Günümüzde teknoloji dendiği zaman aklımıza ilk gelen ürünlerden olan cep telefonları, piyasa çıktıkları ilk andan itibaren bizlere sundukları sayısız özelliklerle aklımızda yer etmeyi başarmışlardır.

Motorola Dynatac1983 yılında taşınabilir telefon akımını ilk başlatan Motorola Dynatac, kalın yapıda olan gövdesi ile cep telefonlarının babası unvanını halen taşımakta. 900 gram ağırlığında, yaklaşık 30 dakika batarya ömrü ve 4000 dolarlık fiyatı ile o dönemin teknolojileri arasında yerini almayı başarmıştı.

1983 yılından ititbaren dünyanın farklı noktalarında satışları sürdürülen cep telefonları, ülkemizde ilk olarak 1994 yılında satışa sunuldu. Türkiye’de ilk görüşme ise dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakanı Tansu Çiller tarafından yapıldı.

 

 

[box_light]Nokia 3210[/box_light]

Nokia şirketinin gençlere yönelik bir kampanya amaçlamasından sonra 1999 yılında satışa sunulan bu telefon, hedeflediği kitleye fazlasıyla ulaştığını söyleyebiliriz.

Nokia 3310

153 gram ağırlığında olan bu telefon, dünyanın ilk gizli antenli cep telefonu olma özelliğini taşımakta. Bunların yanında kendi kişiliğinizi yansıtmanıza olanak sağlayan değiştirilebilir kapaklar ve yüklü gelen 3 farklı oyun ile o dönemin gençleri arasında geniş bir kitleye ulaşmıştı. Besteleyicisi ve resimli mesaj gönderme özelliği de Nokia 3210’un dikkat çeken özellikleri arasında.

[box_light]Ericsson T28[/box_light]

81 gram ağırlığında olan Ericsson T28, günümüzde bile ağırlık konusunda kendisinden söz ettiren bir telefon. 1999 yılında satışa sunulan bu telefon, ufak bir kasaya sahip olmasının yanı sıra dünyanın ilk Lityum Polimer bataryalarını kullanmasıyla o yılda teknoloji severler arasında çok dikkat çekmişti.

Ericson T28

Şıklığa ve tarza önem gösterenlere de hitap eden bu telefon, ince gövdesine uyum sağlaması için yassılaştırılmış anteni ve tek tuşla açılan ön kapağı ile o dönemde çok geniş bir kitleye ulaşmıştı.

[box_light]Nokia 8210[/box_light]

1999 yılında satışa sürülen bir diğer Nokia ürünü olan 8210, önceliği gençler olan 3210 serisini geride bırakıp her yaşa hitap etmeyi başarmıştı.

Nokia 8210-2

Ufak bir tasarıma sahip olmasına rağmen geniş ekranı ve güçlü kasası, Nokia 8210’un en dikkat çekici özelliklerinden sadece ikisi. Rakipleri arasında fark yaratmayı amaçlamış ve başarmış olan Nokia 8210 bu durumu sahip olduğu 250 kişilik telefon hafızası ve kızılötesi sayesinde gerçekleştirdiği veri aktarımına borçlu. Nokia 3210 dan sonra bir klasik haline dönüşen resimli mesaj gönderme ve yüklü gelen 3 farklı oyunda telefonun içinde mevcut.

 [box_light]Nokia 7110[/box_light]

1999 yılında birçok ürüne imza atan Nokia şirketi, o yılın sonlarına doğru bir başka bombayı patlatarak Nokia 7110’u satışa sundu.

Nokia 7110

Genel özellikleri düşünüldüğünde Nokia 8210 ile benzerlik gösteren modelin en belirgin farklılıkları Nokia’nın ilk S40 işletim sistemi ve Wap tarayıcısına sahip olması. Bunun yanı sıra 6 satırlık yazma ekranı ve navigasyon tekeri Nokia’nın her geçen dönem biraz daha ileriye gittiğinin göstergesidir. Tarzına dikkat edenler için tasarlanmış olan bu model kullanıcılarına otomatik açılan sürgülü kapağı da sunmakta.

[box_light]SonyEricsson T68i[/box_light]

2001 yılında, Sony ve Ericsson ortaklığında piyasaya sürülen “Sony Ericsson T68”in gelişmiş hali olan bu model 2002 yılında kullanıcılarına sunulmuş ve telefon teknolojisinde yeni bir çağı da beraberinde getirmişti.

Sony Ericsson T68i

İlk renkli ekrana sahip olan bu iki model, Tri-Band GSM ağ desteği ve GPRS data bağlantısı ile o dönemin en teknolojik aygıtı haline gelmişti. Bunların yanı sıra bu iki model kızılötesi ile veri aktarımını geride bırakıp Bluetooth ile kablosuz ağ erişimi kullanımına ilk adımı atmıştır. T68i serisinin saymakla bitiremediğimiz özelliklerinden olan resimli mesaj ve yerleşik halde gelen Wap desteği, rakipleri arasında en dolu görülen telefonlardan biri olmasını sağlamıştır.

Ayrıca bu telefon için yapılan aksesuarlardan olan VGA kamera ve MP3 çalar oldukça fazla beğeni toplamıştı, ancak telefonun kendi özellikleri ve sonradan takılan aksesuarlarla birlikte telefonun fiyatı oldukça yükselmişti. Bu nedenle Sony Ericsson’un amaçladığı geniş kitlelere ulaşamamıştır.

Leave a Reply