Çin’in Wuhan kentinde Ocak ayında ortaya çıkan coronavirüs, tarihin en büyük küresel krizlerinden birine sebep oluyor. Bu virüs, Ocak ayında ortaya çıkmasına rağmen tüm Dünya’ya yayılması ve dünyada bazı önlemlerin alınması her ülke için farklılık gösterdi. Bu sürecin zaman çizelgesine bakacak olursak, NBA aslında miladı başlatan organizasyon olarak nitelendirebilir çünkü organizasyonel olarak tamamen durdurulma kararını veren ilk büyük organizasyon oldu. Bu nedenle, başta Amerika daha sonra Avrupa’daki eğlence sektörünü ve spor kulüplerini, daha sonra da tüm ülkeleri alarma geçiren bir harekete imza atmış oldu.

Şubat ayında ABD’de yayılmaya başlayan coronavirüs, NBA yönetimini düşündürmeye başlamıştı ve yapılan toplantılar sonucu virüsün yaygın olduğu eyaletlerde bazı maçların seyircisiz oynanabileceğine dair bir karar alınmıştı. Örnek olarak, 13 Mart’ta oynanması beklenen Golden State-Brooklyn maçının seyircisiz oynanmasına karar verilmesini söyleyebiliriz. Fakat, 12 Mart gecesi, Utah Jazz – Oklahoma City Thunder maçı öncesi yapılan testlerde Rudy Gobert’in COVID-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı ve o maç direkt olarak ertelendi. O gece diğer maçlar oynandıktan sonra NBA ani bir kararla ligleri tamamen durduğunu açıkladı.

Rudy Gobert’in COVID19 pozitif çıkması üzerine o hafta basın toplantısında virüsü hafife alan tavırları ve hareketleri medyada büyük yankı buldu ve ciddi bir tepki aldı. Takım arkadaşı Donovan Mitchell’ın da pozitif çıkması üzerine, NBA’de özellikle son zamanlarda Utah ile oynamış takımların test yapma kararı almasına neden oldu ve kriz daha da büyük bir hale geldi. Daha sonraki günlerde, Brooklyn Nets’den aralarında Kevin Durant’in de olduğu 4 oyuncu, Detroit’ten Christian Wood, Boston’dan Marcus Smart’ın ve çeşitli takımlarda isimleri açıklanmayan oyuncu ve personellerde COVID19 vakasının tespit edildiği duyuruldu. Oyuncuların neredeyse hiçbiri COVID19 semptopları taşımıyordu, daha sonraki günlerde yapılan açıklamalarda hepsinin bu hastalığı atlattığı belirtildi.

Gobert’in tepki alan görüntüleri

Bundan sonra liglerin ne zaman ve nerede başlayacağı gibi soruların cevapları oldukça meçhul. Buna ek olarak, bu kararları almak oldukça riskli ve zor çünkü liglerin durdurulma kararını almak böyle bir krizde yapmanız gereken ilk ve tek şey olarak gözükse de, yeniden başlatmak oldukça büyük bir sorumluluk istiyor. Şu anda liglerin devamı için öngörülen genel durum, 30 takımın oyuncularının ve personellerinin Vegas’ta bir kampa alınıp izole bir şekilde sezonun kalan küçük bir kısmını ve play-offların seyircisiz bir şekilde oynanması yönünde. Ancak, bu krizin henüz başında olmamıza rağmen ABD’de 482 bin aktif COVID19 vakası bulunmakta. İleriki dönemde, bir maçın oynanması değil sokağa çıkmak bile söz konusu olmayabilir. ESPN muhabiri Adrian Wojnarowski’den gelen haberlere göre son zamanlarda NBA lobilerinde liglerin tamamen iptal olacağına dair bir havanın olduğuna dair yönünde. Bir diğer ESPN muhabiri Brian Windhorst’a göre de ligin oynanmasının tek koşulu Vegas’ta izole olması beklenen oyuncu ve personellere bu durumdan önce test yapılması yönünde.

NBA organizasyonuna mensup her oyuncu,personel,yönetici ve biz taraftarlar ligin kalanının oynanmasını çok istesek de, burada hayattaki en önemli konsept, insan yaşamı söz konusu. Virüsün geleceği nokta, yaratacağı tehlike ve insanların buna geliştirebildiği önlemlere bağlı olarak Adam Silver ve ekibi bir karar verecektir. Umarız, bu süreci beklenen iyi senaryolarda görürüz ve hayatın da normale dönmesiyle NBA’i tekrardan izlemeye başlarız.

Leave a Reply