Ve bisiklet sezonunun son yarışı sonunda geldi çattı: Tour of Beijing. Uluslararası Bisiklet Federasyonu UCI’nin 28 yarışlık takviminin sonunda yer alan Beijing Turu (Tour of Beijing) bugün başladı. 2008 yılında Çin’in Beijing kentinde yapılan Olimpiyatların başarılı geçmesinin ardından ve elbette çekik gözlü organizatörlerin de ısrarlı girişimleri sonucu ilk kez 2011 yılında uluslararası yarış takvimine giren Beijing Turu dört yıllık deneme sürecinin bu yıl ikinci sınavını veriyor. Biz de bu yeni organizasyon hakkında biraz bilgi vermek için kaleme sarıldık. Geçtiğimiz sezon birincisi düzenlenen Beijing Turu’nu HTC-Highroad takımından Alman Tony Martin kazanmıştı. Bu yılki duruma ise gelin hep beraber bakalım:

2012 Beijing Turu 5 günlük bir yarış olup, toplamda 753.5 km uzunluğa sahiptir ve günler arasında mola verilmez. Bu yıl 9 Ekim’de başlayıp 13 Ekim’de sonlanacak yarış, geçtiğimiz sezona oranla daha uzun bir parkurda koşulacak. İlk bölüm Tiananmen Square’dan başlayıp  Bird’s Nest Olympic Piazza’da sona erdi bile. Yarışın en kısa ve en düz bölümü olan 117 km’lik bu parkuru 2.37.39’luk dereceyle Liquigas takımından İtalyan Elia Viviani kazandı.

İkinci bölüm  bugün Bird’s Nest Piazza’dan başlayıp Men Tou Gou Yong Ding River Cultural Square’da sona erecek ve 126 kilometrelik bu etapta, yarışçıları pek de zorlamayacak 4 adet 3.kategori (en düşük kategori) tepeler bulunmakta.

Üçüncü gün Green Sea Forest Park’tan başlayıp daha ilk kilometrelerden itibaren yarışçıları zorlayacak 2. kategori bir tırmanışın ardından hafif bir tırmanış daha olacak. 68.5. kilometrede günün en zor dağı bulunuyor. Bunun ardından bir hayli rahat geçecek yarış, 162.5 km’lik yolun sonunda Yan Qing Ba Da Ling Great Wall’da 3. kategori bir tırmanışla son bulacak. Dolayısıyla 150 ila 160. kilometreler arasında gelecek ataklar muhtemel kazananı belirleyecek gibi duruyor.

Dördüncü gün, Yan Qing Gui Chuan Square’dan başlayıp  ilk 110 kilometrelik kısmı düz geçtikten sonra 3 adet ufak tepeyi aşacak yarışçılar, yarışı 165.5 kilometrenin sonunda  Chang Ping Stadium’da sprintle bitirecekler.

Beşinci ve son günde ise Chang Ping Stadium’dan başlayacak yarışçıları, ufak 2 tepenin ardından 1 büyük tepe bekliyor. 182.5 kilometrenin sonunda ise tüm yarış yine sprintle bitecek gibi gözüküyor.

Genel hatlarıyla özetlemeye çalıştığımız 2012 Beijing Turu bu şekilde olacak. Sezonun son yarışı olması sebebiyle kaçırmamanızı tavsiye ederim. Cavendish, Cadel Evans veya Contador gibi yıldızların ilgi göstermemesi sizi soğutmasın. Böyle yarışlar genç yıldızların parlaması için bulunmaz bir fırsat. Bu fırsat tabii ki Çin için de geçerli. 4 yıllık bir deneme sürecinin ikinci yılındalar. Bisiklet yarışlarının %99’unun domine eden Avrupa’nın yanında neden bir Uzak Doğu olmasın?

kaynak: www.eurosport.com, www.cyclingnews.com, www.cyclingtr.com

Leave a Reply