NBA’de Maçlar Neden Ertelendi? Irkçılık Ve Covid-19 Ekseninde NBA

Amerika'da Irkçılık Ve NBA'e yansımaları

NBA (National Basketball Association) diğer tüm spor dalları gibi dünyayı kasıp kavuran pandemi dolayısıyla müsabakalara ara vermişti bildiğiniz üzere. “#WholeNewGame” sloganı ile geçtiğimiz günlerde 22 takımlı bir sistem ile DisneyWorld’de izole edilmiş bir ortam sağlanarak normal sezona devam edilmeye başlanmıştı. Bu sistem ile birlikte oyuncular ve teknik personel ile destek ekipleri, bu alanda NBA sezonu bitene kadar kalacaklar ve Covid-19’un olumsuz etkisi azaltılmaya çalışılacaktı. Ancak dün gece itibariyle maçların yapılması tamamen başka bir sebepten dolayı askıya alındı. Bu sebep aslında sezona devam edilme kararı alınmadan önce de gündem olmuştu, tartışılmıştı. 

Milwaukee Bucks takımı oyuncuları milli marş sırasında diz çökerken

Amerika’daki siyahilere yönelik ırkçılık hareketlerinin George Floyd’un öldürülmesi ile bambaşka bir boyuta ulaşmasıyla birlikte ırkçılık olaylarına, ırkçı söylemlere ve hareketlere herkes gibi sporcular da tepki göstermek istiyordu ve bunu halihazırda ülke genelinde yürütülen protestolarda sokaklara inmek suretiyle yapabildiler. Daha sonra NBA’in normal sezona kaldığı yerden devam edeceği yönünde spekülasyonlar başlayınca oyuncular da böyle bir dönemde, ırkçı davranışları görmezden gelerek oyunlara devam etmek istemediklerine dair beyanlarda bulunmuşlardı ve sezonun devam edip etmemesi tartışılmaya başlanmıştı. Ancak aralarında Lebron James’in de olduğu bir kesim insan, NBA’in sağladığı platformu ırkçılığa karşı bir ses oluşturmak için kullanabileceklerini de belirterek sezona devam etme kararı alınırsa destekleyeceklerini duyurdu. NBA yönetimi de oyuncuların formalarının arkasına ırkçılığa karşı bir mesaj bastırmaları, salonların parkelerine “Black Lives Matter” gibi ırkçılık karşıtı söylemlerin yazılması gibi bazı yeniliklerle oyuncuların ve takımların isteklerine karşılık verdi. Sonrasında da sezon daha önce de belirttiğimiz gibi hem Covid-19 konusunda alınması gereken önlemlere dikkat edilerek hem de ırkçılık karşıtı bir ses oluşturularak devam etmeye başladı.

Ancak dün geceyle birlikte play-off kapsamında oynanan maçlar ırkçılık nedeniyle sekteye uğradı. Geçtiğimiz gün Jacob Blake isimli bir vatandaşın polis tarafından 7 el ateş edilerek öldürülmesi sonucu polisin uyguladığı şiddeti protesto etmek için, gece oynanması gereken üç maçta oyuncular sahaya çıkmadı. Bu durumda NBA’de kalan maçların oynanması konusunda büyük bir belirsizlik oluştu. Bazı takımlar oynamak isterken Los Angeles Lakers ve Los Angeles Clippers gibi şampiyonluğa aday iki takım bu şartlarda oynamaya devam etmeyeceklerini belirtti. Şu an için maçlar süresiz bir şekilde ertelendi. Tabii ki oyuncuların böyle bir aksiyon almaları çok önemli bir şey. Toplum içinde böylesine büyük tesire sahip olan oyuncuların oynamayarak tepki göstermesi ile tüm dünyada izlenen bu platform aracılığıyla ırkçılığa karşı söylemlerin seslerini her yere duyurması sağlanıyor ve bu da hem Amerika hem de diğer ülkelerde ırkçı düşüncelerle savaşılması konusunda çok önem ve anlam ifade ediyor. Haksızlığa karşı bu tarz tavırların her yerde gösterilebilmesini umuyoruz. Bakalım zaman ne gösterecek bizlere?

Leave a Reply