Büyük Alfred’in İngiltere’yi tek çatı altında toplamasından sonra, Güller Savaşı ya da Kuzenler Savaşı olarak da bilinen ve Yorklar ile Lancasterlar arasındaki büyük savaşlara kadar İngiltere taht kavgalarından uzak bir durumdaydı. Plantagenet hanedanını ikiye bölen bu çatışma o kadar şiddetliydi ki, entrika ve savaşlarla dolu olan Game of Thrones’da da bu hanedanların mücadelesi bize Starklar ve Lannisterların mücadelesi olarak sunuldu. Bu taht savaşını, York’un üç evladı Edward, George ve Richard kazandı. Kardeşlerin en büyüğü, IV.Edward adı ile tahta geçti ve bir barış dönemi başlattı. Bu süreçte kralın en güvendiği isim küçük kardeşi Richard’dı. George’un ihanete yatkın tavrı ve tahtta gözü olması Richard’ı daha önde tutuyordu. George’un ihanetten idam edilmesi ile Richard tahtta bir sıra daha yükselmiş oldu. Lakin Richard’ın önünde kralın oğulları Edward ve Richard vardı. Nitekim 1483’te IV.Edward’ın ölümü ile taht, henüz 12 yaşında olan oğlu Edward’a kaldı ve kral ölmeden önce kardeşi Richard’ı Kral Naibi olarak ilan etti. Amcası ve üvey ağabeyi ile Londra yolunda olan veliaht prens Edward, yolda amcası Richard tarafından karşılandı ve Londra’ya beraber ulaştılar. Kral Naibi Richard, veliahtın korumalarını ise Pontefract Kalesine gönderdi. Londra’ya vardıklarında veliaht Edward Londra Kulesine gönderildi. Taç giyme töreninden önce kralların Londra Kulesine gidip orada kalmaları bir gelenekti. Ancak Edward’ın taç giyme töreni ertelenip durdu. 4 Mayıs olarak belirlenen tarih 25 Haziran’ a ertelendi. Bu ertelemeye sebep olarak Richard, Londra’daki Lancaster taraftarlarına karşı önlemler alması gerektiğini söyledi. Bu süreçte IV.Edward’ın eşi Elizabeth Woodville, kızları ve Prens Richard ile Londra’daki en güvenli yerlerden olan Westminster Manastırı’nda saklanıyordu. Kral Naibi Richard, yeğeni Richard’ın daha iyi korunması gerektiğini ve Lancasterların eline düşerse ağabeyine karşı kullanılabileceğini söyleyerek dokuz yaşındaki prensi Westminster Manastırı’ndan alıp ağabeyi Edward’ın yanına, Londra Kulesine götürdü. 

IV.Edward (solda) ve III.Richard (sağda)

İki prensin de Londra Kulesinde olmasıyla birlikte Richard, önce Edward’ın taç giyme törenini süresiz bir şekilde erteledi. Sonrasında ise lordların da desteği ile ağabeyi IV.Edward’ın Kraliçe Elizabeth Woodville olan evliliğininin resmi olmadığını bu yüzden de geçersiz olduğunu ortaya attı. Bu durum herkes tarafından kabul edildi ve kuledeki prensler gayri meşru duruma düştü. Bütün bu yaşananlardan sonra Richard, III.Richard adı ile 3 Temmuz 1483’te taç giydi. 

 

III.Richard’ın saltanatı buna rağmen tehlikedeydi, zira birçok Yorklu lord için IV.Edward bir kahramandı ve kraliçelerine ile prenslerine yapılan bu muamele aşağılayıcıydı. Bunun sonucunda III.Richard, Edward ve Richard’ın Londra Kulesinin derinliklerindeki odalara götürülmelerini emretti. İşte bu noktada İngiltere tarihinin en büyük gizemlerinden biri doğdu. Prensler Edward ve Richard’dan bir daha haber alınamadı. Birçok kişi prenslerin III.Richard’ın emri ile öldürüldüğünü düşündü. III.Richard, prenslerin öldüğünü hiç söylemedi lakin yaşadıklarına dair de bir kanıt göstermedi. Prensleri kurtarmak amacıyla girişilen teşebbüsler başarısızlıkla sonuçlandı. III.Richard birçok kişi tarafından çocuk yaştaki yeğenlerinin tahtını gasp edip onları öldürmekle suçlandı, öyle ki Shakespeare bile III.Richard’ı şeytani bir amca olarak tasvir etmişti. 

