Ekran Kartı ile Kanser Tedavisini Geliştirmek

DrJiangUT Southwestern Medikal Merkezinde görev alan medikal fizikçilerin yaptığı yeni bir çalışmaya göre, video oyunların işlemci hızı hasta bakımını iyileştirmede etkin bir rol oynayabilecek. Son yıllarda, oyun işlemcileri, diğer bilinen adıyla grafik işlem birimleri, giderek ayrıntılı video grafik destekleriyle kitlesel olarak daha güçlü bir hale gelmiştir.

Tıp uzmanları  grafik işlem biriminin hızlı işlem yapma özelliğini göz önünde bulundurarak bu konuda çalışmalar yaptı. Bu pratik uygulamalardan biri ise proton radyoterapi esnasında,  bir tümöre uygulanması gereken radyasyon dozunu hesaplamak için gereken zamanı azaltması. Daha hızlı grafik işlemciler ise çok karmaşık hesaplama işlemlerini 70 saatten 10 saniyeye indiriyor. UT Southwestern Medikal Merkezi’nin yeni direktörü Dr. Jiang, bu durumun şaşırtıcı bir gelişme olduğunu belirtiyor. Radyoterapinin uzun bir süreç olduğunu ve bu süreçte tümörün yayılabileceğini belirten Dr.Jiang, bu süreçte yüksek verimli hesaplamaların daha doğru tedavi sağlayacağını ifade ediyor.

Daha hızlı işlemciler sayesinde , doktorlar eski verileri kullanmak yerine hızlı bir biçimde yeni hesaplamalar yapıp, sağlıklı dokuyu çevreleyen, koruyucu tedavi yöntemleri geliştirebilecek. Medikal fizikçilere göre ana fikir tedavi biçimini değiştirmek. “ Bir insan eğer kanser ise, hızlı bir biçimde ve kesin yöntemlerle hastayı tedavi etmek istiyorum. Yapılan yavaş hesaplamalar sonucu, hastalar ilk radyasyon tedavilerini, doktora danışıldıktan yaklaşık bir hafta sonra alabiliyorlar.” diyerek durumu ifade ediyor Dr. Jiang. Video oyunlarının eğlence anlayışından da öte yararları için, tüketici talebine bağlı olarak diğer uygulamalar göz önünde bulundurularak daha ucuz işlemciler üretilebilir.

[box_light]Kaynaklar[/box_light]

ScienceDaily

UT Southwestern

Leave a Reply