Hangi İsimle Kaydedilmişiz? GetContact

Herkese merhaba. Bugün, son zamanlarda popülerleşen bir telefon uygulamasından bahsetmek istedim. Uygulamanın ismi GetContact ve yakın zamanda pek çok kişi bu uygulamayı telefonuna indirdi, indirmeye de devam ediyor. Bu kadar hızlı popülerleşmesinin sebebinin ise uygulamanın, daha önce diğer uygulamalarda karşılaşmadığım bir özelliği olması. Bahsedeceğim özellik, eminim ki sizlerin de merakını uyandıracaktır. GetContact’ın bu kadar indirilmesinin sebebi, uygulama aracılığıyla başka kişilerin sizi kendi telefon rehberlerine hangi isimle kaydettiklerini görebilmeniz.

Ben bu uygulamayı dün fark ettim. Hem takip ettiğim kişilerin Instagram hikayelerinde hem de teknoloji haberleri yapan sayfaların haber başlıklarında görünce bu uygulamayı direkt olarak telefonuma indirdim. Aslında GetContact’ın başka özellikleri de mevcut ama indirilmesinin bu diğer özelliklerinden dolayı olmadığını düşünüyorum. Diğer özellikler, tıpkı Truecaller uygulaması gibi; bilinmeyen numaraları sorgulama, spam olan aramaları ve mesajları engelleme gibi şeyleri içeriyor. Söz konusu ilginç özelliğe geri dönecek olursak, bu özelliğin kullanılması sonuç açısından; kimileri için eğlenceli (ismi yanlış kaydedilmiş  kişiler için), kimileri için hayal kırıklığı (ismi doğru kaydedilmiş kişiler için), kimileri için de üzücü ve sinir bozucu (arkalarından iş çevrildiğini öğrenen kişiler için) oldu. Ufak bir dipnot: Hangi isimlerle kaydedildiğinizi görebilmeniz için, sizleri rehberine kaydetmiş kişilerin bu uygulamayı indirmiş olması gerekiyor. 

Evet, yukarıda gördüğünüz benim ismimin başkaları tarafından kaydedilen farklı versiyonları. Tahmin ettiğim gibi yine birileri ismimi (Behnan) yanlış yazıp kaydetmiş. Burada da gördüğünüz üzere Bennan ve Benhan gibi isimlerim mevcut. Bu sebepten dolayı, günlük yaşantımda da bir kişiyle tanışırken adımı doğru anladığı zaman, o kişiye teşekkürlerimi sunuyorum. Ama kabul ediyorum, ismimin telaffuzu çok kolay değil. Bu görselde ismimin yanlış yazımı dışında başka klasikler de var. Mesela bir kişinin isminin yanına okul, bölüm veya ders kodu yazılarak rehbere kaydedilmesi gibi. Uygulamayı indirip siz de bir göz atın diyorum. İçinizde bir merak uyanmıştır.

Burada bir gizlilik konusuna değinmem gerekiyor. Şimdi biz ismimizin nasıl kaydedildiğini görebiliyoruz. Fakat maalesef mi diyeyim iyi ki mi diyeyim bilemedim, bizi tam olarak kimlerin nasıl kaydettiğini göremiyoruz. Maalesef dememin sebebi, insan merak ediyor. Mesela bir kişi isminizi, isminizle veya kişiliğinizle alay ederek kaydetmiş ya da aksine hoşunuza gidecek bir şekilde kaydetmiş. Siz bu kişinin kim olduğunu merak etmez misiniz? Diğer yandan da iyi ki dememin sebebi, özel denen bir kavram var. Düşünsenize, birileri sizin onları nasıl kaydettiğinizi görebiliyor. Belki bir kişiyle kavga ettiniz ve o kişi (normalde bence pek olmaz da diyelim ki oldu hani) sizin isminizi telefon rehberinde “Kankam”dan “Hain” gibi bir isimle değiştiriyor. Siz de merak edip acaba bu benim ismimi değiştirdi mi diye uygulamadan kontrol edebilseniz, nerede kaldı hayatın gizliliği? Ne kadar da ismimizi kaydeden kişileri görmek istesek de bunun etik olmayacağını düşünüyorum aslında. Sizce uygulamanın bu hali iyi mi yoksa bizleri kaydeden kişileri görebilmemiz gerekir miydi?

Leave a Reply