Tarihi boyunca büyük rekabetlerin ve dominasyonların yer aldığı bir spor bisiklet. Jacques Anquetil ve Raymond Poulidor ya da Lance Armstrong ve Jan Ullrich geçmişte uzun yıllar boyunca birbirleriyle mücadele eden bisikletçilerden sadece bazıları. Özellikle son yıllarda bisiklet daha da görkemli rekabetlere sahne oluyor. Öyle ki izlediğimiz her yarışta çekişmenin tavan yaptığı ikililer görebiliyoruz. Jonas Vingegaard ve Tadej Pogacar rekabeti başta olmak üzere bu ikiliye farklı yarışlarda dahil olan Remco Evenepoel, Primoz Roglic ve daha bir sürü isim genel klasmanı uzun süre domine eden Chris Froome sonrası bisikleti tekrar hareketlendirdi. Fakat bu yazıda bir genel klasman mücadelesi olmamasına rağmen şu an bisikletteki en büyük rekabetin iki kahramanına odaklanıcağız: Wout van Aert ve Mathieu van der Poel.

Van der Poel bisikletin içinden gelen bir aileye doğmuş. Babası Hollandalı eski bisikletçi Adri van der Poel önemli bir bisikletçi fakat asıl annesinin babası yani dedesi başta bahsettiğimiz rekabetlerde de ismini geçirmiş olduğumuz, bisikletin en büyük efsanelerinden Raymond Poulidor bir diğer adıyla ‘’Eternal Second’’. Bir tarafı Hollanda bir tarafı Fransa’ya uzanan kökleri Belçika’da doğup büyümesiyle de beraber bisikletin önemli üç ülkesinde de kabul görmesini sağlamış Van der Poel’ün. Öte yandan Van Aert ise bisikletle alakası olmayan Belçikalı bir ailenin oğlu. Rekabetleri çocukluk yıllarında başlıyor bu ikilinin. 8 yaşında birbirlerine karşı ilk kez 2012 Cyclo-cross Dünya Şampiyonasında -Van der Poel’ün saniyelerle kazandığı- yarıştıklarından beri de karşılaştıkları her yarışta rekabetleri katlanarak artıyor.  2015-2021 yılları arasında da bu ikilinin Cyclo-cross yarışlarına Van der Poel’ün 4 Van Aert’ın da 3 birinciliği olması üzerine adeta ambargo koyarak büyük bir dominasyon yarattıklarını söyleyebiliriz. Hatta Van der Poel şu sözleriyle özetliyor bu dominasyonu: ‘’Bu diğerlerinin hızlı sürmediğinden değil ama görüyoruz ki en iyi seviyemize geldiğimizde en güçlü ikimiz oluyoruz.’’

Rekabet daha sonra yol bisikletinde de devam etti. Bu sefer de özellikle klasik yarışlarında ikiliden inanılmaz mücadeleler görmeye başladık. Cyclo-cross da rakamlarda az da olsa önde olan Van der Poel yol bisikletine geçildiğinde Van Aert’ın büyük adımlar atmasıyla avantajını kaybetti ve bu durum rekabetin daha da güçlenmesine yol açmış oldu. Aslında bir süre sonra da ikilinin seçtiği farklı kariyer yollarıyla çekişme olduğu yerde kalsa da sayılar giderek önemsizleşmeye başladı. Van Aert son yılların en güçlü takımı Jumbo-Wisma’nın en değerli parçalarından biri. Takımının Tour de France şampiyonluklarında büyük pay sahibi olmasıyla birlikte kendisinin de 9 Tour etabı var. Ayrıca 2022 Tour de France’ının puanlar klasmanı şampiyonu ve yeşil mayosunun sahibi. Çok yönlülüğü onun en büyük gücü. Kendisi hem sprint finaline girerken hem dağ etabında pelatonu çekerken hem de harika bir zamana karşı performansına imza atarken görebiliriz. Van der Poel ise yol bisikletine daha sonradan girmesine rağmen şimdiden 5 anıtsal klasiğin üçünü kazandı. Henüz Tour de France’da aynı etkiyi gösteremese de takımı Alpecin-Deceuninck’in lideri olarak takımının sprint hegemonyasının mimarlarından biri. Bu sene kazandığı yol bisikleti Dünya Şampiyonu unvanı da kariyerine eklediği bir başka başarısı.

Bütün bunlarının yanında ikilinin iyi anlaştıklarını ya da arkadaş olduklarını söyleyemeyiz tabiki. Wout van Aert’ın eski antrenörü Cyclingnews’le olan bir konuşmasında hiçbir zaman yakın olmadıklarını söylüyor. “Yarışlarda birbirleriyle hiç konuşmazlar ama aralarında kötü bir his yok. Birbirlerinin yaptıklarına saygı duyuyorlar.” Sürekli birbirine karşı yapılan bu mücadelede de aksi düşünülemezdi zaten. Fakat her yarıştıklarında karşılıklı duyulan saygıyı net bir şekilde görebiliyoruz. Yani bu rekabetin spora özellikle bisiklete çok yakıştığını söyleyebiliriz. İleri zamanda bu mücadelenin nereye varıcağını bilemeyiz ama çoğu bisikletsever için şu anda Mathieu van der Poel ve Wout van Aert’ın katıldığı her yarış büyük bir seyir keyfi vadediyor.

Fotoğraflar eurosport’tan alınmıştır.

Kaynakça

https://www.procyclingstats.com/rider-vs-rider/mathieu-van-der-poel/wout-van-aert/same-race-results

https://www.cyclist.co.uk/in-depth/best-of-enemies-cyclings-greatest-pro-rider-rivalries

Leave a Reply