En Parlak Gezegen Venüs’ü Gün Işığında Nasıl Görebiliriz?

venus

Gün ışığında Venüs’ü gözlemleme şansımız 2013’ün sonuna kadar devam edecek. İlk şansımız 10-11 Haziran’da idi çünkü Venüs büyümeye başlayan ayın yakınlarındaydı. Bir sonraki şansımız ise aynı sebepten ötürü 9-10 Temmuz’da. Bazı kısa ömürlü meteorları ve kuyruklu yıldızları saymazsak, Venüs, Ay ve Güneş dışında gökyüzündeki en parlak nesnedir. Venüs genelde çok parlak olduğundan  insan gözüyle hiçbir yardım almadan, gün ışığının bol olduğu vakitlerde kolaylıkla gözlemlenebilir. Tabiki bu olay her zaman kolay olmamaktadır. Aşağıda Venüs’ü gözlemlemenin kolay yollarından ve gözlemlemeye en uygun günlerden bahsedilecektir.

Eğer daha önce gün ışığında Venüs’ü gökyüzünde gördüyseniz, onun çok küçük ve göze çarpmayan bir  nesne olduğunu  farketmişsinizdir. Gün ışığında Venüs aydan daha az dikkat çeker. Venüs’ü gün ışığında bulmanın en kolay yolu, onun yakınında hareket eden ve daha belirgin olan nesneyi bulmaktır. Bu bir nevi

gökyüzünde size yardımcı olacak bir işarete sahip olmak gibi bir şeydir. Genel olarak Venüs’ü gün ışığında tetkik etmek  için en iyi işaret, aydır. Önümüzdeki 6 ay  ay boyunca , hilal asağıda belirtilen günlerde Venüs’ün yakınından geçecek.

9-10 Temmuz, 8-9 Ağustos, 7-8 Eylül, 7- 8 Ekim, 6 Kasım ve 5 Aralık.

Bu günler arasından 8 Eylül’de Ay Venüs’e en yakın konumunda olacağı için Venüs’ü gözlemleme şansınız diğerlerinden fazla olacak. Venüs’ün gözlemlenen özellikleri sizin coğrafik konumunuza da bağlı olmasına rağmen düyanın neresinde olursanız olun, aşağıda belirtilen genel kuralları takip etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

1. Ücretsiz iyi bir yazılım edinin, böylece ayın tam oryantasyonuna kurulum yapabileceksiniz ve Venüs belirtilen özel günlerde sizin gökyüzünde olacak. Bu yazılımlardan en çok tercih edilenleri Stellarium ve Google’s Planetarium’dur. Yazılım kullanmanın size en önemli faydası Venüs ve Ay arasındaki tam oryantasyon ve uzaklığı görebilmenizi sağlamak olacaktır.

2.Gün ışığında Venüs’ü bulabilmek için, dürbün kullanın. Çok ince olan hilaller, Haziran’dan Ağustos’a kadar görünenler, gözlemlenmesi en zor olanlardır. Dürbün yardımıyla taramanız, konumlandırmanızda size yardımcı olacak.

3. Güneş batmadan önce yarım saat kadar gökyüzünü izleyin. Farkında olamasak da güneş ufuğa yaklaştığında, gökyüzü kararmaya başladığından, bu zamanlarda gözlem yapmak ayı ve Venüs’ü bulmanızı kolaylaştıracaktır.


Eğer Venüs’ü ve ayı yukarıda bahsedilen alternatif günlerden birinde bulamazsanız, tekrar deneyin. Verilen tarihler en iyi ve en doğru seçenekler olmasına rağmen gözlemlemek için tek şansınız değil. Özellikle iyi bir yazılım kullanıp kendi konumunuza uygun ayarlar yapmanız gözlemleme şansınızı gerçekten arttırır.

Kaynak: Astronomy Essentials / EarthSky4

Leave a Reply