Whatsapp Artık Sosyal Medya Devinin

Amerikan devi ve sosyal medyanın vazgeçilmezi Facebook dün gece yarısı Whatsapp’i satın aldıklarını tüm dünyaya duyurdu. Facebook’un Whatsapp için yaptığı teklif teknoloji dünyasındaki son 10 yılın en büyük rakamı : Tam tamına 19 Milyar $. Bu 19 milyar doların, 4 milyarı nakit, 12 milyarı facebook hissesi ve 3 milyar doları da whatsapp çalışanlarına hisse olarak dağıtılacak.

Bu fotoğrafta tam 1.5 Milyar $ var.

Bu fotoğrafta tam 1.5 Milyar $ var.

SMS’ten sonra Whatsapp tarzı uygulamaların yaygın olduğu bu dönemde Facebook büyük ve önemli bir hamle yaptı. Sosyal medyanın patronu Mark Zuckerberg Instagram’dan sonra bünyesine, akıllı telefonlarda en çok kullanılan uygulama olan Whatsapp’i de kattı. Zuckerberg kendi facebook hesabından yaptığı açıklama da Whatsapp’in Facebook bünyesine katılmasından mutluluk ve heyecan duyduğunu dile getirdi. Daha önce 700 milyon dolara Instagram’ı bünyesine katan Facebook, Snapchat’e götürdüğü 3 milyar dolarlık tekliften olumlu yanıt alamamıştı. Şimdiyse ifade edilen teklif 19 milyar dolar. Türkiye açısından bakarsak cidden büyük bir rakam. Şöyle ki Sabancı, Koç, Ağaoğlu ve Doğuş’u birleştirsek de bu fiyata ulaşamayız.  Bloomberg’in haberine göre bu 2001 yılında Time Warner’ın 124 milyar dolar karşılığında AOL’yi satın almasından sonra  yapılan en büyük teklif. Bu fiyata karşın Facebook’un her yıl artan cirosu son çeyrekte 2 milyar dolar. Fiyatın bu kadar yüksek olmasının sebebiyse 2009 yılında kurulan Whatsapp’in 450 milyon kullanıcıya sahip olması ve bu sayının her gün 1 milyon kadar artması. Bu yaklaşık 500 milyon kişinin telefon numaralarına ve sohbet geçmişlerine sahip olmak demek. Hatırlarsanız Instagram’ın sadece 30 milyon kullanıcısı vardı. Ayrıca Whatsapp 4 yılda bu kadar kullanıcıya ulaşabilirken, Facebook 400 milyon kullanıcıya 7 yılda ulaşmıştı.

Whatsapp ve Facebook Messenger'ın Önde Olduğu Ülkeler

Whatsapp ve Facebook Messenger’ın Önde Olduğu Ülkeler

Bu satın alımla birlikte Facebook adeta gücüne güç kattı. 1.5 milyar üyesi olan Facebook anlaşılan o ki daha fazla insana ulaşmak istiyor. Zuckerberg bu satın alımın internet.org projesinin bir parçası olduğunu, bu projeyle daha çok insana internet yani facebook götürmeyi amaçladıklarını söyledi. Mark Zuckerberg ayrıca bu şekilde Facebook’un borsadaki yerini sağlamlaştırmayı ve şirketten fazla para çıkarmamayı amaçlıyor. 19 milyar doların, 12’sinin hisse olarak verilmesinin en büyük nedeni de bu. Facebook bu gidişle tüm chat dünyasını kontrolü altına alacak gibi. Belki ilerde daha da büyürse Twitter’ı bile alabilir. Şu anda en büyük rakibi Twitter’ın piyasa değeri ise 31.5 milyar dolar. Mark’ın en büyük amacı Whatsapp’in kullanımın Facebook’u geçtiği ülkelerde de varolmak istemesi ayrıca  tüm ülkeleri sosyal medyada kontrol altına almak istiyor. İlerde Whatsapp üzerinden konuşma ve görüntülü görüşme de yapılması bekleniyor. Böylece uygulama iyice vazgeçilmez haline gelecek.

Whatsapp'in CEO'su Jan Kaum

Whatsapp’in CEO’su Jan Kaum

Whatsapp’in kurucuları Amerikalı Brian Acton ve Ukraynalı Jan Koum. İkisi de eski Yahoo çalışanı. California’da yaşıyorlar ve şirketin merkezi de orda. Şirkette sadece 50 kişi çalışıyor. Şirketin merkezi bu satın almayla değişmeyecek. İşlere ve şirketi büyütmeye ordan devam edecekler. Eğer çalışanlar 4 yıl boyunca çalışmaya devam ederse sözleşmedeki 3 milyar dolarlık hisse de onların olacak.  Şu anki CEO olan  Jan Koum bu birleşmeyle Facebook yönetimine girecek. Zuckerberg yaptığı açıklamada, Whatsapp’in adının aynı kalacağı ve içeriğine herhangi bir reklam koymayı düşünmediklerini belirtti.

Zuckerberg ayrıca “Bizim görevimiz, dünyayı daha açık ve daha bağlı kılmak” şeklinde açıklama yaptı. Şu an anlaşma imzalanmış olsa da, eğer Facebook Ağustos’a kadar anlaşmadan çekilirse sözleşmeye göre Whatsapp’e 1 milyar dolar ödemek zorunda.

Facebook daha önce Whatsapp’in kurucusunu geri çervirmişti!

Edinilen son bilgilere göre Whatsapp’in kurucularından Brian Acton 11 yıl Yahoo’da çalıştıktan sonra iş arayışlarına girmiş. 2009’da önce Twitter’a başvuru yapan Acton olumlu yanıt alamayınca Facebook’a başvurmuş ancak burdan da olumlu yanıt alamamış. Son olarak da iş arayışından vazgeçen Acton, Jan Koum ile Whatsapp’i kurmuş. Whatsapp’in 19 milyar dolara satıldığını düşününce Brian Acton gerçekten de sağlam bir intikam almış.

Brian Acton'un o dönemde attığı tweetler

[box_light]Kaynaklar[/box_light]

haberself.com

ntvmsnbc.com

bbc.co.uk

hardwareplus.com.tr

Leave a Reply