Turkish Airlines Euroleague Top 16’da 7.hafta geçtiğimiz hafta oynanan maçlarla tamamlandı. Temsilcilerimizden sadece Fenerbahçe Ülker’in evinde Unicaja Malaga’yı mağlup ettiği haftada Anadolu Efes Panathinaikos’a, Darüşşafaka Doğuş da Lokomotiv Kuban’a deplasmanda yenilmekten kurtulamadı. Haftanın MVP’si ise Khimki deplasmanında Real Madrid’i galibiyete taşıyan Gustavo Ayon oldu. Şimdi de Top 16’da ilk yarının tamamlanmasının ardından grupların genel durumuna kısaca göz atalım:

E Grubu: Grup İçinde 3 Grup

E Grubu’nda temsilcimiz Fenerbahçe Ülker ilk yarıda oynadığı 7 maçın hepsini kazanırken sarı-lacivertli ekibin grubu şu ana kadar tam anlamıyla domine ettiğini vurgulamak yanlış olmaz. Geçtiğimiz sezona göre kadrosunda ciddi bir değişim geçiren Fenerbahçe, oyuncuların birbirine ve yeni oyun düzenlerine uyum sağlamasıyla normal sezonun son haftalarında yükselen form grafiğini Top 16’ya da fazlasıyla taşımayı başardı. Temsilcimizde Ekpe Udoh ve Jan Vesely toplamda ortalama 26.8 sayı ve 4.6 blokla oynarken bu istatistik iki oyuncumuzun iki pota altında da rakiplerine ciddi bir üstünlük kurduğunun göstergesi. Bobby Dixon oyun kurucu pozisyonunda takımı başarıyla yönetmeye devam ederken, uzun süren sakatlığının ardından parkelere dönen Hickman’ın da ekibimize güç katacağı aşikar. Burada ismini saymadığım oyuncuların da rollerinin belli olduğu ve makine gibi işleyen düzeniyle Fenerbahçe grup liderliği ve sonrasında çeyrek final için büyük oranda favori gözüküyor. Temsilcimizi iki galibiyet geriden takip eden Lokomotiv Kuban normal sezondaki başarılı grafiğini Top 16’da da sürdürürken kendi sahasında aldığı galibiyetlere Panathinaikos deplasmanı zaferini ekleyen Kızılyıldız da grubun sürpriz takımı olmaya devam ediyor. Eski gücünden uzak da olsa tecrübeli oyuncuları ve basketbol kültürüyle kendi sahasında her zaman tehlikeli bir takım olan Panathinaikos ilk yarının son haftasında temsilcimiz Anadolu Efes’i de yenerek ilk dörtte kalmayı başardı.

Bogdan Bogdanovic bu sezon da hem skor hem de organizasyonda etkili

Bogdan Bogdanovic bu sezon da takımın beyni olmaya devam ediyor

Anadolu Efes ise Top 16’da inişli çıkışlı bir grafik çizerken, temsilcimizin son haftalarda deplasmanda aldığı sürpriz Cedevita Zagreb ve Panathinaikos mağlubiyetlerinin grupta üst sıralarda yer alma yolunda işini zorlaştırdığını söyleyebilirim. Ölüm grubu niteliğinde olan F Grubu’nun aksine güç ortalaması düşük takımların bulunduğu grupta kağıt üzerinde ilk ikiyi zorlaması beklenen Anadolu Efes’in bir türlü form tutamaması ve kazanma alışkanlığı elde edememesi şu an lacivert-beyazlıların beşinci sırada olmasının başlıca sebebi denebilir. Bir diğer temsilcimiz olan Darüşşafaka Doğuş maalesef ilk yarıyı sadece bir galibiyetle son sırada tamamlarken temsilcimizdeki en önemli sorunun gerekenden çok daha geniş bir kadroya sahip olması ve izlenen yanlış transfer politikası sebebiyle alınan birçok ortalama nitelikte oyuncunun Oktay Mahmuti’nin sistem basketbolunda uyumlu biçimde çalışamaması ekibimizin içinde yer aldığı üzücü durumun en önemli sebebi diyebilirim. İlk kez katıldığı Euroleague’de başarılı sayılabilecek bir normal sezon geçiren ve Top 16’ya kalan Darüşşafaka Doğuş, ortalama nitelikte birçok oyuncu transfer etmek yerine daha nitelikli ve ihtiyaca uygun transferler yapsaydı, başarılı antrenör Oktay Mahmuti’nin sistem basketbolu ile her şey çok daha farklı olabilirdi. Grubun zayıf halkalarından Cedevita Zagreb ise temsilcilerimizden Darüşşafaka ve Efes’e karşı aldığı galibiyetlerle grupta 6.sırada yer almakta. E Grubu’nda 7.haftanın ardından puan durumu şu şekilde oluştu:

