Bilkent Üniversitesi Operational Research kulübünün her yıl düzenlenen etkinliklerinden olan Business For ALL, bu yıl da Reboot Business teması ile 8 Nisan’da CerModern’de gerçekleşti. GazeteBilkent olarak “iş hayatının nabzını tutan” bir etkinlik olarak tabir edilen Business For ALL’a katılarak etkinliğin nabzını tutabildiğimiz için çok sevinçliyiz. Etkinlikte olup bitenleri sizlerle paylaşmak için de bu yazı ile karşınızdayız.

Business For ALL, toplam beş panele ev sahipliği yaparak iş dünyasında pazarlamanın öneminden Z kuşağına birçok önemli noktaya parmak bastı. Bu panellerin çoğunda bir moderatör ve konuşmacılar yer aldı. Soru-cevap üzerinden konuşmacıların yaşamları, iş hayatları ve iş dünyasının geleceği hakkında katılımcıların bilgi edinmeleri sağlandı.

Açılış konuşmasından sonraki TSKB: Kalkınma Bankacılığı ve Sürdürülebilir Finans Paneli Business For ALL’23’ün ana sponsoru olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın önderliğinde, daha çok bir sunum biçiminde gerçekleşti. TSKB Kalkınma Finansmanı Kurumları Yöneticisi Selen Antmen ile TSKB Mühendislik Departmanı Yöneticisi Orçun Yıldızca bu panelde kalkınma bankacılığını ve bu bankacılığın daha aşina olduğumuz bankacılık modellerinden ne açılardan faklı olduğunu anlattı. Kalkınma bankacılığının sanayi ve altyapı gelişimini hedeflediğinden ve bu nedenle TSKB’nin daha uzun vadeli işlerle uğraştığından bahsetti. Ayrıca sürdürülebilir ve kapsayıcı bir iş modelini benimseyen TSKB’nin enerji verimliliği, fırsat eşitliği, iş sağlığı ve güvenliği gibi birçok önemli konuyla ilgilendiğini söyledi. Sürdürülebilirliğin ucunun tüm çalışanlarına dokunduğunu düşünen TSKB’nin bu amaçla komite ve çalışma grupları kurduğunu da ekledi.

TSKB: Kalkınma Bankacılığı ve Sürdürülebilir Finans Paneli

Zorunlu Adaptasyon: Farklı Boyutlarda Sürdürülebilirlik Paneli adındaki ikinci panelde konuşmacı olarak Arçelik Türkiye Kıdemli Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi, Saffron Brand Consultants Türkiye, Rusya ve Orta Asya Genel Müdürü Turgay Adıyaman ve SOCAR Türkiye İletişim ve Kamu İlişkileri Başkanı Mikayil Yusifov; moderatör olarak da Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Evren Balta yer aldı. Bu panelde sürdürülebilirliğin latince kökünün tutup geliştirmek anlamına geldiğinden, çoğu firmanın konu sürdürülebilirlik olduğunda isteksiz davrandığından, firmaların uğraşmak istemeyip sadece para yardımı yaparak sürdürülebilirlik konusundaki sorumlulukları üstlerinden atmak istediklerinden bahsedildi. Yine de bu panel sadece sürdürülebilirlik hakkında değildi. Şubat ayında gerçekleşen Kahramanmaraş depremi sonrası Arçelik’in bölgeye özellikle hijyen konusundaki yardımları ve iş dünyasında amacın “miras kalacak markalar” olması gerektiği gibi birçok noktaya da bu panelde değinildi.

Zorunlu Adaptasyon: Farklı Boyutlarda Sürdürülebilirlik Paneli

Yeni Liderler: İş’te Z Kuşağı Paneli isimli 3. panelde ise daha çok kuşaklar arasındaki farklılıkların iş dünyasına etkisi hakkında konuşuldu. Konuşmacı olarak rol alan Unilever Hakkaniyet, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Lideri Emirhan Deniz Çelebi, Nebula Kurucu Ortağı ve TÜSİAD Proje Yardımcısı Melis Çatak ve İçerik Üreticisi Yiğit Poyraz; moderatör rolünü üstlenen Genext Sağlık ve Danışmanlık Hizmetleri Kurucu Yöneticisi Merve Sarıkaya Can ile birlikte bu panelde Z jenerasyonunun içerik üretiminin çok kolaylaştığı bir ortamda büyümelerinin ve eskiye göre çok daha çeşitli reklam araçlarının etkisinde kalmasının onların bir yandan farkındalıklarını arttırıp daha açık görüşlü hale gelmelerini sağlarken bir yandan da psikolojilerini kötü etkilediğinden bahsedildi. Etkileşimin önemi ve ayrımcılıktan kimsenin azade olmaması da bu panelde değinilen bazı konulardı.

