhLjI5

 

Resimler:

 TBHF Logo: http://www.wiki-zero.com/wiki/tr/T%C3%BCrkiye_Buz_Hokeyi_Federasyonu

Milli Takım oyuncusu: http://www.tbhf.org.tr/Haber/Tekhaber/11482

Haber Küpürü: http://hokeyturkiye.blogspot.com.tr/2016/

Bakan ve Glenn Brown: http://www.mlive.com/news/jackson/index.ssf/2013/11/glenn_brown_jackson_native_con.html

Ankara Büyükşehir: https://www.pinterest.co.uk/pin/568157309217838849/

Zeytinburnu Belediyesi: http://continental-cup2017-groupa.iihf.hockey/en/news/turkish-delight/

Koç Rams: http://www.tbhf.org.tr/Lig?sezon=6043

Ankara Panthers: https://www.pinterest.com/pin/465489311466880620/

Narmanspor: http://www.narman.bel.tr/Detay/simdi-cok-iyi-durumdayiz.html?foto=1

Leave a Reply