İki Kardeşin Kavgasından Bize Kalanlar: Adidas ve Puma

Kardeş kavgası dediğimiz olgu Adem ve Havva’dan beri dünya üzerinde etkilerini hissettiren bir olgudur. Bu kavgalar bazen küçük, bazen de büyük sonuçlar doğursa, bazen birkaç saat bazen de bir ömür sürse de bugün bizim ilgileneceğimiz kardeş kavgası Adolf Dassler (Adidas’ın kurucusu) ve Rudolf Dassler (Puma’nın kurucusu) adındaki iki kardeş arasındaki olacak.

Dassler kardeşler İkinci Dünya Savaşı Almanya’sında ayakkabı yapıp satmak için kendilerine bir atölye kurdular ve bu atölyenin adını da Gebrüder Dassler Ohg koydular. Ürettikleri ayakkabılar sporculara, bilhassa da atletizm ile ilgilenen sporculara yönelik oluyordu ve bu ayakkabıların çok kaliteli ayakkabılar olduğu söylenirdi. Kişiliklerine daha uygun olmasından dolayı Adolf Dassler daha çok üretim tarafında etkinken, Rudolf Dassler ise pazarlama tarafında etkindi.

Dassler kardeşlerin adının ilk olarak duyulması için takvimlerin 1936 senesini göstermesi gerekliydi. Bu yıl içinde Berlin’de düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nda Amerikalı atlet Jesse Owens’ı kendi ayakkabılarını giymesi için ikna edebilmişlerdi. Jesse Owens’ın o yıl 4 altın madalya kazanmasıyla ikili isimlerini neredeyse tüm dünyaya duyurmayı başarmışlardı.

Bu başarı ikilinin birlikte elde ettikleri en büyük başarılarıydı. Bu olaydan sonra ikilinin arasında önceden de yer edinen kıskançlık duygusu daha da artmaya başlamıştı. Dassler kardeşler yaptıkları her şeyde beraber oldukları için aralarındaki gerilim ve kıskançlık sürekli olarak artmaya devam etmişti. İkili birlikte Nazi Partisi’ne katılmış, Wehrmacht adlı savaş botunun üretimine yardımcı olmuşlardı.

Dassler kardeşlerin büyük kavgası Müttefiklerin Herzogenaurach’ı bombalaması sırasında kardeşlerin eşleriyle beraber aynı sığınağa kaçmasıyla yaşandı. Rudolf ve eşi Adolf ve eşinden daha çok sığınağa gelmişlerdi. Adolf ve eşi sığınağa geldiklerinde Adolf’un müttefikler için “Kahrolasılar, yine geldiler” demesini Rudolf üzerine alınmıştı. İkili arasında bu yanlış anlaşılmadan çıkan kavga Adolf’un Rudolf’u Amerikalılara ihbar etmesine neden olacak kadar büyümüştü. Bu olaylardan sonra ikili hiçbir zaman bir araya gelemediler ve birbirlerine rakip olmaya başladılar.

1948’de Dassler kardeşler Aurach Nehri’nin iki yakasında kendi fabrikalarını kurdular. Adolf Dassler’ın firmasının adını kendi adı ile uyumlu olsun diye (Adi Dassler) Adidas koydu. Rudolf Dassler’ın ise ilk başta kardeşi gibi düşünüp Ruda koysa da daha sonradan adını Puma’ya çevirdi. Bu iki fabrika Herzogenaurach şehrinin savaş sonrasında kalkınmasına ne kadar katkıda bulunduysa da zaman içinde şehirde insanların bir diğerine karşı ayrımcılık yapması için bir neden haline gelmişlerdi. Bu artık iki kardeş kavgası olmaktan da çıkmıştı. Halk Adidas’çılar ve Puma’cılar olarak ikiye bölünmüştü. Adidas çalışanlarının çocukları Puma çalışanlarının çocuklarıyla oynamamaya başladılar ve sonunda Adidas ve Puma çalışanları arasında evlilik dahi yasaklandı. Bu sürtüşme o kadar büyüdü ki insanlar karşısındakiyle iletişime geçmeden önce onun hakkında bir fikir sahibi olmak için ilk önce ayakkabılarına bakar olmuşlardı.

Rudolf’un 1974, Adolf’un da 1978 yıllarında vefat etmelerinden sonra dahi bu kavga sürmeye devam etti. Şirketler sürekli olarak birbirlerini şikayet ettiler, mahkemeye verdiler ve aralarındaki kavga sürüp gitti. 2009 yılında iki şirketin yöneticilerinin kararı ile 21 Eylül Dünya Dostluk Günü’nde yapılan dostluk maçı sonrasına kadar iki kardeş, daha sonra ise iki şirket arasındaki kavga 61 sene sürdü.

Bugün iki şirket arasında piyasada birbirine rakip olan iki marka olmanın doğası gereği varolan rekabetin dışında herhangi bir husumet olmasa da 20 sene öncesine kadar durum böyle değildi. Puma ve Adidas aslında birbirinden daha iyi olmak isteyen iki kardeşin birbirini alt etme duygusuna yenik düşerek birbirlerine karşı açtıkları iki fabrikadan başka bir şey değillerdi.

 

Kaynakça

Adolf (Adi) and Rudolf (Rudi) Dassler. tarih yok. Websitesi. Haziran 2018. Buradan alındı: http://www.fashionmodeldirectory.com/designers/adolph-adi-and-rudolf-rudi-dassler/

Hürriyet Gazetesi Yazar Ekibi. Adidas’la Puma 61 Yıllık Küskünlüğe Bir Günlük Mola Verip Maça Çıkacak. 19 Eylül 2009. Websitesi. 6 Haziran 2018. Buradan alındı: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/adidas-la-puma-61-yillik-kuskunluge-bir-gunluk-mola-verip-mac-a-cikacak-12513524

Şahin, Eser. İki Kardeşin Kavgasından Doğan İki Efsane Marka Adidas ve Puma. 2017. Websitesi. Haziran 2018. Buradan alındı: http://www.webtekno.com/iki-kardesin-kavgasindan-dogan-iki-efsane-marka-adidas-ve-puma-h22327.html

Fotoğraf Kaynakçası

http://www.thebrandage.com/kavgadan-dogan-iki-marka-adidas-ve-puma

https://tr.pinterest.com/pin/568509152949559050/

https://www.youtube.com/ watch?v=FK0WXVa-204

Leave a Reply