Canlılar gibi hareket edebilen robotlar yapabilmek robotik dünyasının en büyük hedeflerinden biri. Şimdiye kadar birçok robot yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. İnsanlar gibi hareket etmeye çalışan, mekaniğin zorlu dinamik denklemlerini işleyip hızlıca cevap verebilen robotlar varlar artık dünyamızda. Ne yazık ki ortada büyük bir sorun var, enerji. Var olan çoğu robotu elektrikle çalıştırıyoruz. Bir yerden bağımsız olabilsinler diye bataryalar kullanıyoruz ama günümüzde batarya teknolojisi hâlâ istediğimiz düzeyde değil.Enerjiyi olabilecek en verimli şekilde depolayabildiğimiz zaman her şey çok değişecek fakat o zamana daha çok var.
Bir nokta daha, var olan birçok robot sert malzemelerden yapılmış durumda ve içlerinde yine şekli değiştirilemeyen elektronik devreler var. Sorulacak soru şu: canlılar da bu kadar sert mi? Otonom elastik robotlar robot dünyasında yeni bir çağ açıyor ve biz insanlar bu yolun başlarındayız. Sonunda ulaşılabilinecek nokta o kadar şey vadediyor ki, heyecanlanmamak elde değil.
Ağustos 2016’da Harvard Üniversitesi’ndeki mühendislik ve uygulamalı bilim; biyolojiden ilham alan mühendislik departmanındaki araştırmacılar ürettikleri elastik robotu dünya ile paylaştılar. Pnömatik, yani gaz basıncını mekanik harekete çeviren; yumuşak baskı, kalıplama ve 3 boyutlu yazıcı teknikleriyle üretilmiş bu robot elastik robotiğe girişimizin en önemli adımlarından birini oluşturuyor.
Pnömatik kontrollü 8 ayaklı bu minik robot tek terkipli yakıttan yani tetikleyici ve tetiklenen maddenin moleküler olarak bağlı konumda olup bir katalizör yardımıyla kimyasal tepkimeye girerek hareket etmek için gereken enerjiyi sağlıyor. Sıvılaştırılmış hidrojen peroksit platinyumla tepkimeye girerek su ve oksijene ayrışıyor ve tepkime öncesi kapladığı hacimden 240 kat daha fazla hacim kaplıyor. Mikro akışkanlar mantığıyla kontrol edilen sistem, yakıt deposu, osilatör (sıvı yakıt hareketini düzenlemek için), reaksiyon çemberi (sıvı yakıtın gaza dönüştüğü yer) ve gaz çıkışı bölümlerinden oluşuyor. Oluşan gaz, hareketi ve ardından robottan gaz çıkışını sağlayacak olan bölümlere aktarılarak hareket sağlanıyor.
İsmi “Octobot” olan bu robot şimdiye kadar yapılan elastik robotlardan farkını dışarıdan bağımsız olarak çalışarak ortaya koyuyor. Çalışma süresi şimdilik kısa olsada, üretim tekniği ve hareket mantığıyla birçok gelecek elastik robotun yoluna ışık tutmakta. Elastik robotlarla girilmesi zor veya zarar verilmemesi gereken karmaşık alanlara girebilir ve istenilen görevi gerçekleştirebiliriz. Oldukça ilgi çekici olan bu teknolojinin hızla gelişeceğini ön görmemek elde değil.
Kaynakça:
http://www.nature.com/nature/journal/v536/n7617/full/nature19100.html
http://www.bbc.com/news/science-environment-37169109
https://en.wikipedia.org/wiki/Pneumatics
Fotoğraflar:
Kapak fotoğrafı : http://www.bbc.com/news/science-environment-37169109
http://www.nature.com/nature/journal/v536/n7617/fig_tab/nature19100_F4.html
http://www.nature.com/nature/journal/v536/n7617/fig_tab/nature19100_F3.html