Akıllı telefonlar günlük yaşamımızın olmazsa olmaz bir parçası haline gelmişken her geçen gün bu cihazların farklı kullanım potansiyelleri de keşfediliyor. Berkeley’den bir grup bilim adamı yazdıkları bir mobil uygulama sayesinde depremleri ön görmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz günlerde Google Play Store raflarında yerini alan MyShake uygulaması, cihazınızdaki akselerometre sensörünü kullanarak olası bir depremi haber vermek üzere programlanmış.

Kabaca söylemek gerekirse bir akıllı telefonun akselerometre sensörü cihazın hareketlerini ölçmek için kullanılıyor. Son yıllarda geliştirilen hassas sensörler ile deprem sırasında hissedilen titreşimler de ölçülüp veri olarak saklanıyor. Bu veriler kendisine özgün bir karakteristik yapıya sahip olan depremsel titreşimler ile kıyaslanıyor ve aradaki benzerlik derecesine bağlı olarak sistem US Geological Survey kurumunu uyarıyor. Durumu değerlendiren kurum deprem alarmı veriyor.

unnamedBu sistem tek bir cihazın verileri ile çalışmıyor. MyShake ekibi sistemin istenilen güvenilirlik seviyesinde çalışması için belirli bir bölgede en az 300 cihazdan veri toplamaları gerektiğini belirtmiş. Yani bu sistemin çalışabilmesi için bir bölgede MyShake uygulamasını aktif kullanan en az 300 cihaz olması gerekiyor.

MyShake bu alanda ilk uygulama değil. Benzer çalışma prensibine sahip EarthQuake Network adında bir uygulama 2013 yılında Google Play Store’da yerini almıştı. Bu uygulama acil durum sırasında insanların birbirleriyle iletişim kurmasında yardımcı olan bir mesajlaşma platformuna da sahip.

Herhangi bir telefon kullanıcısının gün içerisinde araba ile seyahat ettiğini, yürüyüş yaptığını, öksürdüğünü veya hapşırdığını düşündüğümüzde aslında mobil cihazların yoğun ve çok çeşitli titreşimlere maruz kaldığı bir gerçek. Sıradan bir gün içi kullanımında böyle bir sistemin ne kadar pratik olduğu tartışılır, ama bir gece vaktinde ansızın gelebilecek depreme karşı size hayati derecede önemli olan önlem alma süresi kazandırabilecek bir sistem olduğu da inkar edilemez. Yine de gelişen teknoloji ile akıllı telefonların pahalı cihazların yerine geçebilecek bu tarz uygulama alanları oldukça sevindirici.

[box_light] Kaynaklar [/box_light]

A new earthquake-sensing app just hit the Google Play Store

President Obama Honors Quake-Catcher Network Inventor Elizabeth Cochran

Earthquake Network

Google Play Store – MyShake

Google Play Store – Earthquake Network

MyShake Quake App Invites Public Testing

Leave a Reply