Yeni Liderler: İş’te Z Kuşağı Paneli

4. panel olan Strateji: Kriz Dünyasından Fırsat Dünyasına Paneli de iş dünyasındaki denge mücadelesini gözler önüne serdi. Bu panelin konuşmacıları olan Obilet Strateji Direktörü Sertaç Keleş, Eczacıbaşı Topluluğu İnovasyon ve Girişimcilik Koordinatörü Nejat Emre Eczacıbaşı, DeFacto Strateji Direktörü ve CEO Danışmanı Gülperi Altındağ ve Otokoç Otomotiv Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Yöneticisi İrem Türkyılmaz; moderatör olan Rafineri, Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Can Çalışkan ile birlikte stratejinin çeşitli formlarından ve iş dünyasındaki can alıcı noktalardan birinin çeşitli stratejiler arasındaki dengeyi görebilmek olduğundan bahsetti. Bu konuya örnek olarak da reklamlardan para kazanan ücretsiz bir platformun daha çok kâr elde edebilmek için ücretli bir hale gelmesi durumunda kaybedeceği müşterilerin belki de onlara zarar olarak dönebileceği verildi.

Strateji: Kriz Dünyasından Fırsat Dünyasına Paneli

Son panel olan Dijital Dünya: Pazarlamanın Geleceği Paneli’nde Ülker Pazarlama Direktörü Nida Erdal, Kurumsal Strateji & Satış Pazarlama Operasyonları Direktörü Burak Aytoz ve Finish & Makine Bakım Kategorisi Pazarlama Müdürü (Reckitt Hijyen) Harun Çeliksoy konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü Danışman ve Eğitmen Onur Tuğman’ın yaptığı bu panelde pazarlama olmadan ürünün yok olmaya mahkum olması, hedef kitleye göre hareket edilmesinin önemi ve pazarlamada kontrol mekanizmasının işleyişinden bahsedildi. Bu panelde ayrıca analitik insanların sektördeki değerine değinildi ve analitik zekaya sahip öğrencilerin okudukları bölüm fark etmeksizin kulüplere katılarak kendilerini sektöre hazırlayabilecekleri belirtildi.

Dijital Dünya: Pazarlamanın Geleceği Paneli

Etkinlik beş panelden oluşsa da bünyesinde çok daha fazlasını barındırıyordu. CV elemesi ile seçilen katılımcılar paneller arasındaki molalarda OGM UNIVERSE Global İçerik Dağıtım ve İş Geliştirme Direktörü Ekin Koyuncu Karaman, İçerik Üreticisi Sezin Karameşe, Bob Gym Kurucusu Barış Okan Belovacıklı gibi isimlerle Exclusive Tea Talk adı verilen buluşmalarda bir araya gelip sohbet etme şansına eriştiler.

Bir Exclusive Tea Talk Görüntüsü

Mola vakitlerinde katılımcılar tüm bunlara ek olarak Yves Rocher, Ahbap, Sports International gibi oluşumların stantlarını ziyaret ederek çeşitli çekilişlere ve etkinliklere katılma şansını elde ettiler. Ayrıca düzenlenen seramik stantında katılımcılar seramik boyama etkinliğine katıldı. Aynı günün akşamında düzenlenen parti ile de birçok kişi günü neşeyle sonlandırdı. Operational Research kulübünü ve Business For ALL’23 organizasyon ekibini bu güzel etkinliği hazırladıkları için kutluyoruz ve GazeteBilkent olarak önümüzdeki etkinliklerinde görüşmek isteğiyle başarılarının devamını diliyoruz.

Leave a Reply