Kuledeki Prenslerin katlini tasvir eden bir tablo

III.Richard, 1485’te tahtı Lancasterların alt dallarından birine mensup olan Henry Tudor’a kaybetti. VII.Henry, York egemenliğini kırmak için kuledeki prenslerin III.Richard tarafından öldürüldüklerini duyurdu. Tudor yazarlarından olan Thomas More, The History of King Richard III adlı eserinde, III.Richard’ın en yakın adamlarından James Tyrrell’in idamından önce prensleri öldürttüğünü itiraf ettiğini yazmıştı. Henry Tudor’un York varislerinin öldüğünü açıklaması tahta isyanları bastırmadı. Gerçek adı Lambert Simnel olan bir çocuk etrafında halk toplandı. Lambert Simnel önce Prens Richard olduğunu iddia etse de sonrasında George Plantagenet’in oğlu Edward Plantagenet olduğunu iddia etti. Bu isyanı en çok hızlandıran ise Burgundy Düşesi, IV.Edward ve III.Richard’ın kız kardeşi Margaret’in de Simnel’e destek olması idi. Tüm bunlara rağmen Henry Tudor bu isyanı bastırmayı bildi. Ancak sonrasında Perkin Warbeck, Kuledeki Prenslerden Richard olduğunu iddia etti. Burgundy Düşesi Margaret’in desteğini kazandı. Hatta İskoçya Kralı IV.James tarafından da tanındı ve İrlanda’da IV.Richard adı ile taç giyip İskoç bir asilzadenin kızı ile evlendi. Her ne kadar sonraları yakalanıp, yalan söylediğini itiraf edip idam edilse de VII.Henry’e ve Kraliyet hazinesine çok fazla sıkıntı çıkardı.

 

Perkin Warbeck’in ölümü ile York prensi gibi davrananların sonu geldi, lakin Kuledeki Prenslere ne olduğu sırrını korudu. Bu durumdaki en önemli nokta, hem Lambert Simnel’in hem de Perkin Warbeck’in kendilerini Edward olarak değil de Richard olarak tanıtmış olmaları. Belki de Richard’ın, Edward’ın yanına sonradan gönderilmiş olması bundaki temel sebeplerdendi. Zira birçok kişi Elizabeth Woodville’in iki oğlunu da meçhul bir yere göndermeyeceğini düşünmüştü. Bütün bu durumlar kendi içlerinde komplo teorileri ile devam etti. Kuledeki Prenslerin III.Richard tarafından öldürüldükleri en yaygın teori olsa da olası şüpheliler arasında VII.Henry, Margaret Beaufort gibi isimlerden de bahsedildi. 1674 senesinde Londra Kulesinin alt bölümlerinde bulunan iki çocuk iskeletinin Kuledeki Prenslere ait olduğu düşünüldü ve iskeletler prenslere uygun şekilde defnedildi. Bütün bu varsayımlara rağmen, Kuledeki Prenslerin akıbeti hiçbir zaman bilinemedi ve İngiltere tarihinin en gizemli ve komplo teorileri dolu olayı olarak kaldı.

 

KAYNAKÇA

https://en.wikipedia.org/wiki/Princes_in_the_Tower

https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofEngland/The-Princes-in-the-Tower/

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/the-princes-in-the-tower-will-the-ultimate-cold-case-finally-be-solved-after-more-than-500-years-10466190.html

https://www.hrp.org.uk/tower-of-london/history-and-stories/the-princes-in-the-tower/#gs.yshxig

https://www.historyextra.com/period/medieval/did-richard-iii-really-kill-princes-in-tower-debate-historians/

https://www.thehistorypress.co.uk/articles/what-if-the-princes-in-the-tower-survived-into-tudor-england/

Leave a Reply