 

sıralama e

F Grubu: Ölüm Grubu Kaynıyor

Oldukça güçlü bir takım olan ve kağıt üzerinde çeyrek finale yükselecek takımların dördünün de Final Four oynamasının kimseyi şaşırtmayacağı F Grubu’nda ise CSKA Moskova son haftalarda aldığı galibiyetlerle liderliği elinde bulundururken Rus temsilcisinin özellikle de Real Madrid ve Olympiakos gibi sezon ilerledikçe açılan ve bir çeşit turnuva takımı özelliği taşıyan takımlara karşı aldığı galibiyetler ikinci yarı için onlara özgüven sağladı denebilir. Geçtiğimiz sezonki güçlü kadrosunu büyük oranda koruyan ve takviye eden CSKA, sadece grubun değil Final Four’un da en büyük favorilerinden biri. Normal sezon gruplarını 3.tamamlayan ve çeyrek final için kağıt üzerinde şansı düşük olan Laboral Kutxa son 4 haftada 3’ü CSKA Moskova, Real Madrid ve Barcelona’ya karşı olmak üzere aldığı 4 galibiyetle bir anda ikinciliğe fırlayarak otoriteleri şaşırtmayı başardı. Gösterişsiz kadrosuna rağmen doğru parçaların bir araya gelmesiyle başarılı bir takım oyunu çıkaran İspanyol ekibi, aynı performansı ikinci yarıda da devam ettirdiği takdirde gruptaki dengeleri değiştirebilir. Top 16’ya fikstür avantajının da etkisiyle oldukça iyi başlayan ancak son haftalarda aldığı 2 mağlubiyetle 3.sıraya düşen Khimki’nin Alexey Sheved ve Tyrese Rice’a skorda destek olacak oyunculara ihtiyaç duyduğu görülürken, çok kötü bir normal sezon performansını ardından Top 16’da da henüz tam anlamıyla form tutamamış olsa da Real Madrid’in sezonun ilerleyen kısımlarında açılacağını ve neredeyse bütün takımların galibiyet sayılarının birbirine yakın olduğu F Grubu’nda liderliği zorlayacağını düşünüyorum. 3’er galibiyetle 5-6-7. sıraları paylaşan Olympiakos, Barcelona ve Brose Baskets’den Olympiakos oturmuş düzeni ve yukarıda bahsettiğim turnuva takımı olma özelliğiyle 3-4.sıralar için bir adım önde dururken, grubun zayıf halkası Zalgiris’in ikinci yarıda “bitse de gitsek” havasında oynayacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. F Grubu’nda 7.haftanın ardından sıralama şu şekilde oluştu:

sıralama f
Top 16’da 8.hafta maçları verilecek bir haftalık aranın ardından 25-26 Şubat’ta oynanacak. Temsilcilermizden Fenerbahçe Ülker Panathinaikos, Anadolu Efes ise Kızılyıldız ile deplasmanda karşılaşırken Darüşşafaka Doğuş Unicaja Malaga’yı ağırlayacak. Temsilcilerimize bu zorlu maçlarda başarılar diliyoruz.

 

 

Leave a Reply