Merakla Beklenen Windows 10 Tanıtıldı

Microsoft bu yıl piyasaya sürmeye hazırladığı yeni işletim sistemi Windows 10’u dün gece düzenlenen etkinlikte resmen tanıttı.

86b2d203-dbc3-479f-aef3-5a7cf54bc32e_800

Geçtiğimiz ay kullanıcılara beta sürümü sunulan Windows 10, dün gece yapılan etkinlikte son haliyle tanıtıldı. Daha Windows 8’e alışma sürecinde olduğumuz bu dönemlerde Microsoft’un yeni bir işletim sistemi yayınlaması kullanıcılarda merak uyandırdı. Microsoft yaptığı açıklamada kullanıcılarının yüzde 20’sinin 14 yıllık bir işletim sistemi olan XP’yi, yarısından fazlasının ise güncelleştirilmelerine son verilen Windows 7’yi kullandığını belirtti. Bu süreçte yeni işletim sistemine geçişin uzun bir zaman alacağı muhakkak.

376f1413-3bcb-44e1-bd44-00a10e4c8a28_800(1)

Lansmanda beklenen en önemli açıklama Windows 10’a yükseltmenin ücretli olup olmayacağıydı. Açıklamaya göre  Windows 7-8-8.1 kullanıcıları ilk yıl ücretsiz yükseltme yapabilecek. Windows 10’un ne zaman kullanıcı hizmetine gireceği ise tam olarak açıklanmadı.

Windows’un sesli yanıt sistemi olan Cortana için ise, Cortana’nın bundan sonra daha akıllı ve eğitilebilir olacağı, sadece telefondaki sesli yanıt sistemi olmayacağı ve daha donanımlı bir hale getirildiği söylendi. Farklı sesleri ayırt edebilecek olan Cortana, cevapları konuşana göre ayarlayarak verecek. Örneğin Cortana’ya “Benim favori şarkımı çalabilir misin?” dediğinizde sesinizi tam olarak ayırt ederek en sevdiğiniz şarkıyı çalacak. Ayrıca Cortana ile bilgisayar üzerinden sms ve çağrı yapabileceksiniz.  Buna ek olarak yeni işletim sisteminde galeri, mail ve benzeri uygulamalar bilgisayar, telefon ve tablet benzeri cihazlar arasında senkronize olacak. Bu sayede tek işletim sistemi üzerinden farklı cihazlarda birçok işlem aynı anda uygulanabilecek. Yeni bulut sistemi sayesinde, depoladığınız müzikler farklı cihazlar üzerinden dinlenebilecek. Müzikler belirlenen kullanıcılarla ortak olarak kullanılabilecek.

b6a52e42-46ba-4d2b-b902-0e15db817021_800(1)

Etkinlik sırasında bir gelişme de Xbox oyunlarıyla ilgili yaşandı. Yapılan açıklamada Xbox One üzerinden herhangi bir oyun, Windows 10’lu PC ya da tablete stream edilebilecek. Yani elinize gamepad’i alıp TV karşısında olma zorunluluğu yaşamadan Windows 10’un yüklü olduğu bir cihaz üzerinden oyun oynayabileceksiniz.

Windows 10 ile Skype’ta masaüstü, akıllı telefon ve tabletler arasında  ücretsiz mesajlaşma mümkün olabilecek. Apple’ın iMessage servisi benzeri bir platforma dönüşen Skype ile artık daha uyumlu olarak mesajlaşabilme mümkün olacak.83ac431f-897a-45cc-9915-762f98b6f46e_800(1)

Windows 10’daki en önemli yeniliklerinden biri ise tarayıcı. Internet Explorer’a veda edeceğimiz bu yılda, yeni bir tarayıcı karşımıza çıkacak: Spartan. Büyük yenilikler içeren Spartan, yeni render motoru sayesinde çok daha hızlı ve çok daha güzel görünen bir tarayıcı olacak. Online not tutma özelliği sayesinde gittiğimiz her yerde notlarımıza ulaşabilirken, okuma modu ile uzun metinleri okumak daha kolay bir hale gelecek. Ayrıca okuma modunun yanında PDF desteği de Spartan ile gelen yenilikler arasında. Arama çubuğunda da büyük gelişmeler bulunuyor. Örneğin hava durumuyla ilgili bir şeyler aratmak istiyorsanız, arama çubuğuna weather (hava durumu) yazıp aratmanız gerekir. Spartan, siz arama çubuğuna “Weat” yazdığınızda yeni bir sayfa açmadan alt tarafta hava durumunu görebileceksiniz. Henüz geliştirme aşaması devam eden Spartan’ın resmi olarak çıkışına 3-4 ay var. Ancak lansmanda gösterilen özellikler bile Spartan’ın büyük umut vadettiğini gösteriyor. Umarız Explorer’in kötü şöhreti bu yeni tarayıcıyla son bulur.

Bu yeni özelliklerle Windows 10’u sabırsızlıkla bekliyoruz.

[box_light]Kaynaklar[/box_light]
WebTekno
teknoYO

Leave a Reply