Yaz döneminin yaklaşması ile hareketlenen turizm sektöründe birçok firma kampanya başlatmış durumda, en ilgi çekenler ise Ankara ve İstanbul kalkışlı Avrupa turları. Sağladığı konforlu ulaşım sayesinde yıllardır bu alandaki liderliğini sürdüren zeplinlerin, gelişen teknoloji ile daha da güç kazanması bekleniyor.

BW13~The-Hindenburg-Airship-1936-Posters

Hindenburg Manhattan semalarında

 Yukarıdakiler bir gazetenin ilan sayfasından ya da internet sitesinden alınmış, kurgu olmayan cümleler olabilirdi. Tabi 76 yıl 6 gün önce Hindenburg faciası yaşanmasıydı. 6 Mayıs 1937 Perşembe günü, LZ 129 Hindenburg Zeplini Lakehurst Askeri Hava Limanı’na iniş yapacağı sırada çıkan yangında kül oldu ve mevcut 36 yolcu ve 61 mürettebattan 13 yolcu, 22 hava mürettebatı ve 1 yer mürettebatı hayatını kaybetti. Bu kazadan sonra zeplinler hava taşımacılığındaki önemlerini kaybetti ve yerlerini uçaklara bıraktı. Hindenburg faciası ile ilgili komplo teorilerine geçmeden önce zeplinin tarihinden bahsetmekte yarar var. Alttaki linkten kaza sırasında çekilen görüntüleri izleyebilirsiniz.

Zeplin-Patlama-680x505

Patlama anı

 Patlama anının videosu için tıklayın.

 Kont Ferdinand von Zeppelin tarafından icat edilen zeplinin başarılı olmuş ilk uçuşu Fransız mühendis Henri Giffard tarafından 24       Kasım 1852 yılında gerçekleştirilmiştir. Giffard 160 kg ağırlığındaki ve 3 BG’ndeki buhar makinasını 43 metre uzunluğunda ve 12 metre  çapındaki, hidrojenle dolu bir torbanın altına takarak Paris’ten havalanıp 30 km uzaklıktaki Trappes’e uçarak gerçekleştirilmiştir.(1) En uzun zeplinlerden biri olan LZ – 129 Hindenburg 245 metreyi bulan devasa uzunluğa sahiptir.

800px-Giant_Aircraft_Comparison

Zeplin – Uçak karşılaştırması

 Zeplinin ilk başarılı uçuşunun gerçekleştiği 1850’li yıllarda Osmanlı’daki gelişimlere göz atmak gerekirse 1843 yılında yapımına başlanan Dolmabahçe Sarayı’nın inşası sürmektedir. Kırım Savaşı patlak vermiştir ve bunları ilk dış borçlanmamız izlemiştir. Günümüzde olduğu gibi o dönemde de inşaat sektörü pek bir rövanştadır anlaşılan, gerçi üretilen eserlerin sürekliliğine baktığımızda zeplinler kullanımdan kaldırılalı yıllar olmuşken, Dolmabahçe Sarayı ağırladığı turistlerle Kültür Bakanlığı için para kaynağı olmaya devam etmektedir.

5900805-media_httpwwwairships_lcyst

Hindenburg’un iç dizaynı

 Zepline dönecek olursak, 1900’lü yılların başlarında altın çağını yaşayan zeplinler özellikle Nazi Almanya’sı tarafından bir nevi propaganda amacı olarak kullanılmış ve zeplinlerle pek çok Atlantik ötesi sefer düzenlenmiştir. Son derece konforlu olan zeplinler adeta uçan bir otel gibi hizmet vermektedirler. Cumhuriyet gazetesinin kurucusu ve başyazarı olan Yunus Nadi de Almanya bandıralı Graf Zeppelin’le 1929 yılında Avrupa üzerinde yaptığı 49 saatlik bir yolculuk yapmış ve bu yolculuğu sırasında gazetede yayımlanan yazılarını 49 Saat “Graf Zeppelin” ile Havada adlı kitabında toplamıştır. Yunus Nadi kitabının imzalı bir nüshasını Atatürk’e armağan etmiştir ve bu ithaf edilmiş özel nüsha Anıtkabir’deki Atatürk kitaplığında 1949 no ile muhafaza edilmektedir.(2)

big_hindenburg_promenade_deck

Seyir için dizayn edilmiş pencereler

 Hindenburg’un kaza sonucu mu yandığı yoksa bir sabotaja mı kurban gittiği tartışmaları hâlâ sürmektedir. Bu konuda pek çok belgesel çekilmiş, makale ve kitap yayımlanmıştır. Günümüzde başta NASA olmak üzere pek çok kuruluş zeplinlerin yeniden kullanımı için çalışma yürütüyor, kim bilir yirminci yüzyılın başlarında zamanının çok ötesinde bir konfor sunan bu devasa araçlar belki de önümüzdeki yıllarda yeniden semalarımızda dolaşmaya başlayabilir.

big_hindenburg_smoking_room

Hidrojen dolu zeplinin içindeki sigara odası

[box_dark]KAYNAKÇA[/box_dark]

Leave a Reply