ODTÜ’den NATO’ya Yönelik Siber Güvenlik Kursu

68fb8fc0-80ea-11e3-9f8e-f585190ce316-jpg20140119114149

ODTÜ, NATO’nun şu sıralar yürüttüğü “Barış ve Güvenlik İçin Bilim Programı”  kapsamı dahilinde, Moldovalı güvenlik çalışanları ile sistem yöneticilerine siber güvenlik kursu verdi.

Gün geçtikçe ülkemizde ve tüm dünyada siber güvenlik önem kazanıyor. Artık her ülke siber güvenlik konusunda çalışmaları hızlandırdı. Önceden yaptığımız bir haberde de ülkemizin yerli yazılım konusundaki çalışmalarından bahsetmiştik. NATO da şu sıralar “Barış ve Güvenlik İçin Bilim Programı” adlı bir program yürütüyor. ODTÜ de, NATO’ya üyelik başvurusu yapan Moldovalı üst düzey güvenlik çalışanları ve bilişimle ilgili sistem yöneticilerine,  bu program kapsamında kurs verdi.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nde kursu yakın takibe alan NATO Yeni Güvenlik Sorunları Dairesi Stratejiler ve Projeler Başdanışmanı Michael Gaul, siber savunmanın NATO’nun gündemindeki en önemli konular arasında yer aldığını belirtti. Gaul ayrıca konu hakkında şunları söyledi:

“NATO, öncelikle kendi ağlarını korumaya ve kendi ağlarını saldırılara karşı güçlendirmeye odaklanıyor. Ek olarak, müşterek güvenlik konsepti başlığı altında Moldova gibi ortak olduğumuz ülkelerle de işbirliği içerisindeyiz. Çünkü siber güvenlik küresel bir konu ve küresel tehditler içeriyor, bu sebeple ortaklarımızın da ağlarını güçlendirmesi anlamlı. Özellikle bazı ortak ülkelerin ağları bizim ağlarımıza operasyonal ve görev temelli bağlı durumdalar.”

Gaul Moldovalı yöneticilere; Afganistan, Karadağ ve Makedonyalılara verdikleri eğitimi verdiklerini ekleyerek, “Burada eğitim hakkında çok iyi izlenim aldık. Birleşik Devletler, Kanada, Birleşik Krallık’tan ve ortak ülkelerden konu hakkında özel deneyimleri olan Gürcistan’dan uzmanlar tarafından hazırlanmış mükemmel bir ders programına sahip olduğunu düşünüyorum. Aldığımız geri bildirimler de oldukça olumlu. Bu sebeple burada olma şansına sahip olmaktan memnunum.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin bu eğitimleri üstlenerek önemli bir rol oynadığını belirten Gaul son olarak “Bugün burada olmaktan ve eğitimin kalitesini görmekten mutluyum.” dedi.

Prof. Baykal: “Bu eğitimi vermekten gurur duyuyoruz.”

ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nazife Baykal, Türkiye’de bu program dahilindeki desteklerle siber güvenlik gibi önemli bir alanda eğitim olanağı oluşturulduğuna işaret ederek, siber güvenlikteki 18 yıllık bilgi birikimleriyle NATO’ya üye olmaya aday ülkelerin Siber Olaylara Müdahale Ekipleri’nin eğitildiğini belirtti.

Baykal ayrıca; “NATO bu eğitimleri başka bir yerde de verebilirdi. Ama bu eğitimler için Türkiye seçiliyor. Dört ülkede kritik hükümet alanlarında çalışan kişileri eğittik ve bu eğitimi vermekten de gurur duyuyoruz.” diyerek, ODTÜ’nün NATO’ya bu eğitimlerle kendini kanıtladığını belirtti.

Türkiye’nin Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı’nın yayımlanmasıyla birlikte ulusal düzeyde sorumluluk ve yetkilerin oluştuğuna işaret eden Baykal,  “Siber Olaylara Müdahale Merkezi”nin kurulmasıyla da konunun üst düzeyde olduğunu kaydetti.

Baykal son olarak; ” Siber güvenlik alanında, uluslararası işbirliklerinin büyük önemi var. Çünkü sorun, tüm dünyayı ilgilendiriyor. Bu bağlamda, bu kursun önemli bir işlev yüklendiğine inanıyorum. Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz bu eğitim etkinliği, aynı zamanda Enstitümüzün, siber güvenlik alanındaki yerini ispat ettiğinin de bir göstergesi. Enstitü olarak, bundan gurur duyuyoruz.” şeklinde duygularını dile getirdi.

[box_light]Referans[/box_light]

AA Haber

Leave a Reply